ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Αύριο ξεκινάει το νέο ταξίδι της ΚΝΕ

Ξεκινάει το ταξίδι της αύριο η νέα πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για την ανάδειξη μιας άλλης πολιτιστικής πρότασης, που βρίσκεται στον αντίποδα της προωθούμενης υποκουλτούρας, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα «πλαστικά πρότυπα» και το lifestyle που πλασάρεται. Η ΚΝΕ διοργανώνει καθημερινά πολιτιστικές δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή τους νέους με το προοδευτικό έργο και τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία και θα γεννά προβληματισμούς. Δραστηριότητες με όλες τις μορφές τέχνης, το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, αλλά και την ποίηση, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά.

Οι εκδηλώσεις θα γίνονται όλο το χρόνο, καθημερινά (εκτός Παρασκευής και Σαββάτου) στη μουσική σκηνή «Συρμός» στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη) και θα έχουν γενική είσοδο, μόνο 3 ευρώ. Το πρόγραμμα κάθε εβδομάδας θα «κλείνει», κάθε Πέμπτη, με νεανικά γλέντια.

Την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 5/11, 7.30 μ.μ, συναυλία των συγκροτημάτων: «Τρεις Παραλλαγές», «SRC».

Δευτέρα 6/11, 9.30 μ.μ, χορόδραμα με τίτλο «Φυσική Επιλογή;» από την ομάδα χορού της ΚΝΕ, με τη συνεργασία του ανεξάρτητου καλλιτέχνη Socos.

Τρίτη 7/11, κινηματογραφικό αφιέρωμα για την τέχνη στην Οκτωβριανή Επανάσταση, με παράλληλη έκθεση σοβιετικής αφίσας -φωτογραφίας - βιβλίου. Στις 9.30 μ.μ θα προβληθεί η ταινία «Οκτώβρης».

Τετάρτη 8/11, 8 μ.μ., προβολή της ταινίας «Οι κόκκινοι» κι ακόμα παρουσίαση του βιβλίου «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», βιντεοπροβολή και απαγγελίες.

Κυριακή 12/11, 7 μ.μ., συναυλία με τα συγκροτήματα «Carateri offesi», «Defiance», «1sigB4», «Highschool».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Κατεδαφίστηκαν τα «διατηρητέα»...

Κτίρια του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα στην Κέρκυρα που «προφυλάσσονταν» ως διατηρητέα από το ΥΠΠΟ ...κατεδαφίστηκαν (!), όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ και ο πρόεδρός του, Νίκος Σπίγγος.

Η κατεδάφιση προστίθεται σε ερωτήματα που προέκυψαν τους προηγούμενους μήνες από τη μυστικοπάθεια κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, παράλληλα με την αναίτια μετάθεση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, κας Μεταλληνού. Θυμίζουμε ότι σε Ερώτησή του (12/7) στους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ για το εργοστάσιο Δεσύλλα, το ΚΚΕ ζητούσε μέτρα προστασίας της βιομηχανικής ιστορίας της Κέρκυρας, με τη μετατροπή μέρους τουλάχιστον των κτισμάτων σε βιομηχανικό μουσείο.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιτάσσουν να εξεταστεί διεξοδικά το ζήτημα, να αναζητηθούν και αποδοθούν ευθύνες σε όσους, πατώντας στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης ισοπέδωσαν ένα σημαντικό μέρος της πλούσιας φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του νησιού. Παράλληλα, επαληθεύεται η σθεναρή στάση της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση», που επίμονα πρόβαλε και ανέδειξε το ζήτημα εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζοντας τη γενική κατακραυγή του κερκυραϊκού λαού για την υπόθεση αυτή.

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης» Χάρης Μάστορας είπε στον «Ρ»: «Επιβεβαιώνεται η σθεναρή στάση της παράταξης εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και η αναγνώριση της σοβαρότητας του προβλήματος και από υπόλοιπους θεσμικούς φορείς. Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της Κίνησης να γίνει μηνυτήρια αναφορά. Αποδεικνύεται, και μέσω της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε, η ανάγκη να αναζητηθούν οι ευθύνες για την κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς για χάρη των μεγαλοσυμφερόντων και των μεγαλοκατασκευαστών. Ο κερκυραϊκός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματα του, έστω και μετεκλογικά. Χρειάζεται να δυναμώσει τη φωνή αντίστασης, με γνώμονα τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας».

Βάδισαν στην πεπατημένη...

Motion Team

Τραγούδια, που βαδίζουν στην πεπατημένη αναπαραγωγής κυρίαρχων μουσικών δρόμων, έδωσαν τον τόνο στην προχτεσινή, πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Οι εξαιρέσεις (λχ το εκπληκτικό παραδοσιακό τραγούδι «Της άρνης το νερό» του Σταύρου Σιόλα) επιβεβαίωσαν ότι το Φεστιβάλ έχει πολύ δρόμο μπροστά του, αν θέλει να γίνει μια πραγματικά κινητήρια δύναμη για το ελληνικό τραγούδι. Τα πεπραγμένα, εξάλλου, της διοργανώτριας ΕΡΤ, που πριν μερικούς μήνες έδωσε ρεσιτάλ υποκουλτούρας, με τη «Γιουροβίζιον», δύσκολα πείθουν για τις αγαθές προθέσεις της για το καλό τραγούδι.

Στην προχτεσινή βραδιά κυριάρχησαν μπαλάντες και τραγούδια με στοιχεία ροκ, χιπ χοπ και ποπ, που παρά την όποια διαφορετικότητά τους είχαν κάτι πανομοιότυπο, ενώ απουσίαζε παντελώς το λαϊκό τραγούδι και ο ήχος του μπουζουκιού. Ο στίχος σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε αφελής, με δόσεις εξυπνακίστικων λογοπαιγνίων. Τα δέκα τραγούδια που επιλέχτηκαν και διαγωνίζονται σήμερα είναι τα: «Περί φυσικής», «Ψευδαισθήσεις», «Λίγο πριν ξημερώσει», «Τζερώνυμο», «Νότες μαγικές», «Το τραγούδι των ψυχών», «Πόσο μελαγχόλησε αυτός ο τόπος», «Της άρνης το νερό», «Τι ζητάς», «Η μπαλάντα του...».

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των διαγωνιζόμενων, από την πρώτη βραδιά έλειπε η «ψυχή» των τραγουδιών, η συγκίνηση που τα περισσότερα δυστυχώς δεν κατάφεραν να μεταδώσουν. Μουσική και ερμηνευτική «όαση» αποτέλεσε η συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, με τη συνοδεία του «Τρίφωνου» και με τραγούδια - «σταθμούς» της πορείας του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον αποψινό τελικό, όπου θα επιλεγούν τραγούδια για τα τρία πρώτα βραβεία, και τρία ακόμη τραγούδια για τα ειδικά βραβεία στίχου, ερμηνείας και σύνθεσης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος»: Ζαν Λεβί «Ο μεγάλος αυτοκράτορας και οι μαριονέτες του» (μετάφραση Μαριάννα Τυρέα - Χριστοδουλίδου. Ιστορικό μυθιστόρημα για τη ζωή του πρώτου μεγάλου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σιχουάνγκ Τι, που το 221 π.Χ. καταλαμβάνοντας έξι κρατίδια δημιούργησε την ενιαία Κίνα). Τόμας Σάντσες «Σημείο μηδέν» (μετάφραση Βίκυ Κυριαζή, μυθιστόρημα).

-- «Περίπλους: Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Περί συμβολαιογράφων και δικηγόρων» (μετάφραση Διονύσης Βίτσος. Σατιρικό διήγημα, επίκαιρο και σήμερα). Φώτης Χρονόπουλος «Το Λεξικό του Καβάφη (Μύθοι - Πρόσωπα - Τόποι στο έργο του Αλεξανδρινού)». (Ενδιαφέρον, ιδιότυπο «λεξικό» και μελέτη για τους συμβολισμούς του λεξιλογίου της καβαφικής ποίησης. Λεξικογραφούνται 115 ποιήματα, όπου υπάρχουν ιστορικές ή μυθολογικές αναφορές και αναλύονται 610 λήμματα). Martin «The fuck off book» (χιουμοριστικά σκίτσα).

-- «Πατάκης»: Λάκης Παπαστάθης «Οταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία» (αφιέρωμα/λεύκωμα για την ταινία - ορόσημο του ελληνικού κινηματογράφου «Ευδοκία», του Αλέξη Δαμιανού. Ο συγγραφέας του βιβλίου, γνωστός σκηνοθέτης, ήταν βοηθός του Δαμιανού στα γυρίσματα της ταινίας και «απαθανατίζει» τις πρόβες, τις σκέψεις, τις μνήμες, τα συναισθήματα και τα προβλήματα παραγωγής της).

-- «Σοκόλης»: Παναγιώτης Νικητέας «Ο Mιranda του λυτρωμού» (ποιητικό έργο για τη ζωή και δράση του επαναστάτη - προδρόμου των μετέπειτα απελευθερωτικών αγώνων στην ισπανοκρατούμενη Νότια Αμερική, Φρανσίσκο ντελ Μιράντα. Ο ποιητής και ζωγράφος Π. Νικητέας διανθίζει το ποίημά του με στοιχεία της ιστορίας και της ελληνικής και ινδιάνικης μυθολογίας. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής).

-- «Γαβριηλίδης»: Αλέκος Μαρούλας «Ο χιτώνας του Νέσσου» (ποιητική συλλογή). Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης «Η Κίρκη» (ποίηση). Μαρίνα Γ. Παναγιωτάκη «Πορεία διαφυγής» (ποίηση). Σωτήρης Π. Βαρνάβας «Ψήγματα απείρου» (ποίηση). Δώρα Παπαγεωργοπούλου «Το ποτάμι» (ποίηση). Πάνος Δρακόπουλος «Πόσιμη ζωή» (ποίηση). Αντώνης Γεωργίου «Πανσέληνος παρά μία» (ποίηση). Βασίλης Αμανατίδης «4-D (ποιήματα τεσσάρων διαστάσεων)» (ποίηση). Αργύρης Χιόνης «Οντα και μη όντα». (Σύντομα, όμορφα, κατανοητά από όλους κείμενα για πανάρχαια και νέα πλάσματα της φύσης και της φαντασίας, αφηρημένες έννοιες και αντικείμενα. Κείμενα, σαν παραμύθι). Δημήτρης Τσερές «Καρφιά και ανεμώνες» (ποιητικής διάθεσης διηγήματα). Αγγυ Βλαβιανού «Post coitum μετά τη συνουσία» (μυθιστόρημα).

-- «Ολκός»: Ζορζ Ντεβερέ «Βαυβώ (το μυθικό αιδοίο)» (μετάφραση Γιώργος Τόλιας. Μελέτη για τους συμβολισμούς και τη μυθολογία για το γυναικείο γεννητικό όργανο, με βάση τον αρχαιοελληνικό μύθο της Βαυβούς).

-- «Γκοβόστης»: Στέλιος Σωτηρίου «Επόμενη στάση» (μυθιστόρημα).

-- «Νεφέλη»: Γιώργος Γλυκοφρύδης «Ο επιβάτης» (μυθιστόρημα). Στυλιανός Μωυσείδης «Πολεμώντας στο σκοτάδι» (μυθιστόρημα).

-- «ΚΨΜ»: «Αποστολή στη Βενεζουέλα (Το πείραμα Τσάβες και η Μπολιβαριανή επανάσταση)» (συλλογή άρθρων των Νίκου Κουνενή, Μάνου Σαριδάκη, Ελένης Παγκαλία, οι οποίοι μετείχαν στην ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Καράκας, το καλοκαίρι του 2006 και οι οποίοι εκτός από τις εμπειρίες τους στη Βενεζουέλα, παρουσιάζουν και συνεντεύξεις ανθρώπων που μετέχουν στην Μπολιβαριανή επανάσταση και στηρίζουν τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες). Β. Ντ. Φοξ Κουρ «Χρέωσέ τα κι αυτά στη φωτιά» (λεύκωμα φωτογραφιών από συναυλίες και στίχους του παραγωγικότατου τραγουδοποιού, ιδρυτή και βασικού μέλους των «Active Member», Μιχάλη Μυτακίδη).

Πώς σχεδιάζεται η έκδοση βιβλίων τέχνης σήμερα; Ποιες είναι οι δυσκολίες, ποια η εκδοτική δραστηριότητα μουσείων; Περισσότεροι από 30 εκδότες και ειδικοί θα απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα στη συνάντηση (4,5/11) «Βιβλία Τέχνης στην Ελλάδα», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του «Εικαστικού Πανοράματος στην Ελλάδα». Συμμετέχουν οι: Ευγένιος Ματθιόπουλος, Αντώνης Κωτίδης, Χάρης Καμπουρίδης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσιος Καψάλης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ