ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
Κανένα άσυλο στο σκοτάδι

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Τα φροντιστήρια λειτουργούν από χτες αδιατάραχτα. Οι καθηγητές βρήκαν ξανά τους μαθητές που είχαν χαθεί στις καταλήψεις.

Στα σχολεία, επίσης, αφού έφυγε από τη μέση το εμπόδιο των καταλήψεων, οι ντίλερ - με την ευγενή κάλυψη διευθυντών και "συλλόγων γονέων" - κλείνουν συμβόλαια για τις εκδρομές στα "πολιτιστικά κέντρα" και στις ειδικές στήλες των εφημερίδων αγγελίες προβάλλουν το μέλλον που ονειρεύονται για την κόρη σου. Για να εδραιωθούν και έτσι οι αστοί ως έντυποι υπερασπιστές της χαμένης - στην τηλεόραση - αξιοπρέπειας του πολιτικού τους συστήματος.

Κάθε τηλεόρασή τους και οι πολιτικοί της,

κάθε έντυπό τους και το χαμαιτυπείο του.

Καλά... πάνε

Εκτός κι αν αυτά τα παλιόπαιδα τα ατίθασα θελήσουν να κάνουν και εκλογές στα σχολεία χωρίς την έγκριση του Ανθιμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, εκτός από υπέρμαχος για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έκανε την Κυριακή και κήρυγμα στους "μη κατέχοντες" να μη μισούν "τους κατέχοντες" και να εμπνέονται από "κατέχοντες" όπως ο Νιάρχος! Οτι το ομώνυμο ίδρυμα έχει βάλει στο μάτι το φιλέτο του Φαληρικού Ορμου, είναι, κατά τον Ανθιμο, "μετά θάνατον προσφορά" στους "κατέχοντες"...

του χρειάζεται ένας Βάρναλης, αλλά λείπει...

Ασχετο: Μέρα που 'ναι, του κόκκινου Οχτώβρη η μέρα, ας μαθαίνουμε κι ας μαθαίνουμε:

"Πόλεμος /δεν είναι μόνο, όπως θαρρείς εσύ,/ να λες ναι, ναι,/ στα μέτωπα με βολές πολυβόλου. Της φαμίλιας,/ του σπιτικού,/ η επίθεση,/ για μας μικρότερη απειλή / δεν είναι διόλου. Εκείνος που υποτάχτηκε / στην πίεση της φαμίλιας, / κοιμάται μέσ' στη μακαριότητα ρόδων φτιαγμένων με χαρτί, - / αυτός δεν έφτασε το μπόι / της προσήλιας,/ της δυνατής ζωής / εκείνης που θα 'ρτει" (Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία /Ανθολόγιο Μεταφράσεων / Β` Ενιαίου Λυκείου (Επιλογής) ).

Αφιερωμένο στα παιδιά, που είχαν κι έχουν ακόμα πολλά, πάρα πολλά να αντιμετωπίσουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΞΙΕΣ, ΆΞΙΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: «Νομίζαμε παλαιότερα πως η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση είχε πιάσει τον "πάτο" της, όταν αντί για ειδήσεις βλέπαμε τραγουδιστές και βιντεοκλίπ. Με ανησυχία είδαμε πως το πηγάδι της χυδαιότητας και του λαϊκισμού, στο όνομα της τηλεθέασης, είναι βαθύτερο απ' ό,τι φανταζόταν ο κοινός νους. Φτάσαμε έτσι και στις ημι-πορνό εκπομπές που πλασάρονται ως ερευνητική δημοσιογραφία (...) ήλθε ίσως η ώρα ένα κόμμα, μια ομάδα ή ακόμη και μεμονωμένοι πολιτικοί να κηρύξουν ένα μπλακ άουτ στα "παράθυρα". Αν και αργά, μπορεί η πολιτική να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπρέπειά της» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΤΥΠΟΣ: «26χρονη απροστάτευτη Βουλγάρα (...) ατελείωτη γυναίκα, εκλεκτική, αναζητά Ελληνα για συντροφικότητα να εργαστεί μαζί του. Αυθημερόν ραντεβού» (η αγγελία επίσης στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ: «Οι τηλεοπτικοί νταβατζήδες που διεκδικούν ρόλο προτύπου μας διδάσκουν ότι "καλύτερο είναι να γυμνάζεις τους κοιλιακούς σου για να γίνεις σταρ παρά να γυμνάζεις το μυαλό σου" κι αυτό διότι οι κοιλιακοί και τα γυμνασμένα κορμιά πληρώνονται με εξώφυλλα, τα μυαλά με 17 ευρώ επίδομα το μήνα! Αυτοί οι δάσκαλοι του τηλεκοντρόλ είναι όμως το κερασάκι στην τούρτα της κρίσης. Δεν είναι η ίδια η κρίση. Η κρίση συνίσταται στο ότι αυτοί που οφείλουν να διαμορφώσουν χαρακτήρες (γονείς, σχολείο) στέκονται χιλιόμετρα μακριά από τα παιδιά» (ο Μανώλης Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ... «Συνεχώς καταφτάνουν στα σχολεία διαφημιστικά φυλλάδια αθηναϊκών κυρίως μαγαζιών, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων που διαλαλούν την πραμάτεια τους. Αμφίβολης μέχρι μηδενικής καλλιτεχνικής αξίας τραγουδιστές και τραγουδίστριες, που έχουν αναδειχτεί από το τηλεοπτικό σταρ σύστεμ με το γνωστό εμπορικό συνταγολόγιο προσπαθούν να ψαρέψουν την πελατεία τους ανάμεσα στους "ανυποψίαστους" μαθητές επαρχιακών πόλεων, όταν θα εκδράμουν στο "κλεινόν άστυ"» (από γράμμα καθηγητή στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΗΛΕ-ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ με στόχο το νου και την καρδιά της νεολαίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΥΔΟΥΝΙ διάλειμμα δύο μηνών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ ΑΣΥΛΟ υπό εισαγγελική προστασία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΤΑ ΟΠΛΑ ο Βύρωνας

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΑ ΒΑΡΗ για μισθωτούς - συνταξιούχους

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-κεραμίδα στην πρώτη κατοικία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πέντε υπουργοί ζητούν εκλογές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φόροι 10 δισ. ευρώ υπέρ συντεχνιών

Η ΑΥΓΗ: Τελευταία ευκαιρία για τη Γη

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Να το «μαύρο» πολιτικό χρήμα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ οι «νταβατζήδες» και η ρεμούλα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: 5 αλλαγές στη Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Καλός ο καπιταλισμός, αλλά χωράει λίγους»

«Οι αμερικανικές οικογένειες μεσαίου εισοδήματος αποκόμισαν ελάχιστα από την αναπτυσσόμενη οικονομία (...) η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη γι' αυτό που συμβαίνει. Οι κινητήριες δυνάμεις είναι παγκόσμιες και μακροπρόθεσμες. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της παραγωγικότητας των εργαζομένων και των μισθών τους δε συνιστά πολιτική πρόκληση. Την περίοδο 2000 - 2005, η απόδοση ανά ώρα στον επιχειρηματικό κλάδο αυξήθηκε κατά 17%, το μέσο ωρομίσθιο, ωστόσο, αυξήθηκε μόλις κατά 3%. Το συνολικό εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού είναι τώρα χαμηλότερο από ό,τι το 2000 (...) το εμπόριο ωφελεί την οικονομία συνολικά, όχι όμως τον καθένα ξεχωριστά» (από άρθρο στους «Financial Times» / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Είδος υπό προστασία οι χρήσιμοι γνωστοί «άγνωστοι»

«Γνωστοί ή άγνωστοι; δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες έχουν γίνει ταυτόσημες και ουδείς θίγεται. Η Ελληνική Αστυνομία μας το λέει ευθαρσώς. Εμείς τους γνωρίζουμε, αλλά εσείς δε θα τους μάθετε ποτέ (...) όπως ο καλός μαθητής που αριστεύει σε όλα τα μαθήματα και εντελώς αναιτιολόγητα υστερεί σε ένα. Δε θα απορήσει ο δάσκαλος; Ετσι κι εμείς. Οταν βλέπουμε τα όργανα της τάξης να επιδεικνύουν την ισχύ τους παλεύοντας σώμα με σώμα με τους φιλήσυχους διαδηλωτές - εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές και μαθητές - πώς να μην αξιώσουμε την καταστολή των πάσης φύσεως εκτρόπων; Αφού έχουν αποδείξει ότι στα... άλλα μαθήματα μπορούν. Την... αδυναμία των αστυνομικών ακριβώς σε αυτόν τον τομέα εντόπισε έως και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Γ. Σανιδάς κάνοντας ευθέως λόγο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για συλλήψεις ασχέτων. Το πιο αστείο μάλλον απέφυγε να το πει αν και ασφαλώς θα το έχει ζήσει. Αν κατά λάθος ξεπέσει στο εδώλιο και κανένας "γνωστός", ο αστυνομικός μάρτυρας που τον συνέλαβε φροντίζει ώστε ακόμη και στο δικαστήριο να εξακολουθήσει να διατηρεί την ταυτότητα του αγνώστου. "Τον αναγνωρίζετε;". "Οχι. Αυτός που συνέλαβα φορούσε κουκούλα...". Μην τους αποδεκατίσουμε από μια βλακεία της στιγμής...» (η Σίλα Αλεξίου στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ