ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαχητικά συλλαλητήρια παντού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Μαχητικές κινητοποιήσεις έκαναν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, συνεχίζοντας τον αγώνα με κυρίαρχο αίτημα δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ μαχητικές μαθητικές - φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν σεΚομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα.

Στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Τοπογράφων, Γεωλογικού συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια έκαναν δυναμικό συλλαλητήριο έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και απαίτησαν δημόσια δωρεάν Παιδεία. Μαθητές από δεκάδες σχολεία της πόλης έριχναν βροχή τα συνθήματα και τραγουδούσαν «Τσουνάμι, τσουνάμι, τσουνάμι/ θα έρθει σήμερα το βράδυ στο λιμάνι/ και βάλτε το καλά μες στο μυαλό σας/ θα αλλάξουμε το νομοσχέδιό σας». Δυναμικά και μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη εκπαιδευτικοί από το ΠΑΜΕ, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το Δημαρχείο της πόλης κι αμέσως μετά έκαναν μαχητικό συλλαλητήριο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Motion Team

Δυναμικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Στα Γιάννενα, οι φοιτητές με αιχμή τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων από οκτώ φοιτητικούς συλλόγους (Φυσικό, Χημικό, Πληροφορικής, ΦΠΨ, ΒΕΤ, Επιστήμης Υλικών, Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών, Οικονομικού) ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, έδωσαν δυναμικό «παρών» στην Ακαδημία μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Από κει έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και πρόβαλαν με συνθήματα την ανάγκη το ζήτημα της Παιδείας να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση. Υπόθεση συνεχούς και επίμονης πάλης και αγώνων ενάντια στην πολιτική και τους εκπροσώπους της που την υποβαθμίζουν και προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της.

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από μαθητές και εκπροσώπους της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Δημοκρατίας. Ενώ στην Ηγουμενίτσα μαθητές του 1ου Λυκείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων συγκεντρώθηκαν στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Δημαρχείο της πόλης, όπου και υπέβαλαν τα αιτήματά τους. Το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε από κοινού σύσκεψη με τους Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών, Γονέων και Κηδεμόνων και με εκπροσώπους μαθητών.

Τέλος, μαχητικές κινητοποιήσεις κόντρα στην επιχείρηση συκοφάντησης των αγώνων τους έγιναν στην Πρέβεζα και στην Ναύπακτο με δυναμική παρουσία μαθητών κατά κύριο λόγο, αλλά και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων.

Στη Θεσσαλία

Στο Βόλο, εκατοντάδες μαθητές, από πολλά σχολεία της πόλης, μαζί με καθηγητές, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πήραν μέρος στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της κυβέρνησης και υπέρ μιας αναβαθμισμένης δημόσιας, δωρεάν, Παιδείας.

Στην Καρδίτσα, η μαχητική συγκέντρωση, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης κι ακολούθησε πορεία στους δρόμους, που έφτασε στη Νομαρχία, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του αγώνα για την Παιδεία.

Στην Κρήτη

Συλλαλητήρια ενάντια στην υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι και στην Κρήτη σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Η συγκέντρωση στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και φοιτητών έγινε στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη συγκέντρωση, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ακούγονταν συνεχώς συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα της συνέχισης των αγώνων.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε επίσης και στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στο Ρέθυμνο στην πλατεία Δημαρχείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Οι αγώνες συνεχίζονται με συγκεκριμένο περιεχόμενο

Οι αγώνες των φοιτητών και των πανεπιστημιακών που αναπτύχθηκαν λίγο πριν από το καλοκαίρι, και των δασκάλων - καθηγητών, των μαθητών και φοιτητών από το Σεπτέμβρη επιβεβαιώνουν ότι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Παιδείας συναντά σοβαρές δυσκολίες.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο νέος νόμος - πλαίσιο, η αξιολόγηση των σχολών, των σχολείων και των εκπαιδευτικών με τα κριτήρια της καπιταλιστικής αγοράς και η συνακόλουθη κατηγοριοποίησή τους, η ιδιωτική - οικονομική λειτουργία όλης της εκπαίδευσης, η εξώθηση για εξεύρεση «πρόσθετων πόρων» από τις σχολές και τα σχολεία με προσφυγή σε χορηγούς - επιχειρήσεις και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, η «αποκέντρωση» και η διάσπαση του ενιαίου προγράμματος σπουδών, αμφισβητούνται αντικειμενικά από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πια.

Οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών έχοντας ήδη την εμπειρία των οξυμένων προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος μπήκαν σε κίνηση, για να δηλώσουν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση της Παιδείας, γι' αυτά που βιώνουν καθημερινά, για τη λιτότητα, την ανεργία και ανασφάλεια που θερίζουν τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό.

Συνάμα όλοι αυτοί άρχισαν να συναισθάνονται τι σημαίνουν για την εκπαίδευση και το μέλλον τους οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις»: Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της μόρφωσης, ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση, ιδεολογική - πολιτική καθυπόταξη των εκπαιδευτικών και έλεγχο της σκέψης και της συνείδησης μαθητών και φοιτητών.

Το γεγονός ότι το επίπεδο πολιτικοποίησης του κινήματος δεν αντιστοιχεί ακόμη στο μέγεθος της επίθεσης οφείλεται στη γενικότερη ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της άρχουσας τάξης, την οποία στηρίζουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πλειοψηφούν στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ) και στην οποία δεν εναντιώνονται οι δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης «εκπαιδευτικής αριστεράς» (ΣΥΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).

Οι δυνάμεις αυτές όχι μόνο αποφεύγουν να συγκρουστούν με την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, όχι μόνο συγκαλύπτουν τις συνέπειές τους, αλλά κάνουν τα πάντα για να εκτονώσουν τους αγώνες σε ανώδυνα για την κυρίαρχη πολιτική πλαίσια.

Στις εισηγήσεις των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, αλλά αποσιωπάται το γεγονός ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ.

Ούτε λόγος φυσικά δε γίνεται για τη στρατηγική της Λισαβόνας, της ΕΕ, για τις αποφάσεις της Μπολόνια και τις επιδιώξεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ και οι Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις, που μόνο αυτόνομες δεν είναι, με τη γνωστή τακτική τους να συντάσσονται κάθε φορά με τον «αντιπολιτευτικό» πόλο του δικομματισμού αποδυναμώνουν πολιτικά το κίνημα, βοηθώντας έτσι τη διαιώνιση της κυρίαρχης πολιτικής.

Από κοινού ανάγουν τους κλαδικούς αγώνες στο όλον και το άπαν εμποδίζοντας να πάρουν πανεργατικά - μετωπικά χαρακτηριστικά ρήξης. Το παράδειγμα της μαζικής - μετωπικής αντιπαράθεσης στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση δείχνει ότι μόνο τέτοιου είδους αγώνες μπορούν να καθυστερήσουν δυσμενείς εξελίξεις, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να ανατρέψουν. Εξάλλου, τα πανεκπαιδευτικά, πανεργατικά στοιχεία των πρόσφατων κινητοποιήσεων για την παιδεία ήταν κατ' εξοχήν αποτέλεσμα της αντίληψης και της παρέμβασης του ΠΑΜΕ.

Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα είναι ότι οι δικομματικοί εταίροι απάντησαν στον αγώνα των εκπαιδευτικών με την ίδια λογική ότι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία εξαρτάται από το βαθμό αποδοχής των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» από τους εκπαιδευτικούς, προσπαθώντας να τους εξαγοράσουν διά βίου. Επιδιώκουν, δηλαδή, να επαναληφθεί το εγχείρημα του ΟΤΕ, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ξεπούλησαν τη μονιμότητα των νέων υπαλλήλων αλλά και δικαιώματα των υπηρετούντων με ψευδο-παροχές. Σε αυτήν την αντίληψη συναλλαγής που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ και για το χώρο της εκπαίδευσης κλείνουν πονηρά το μάτι και οι ηγεσίες των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ και γι' αυτό το λόγο σιωπούν. Το ΠΑΜΕ είναι το μόνο που εναντιώνεται με συνέπεια σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση. Η διέξοδος στην κρίση της Παιδείας δε βρίσκεται στην παράδοσή της στους νόμους της αγοράς και στις δυνάμεις του κεφαλαίου, αλλά στην πάλη για ένα άλλο σχολείο και πανεπιστήμιο σε μιαν άλλη κοινωνία.

Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και στην προώθηση των αιτημάτων και στόχων του ΠΑΜΕ για την εκπαίδευση. Γι' αυτό αποτελεί αναγκαιότητα η διεύρυνση των δυνάμεών του για να συνεχιστούν συντονισμένα και δυναμικά οι αγώνες μας. Αμεσα δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και συμπόρευση των εργαζομένων μέσα από την κοινή δράση εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών για να γίνει η Παιδεία υπόθεση της εργατικής τάξης και ολόκληρου του λαού, που είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την αναγέννησή της. Ο αγώνας για ενιαία λαϊκή Παιδεία συνεχίζεται.


Κώστας ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Εκπαιδευτικός

Μετά τα τσοντο-βίντεο επιστράτευσαν ... κουκούλες

Μέρες τώρα τα, στρατευμένα στην υπόθεση λασπολόγησης του εκπαιδευτικού κινήματος, ΜΜΕ προσπαθούν να συκοφαντήσουν την ανάπτυξη των μαζικών αγώνων, εκπαιδευτικών, φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών. Πολιορκητικός κριός οι ...ροζ ιστορίες, τα τσοντο-βίντεο που καταγράφονται - λένε - σε κινητά και διακινούνται προς οφθαλμικήν τέρψιν των εφήβων, αλλά και η προβολή περιορισμένων περιστατικών από τη δράση «αγανακτισμένων» γονιών που συμπλέκονται με καταληψίες μαθητές για να ανοίξουν τα σχολεία.

Φαίνεται ότι επειδή αυτά δεν έφταναν χτες «κινητοποιήθηκαν» και οι κουκουλοφόροι. Με πέτρες, εμπρηστικές βόμβες και άλλα υλικά, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία της μάσκας και της κουκούλας, κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να προβοκάρουν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Με τη «συνοδεία» των ΜΑΤ κατέλαβαν το Πολυτεχνείο και στήθηκε, για άλλη μια φορά, το γνωστό ριάλιτι σόου για τα βραδινά δελτία ειδήσεων. Ασφαλίτες, κουκουλοφόροι, ΜΑΤατζήδες και άλλοι πρωταγωνιστούν στα δελτία ειδήσεων για να εξαφανιστούν οι εικόνες από τη μαζική διαδήλωση, τα συνθήματά της, τον ενθουσιασμό της. Ομως, οι δρόμοι θα γεμίζουν, όπως γεμίζουν εδώ και βδομάδες και «όλα θα 'ναι συνειδητά».

Τσουβαλιάζουν καταλήψεις και πορνοπαράθυρα

Η εκστρατεία των καναλαρχών έπιασε τόπο! Η «τυφλή» δικαιοσύνη κινητοποιήθηκε! Ετσι χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας, έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των «παράνομων» δραστηριοτήτων στα υπό κατάληψη σχολεία! Με την παραγγελία, έτσι όπως τουλάχιστον, διακινήθηκε το περιεχόμενό της στο δικαστικό ρεπορτάζ, τσουβαλιάζονται οι καταλήψεις και ο αρμόδιος προϊστάμενος της Εισαγγελίας καλείται να ψάξει να βρει ενόχους και για την κατασκευή μολότοφ που έδειξε ένας τηλεοπτικός σταθμός, και για πορνοταινίες που πρόβαλαν τα κανάλια, αλλά και για «καταστροφές» σε υπό κατάληψη σχολεία. Αυτή η τελευταία αναφορά είναι που χωρά «πολύ νερό» καθώς με ανάλογες κατηγορίες έχουν στηθεί στο παρελθόν τα περιβόητα «μαθητοδικεία»...

Επιμένει ότι η τσόντα είναι «κοινωνική παρέμβαση»

Κι όμως! Επέμενε χτες ότι η τσόντα που πρόβαλε την περασμένη Τετάρτη ο ΑΝΤ1, και την επιμελήθηκε ο ίδιος, αποτελεί υπόδειγμα και μάθημα κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Ο Ευαγγελάτος ωρυόταν χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού που δουλεύει σήμερα ότι η κοινωνία πρέπει να ξέρει. Να ξέρει, δηλαδή, ότι για να προβάλλεις πορνό μέσω των συχνοτήτων που - υποτίθεται - είναι περιουσία του ελληνικού λαού, αρκεί να είναι περασμένες 12 και να αλλοιώσεις λίγο την εικόνα. Οτι όσο περισσότερη σχολική «τσόντα» προβάλλει το κανάλι του, τόσο περισσότερο θα μάθει η κοινωνία αυτήν την «πληγή της» και θα γιατρευτεί.

Το κανάλι που πρόβαλλε το «Big Brother» και επιχείρησε να φτιάξει τέτοιες παιδικές ψυχές, γιατί να έχει πρόβλημα να προβάλλει κάποια δημιουργήματά του; Γιατί σ' αυτήν την τηλεοπτική παρουσίαση να μην βρεθούν υπουργοί, πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να επικροτήσουν την προβολή τσόντας; Αλλωστε, και οι ίδιοι συμβάλλουν στην τερατογένεση, προϊόν των διάφορων «Big Brother». Ολόκληρους νόμους έχουν φτιάξει για να μπορούν να προβάλλονται αυτά.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Κοινή πρωτοβουλία φορέων για την Παιδεία

Δέκα μαζικοί φορείς της Καλλιθέας προχώρησαν σε σύσκεψη για την Παιδεία και κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα το οποίο εκφράζει συμπαράσταση στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισημαίνοντας: «Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας, όλης της εργατικής τάξης». Οι φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε:

  • Μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στο λαό της Καλλιθέας την Τρίτη 7/11 (θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Κύπρου)
  • Μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα του Πολυτεχνείου και τους λαϊκούς αγώνες σήμερα, που θα γίνει την Κυριακή 26/11, στο Δημαρχείο Καλλιθέας στις 5 μ.μ.

Στο ψήφισμά τους οι φορείς επισημαίνουν τις ευθύνες της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται, στηλιτεύουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία και απαιτούν:

  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία με παράλληλη κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση
  • ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και απόσυρση του νόμου- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών και κατάργηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Οι φορείς της Καλλιθέας που συνυπογράφουν το ψήφισμα είναι: Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παράρτημα Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Παράρτημα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Σύλλογος Γυναικών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Επιτροπή Ειρήνης, Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ