ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Το έλλειμμα μειώθηκε η λιτότητα παραμένει...

Στη δικαιολόγηση των σκληρών ταξικών πολιτικών, απέβλεπε η δημοσιονομική απογραφή, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της έκθεσης με τις φθινοπωρινές προβλέψεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια, εξέρχεται από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, το οποίο της είχε επιβληθεί από το 2004. Η λιτότητα όμως παραμένει, για να αποδειχθεί και πάλι ότι η περιβόητη δημοσιονομική απογραφή που οδήγησε σε ανοδική αναθεώρηση των ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας από το 2000, δεν ήταν παρά το πρόσχημα, για την εφαρμογή μιας σκληρής ταξικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, η οποία επιδεινώνει περαιτέρω την οικονομική θέση πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ενώ ενισχύει με κάθε είδους προνόμια και απαλλαγές τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κατόχους μεγάλων εισοδημάτων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας έσπευσαν χτες να «προσγειώσουν» όσους νόμισαν ότι με τον τερματισμό της επιτήρησης τερματίζεται και η πολιτική λιτότητας, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «η προσπάθεια αυτή (δηλαδή η πολιτική λιτότητας) θα είναι συνεχής, εντείνεται και τα αποτελέσματά της γίνονται ορατά από τους πολίτες...» (!) καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες, να πετύχει ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ως το 2010 - 2012... Εξάλλου, στις συνόδους ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και η αύξηση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών στα οινοπνευματώδη ποτά. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, οι αυξημένοι συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ μέχρι την 1/1/2008, ενώ προβλέπεται και μεταβατικό καθεστώς μέχρι την 1/1/2011.

Η αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη, θα είναι το τελευταίο «δώρο» της κυβέρνησης της ΝΔ στους εργαζόμενους της χώρας, μετά τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη κινητής τηλεφωνίας, φορολογία τσιγάρων και την πρώτη δόση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το 2007 έρχεται και η δεύτερη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ η ίδια η κυβέρνηση διά στόματος Αλογοσκούφη, προανήγγειλε νέα μείωση του φόρου στο χρηματιστηριακό τζόγο, ο οποίος σήμερα είναι 1,5 τοις χιλίοις...

Οσον αφορά στην έκθεση της ΕΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, προβλέπει για την Ελλάδα:

  • Μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, αλλά και περαιτέρω μείωση το 2008 στο 2,4%.
  • Διατήρηση της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, στο 3,8% του ΑΕΠ το 2006 και στο 3,7% τόσο το 2007 όσο και το 2008.
  • Διαμόρφωση του δημόσιου χρέους στο 104,8% του ΑΕΠ το 2006, στο 101% το 2007 και το 96,4% το 2008.
  • Διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα (3,3% για το 2006, 2007 και 2008).
  • Μείωση της ανεργίας, στο 9,3% το 2006, στο 8,9% το 2007 και το 8,6% το 2008.

Από τα ίδια τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων θα επιδεινωθεί περαιτέρω και την επόμενη διετία, παρά το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα παραμένει ισχυρή. Συγκεκριμένα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το 2007 και 2008 δείχνουν «οριακή επιβράδυνση», με την οικονομική δραστηριότητα «να καθοδηγείται σχεδόν αποκλειστικά από τη ζήτηση». Επιβράδυνση, η οποία αποδίδεται τόσο στις προσδοκώμενες, νέες αυξήσεις των επιτοκίων, όσο και στη συγκρατημένη αύξηση των μισθών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης...

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΠΟΕ - ΔΟΥ
Προτείνει φοροελαφρύνσεις για ... το κεφάλαιο!

Η συνδικαλιστική ηγεσία των εφοριακών δε λέει λέξη για το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, βρίσκει αντιλαϊκή τη φορολογική πολιτική της ΝΔ και... φιλολαϊκή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ!

Φόρους επί φόρων συσσωρεύουν επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία των προϋπολογισμών στα έτη 2002-2007, που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ (εφοριακοί), αλλά με τρόπο τέτοιο που να δείχνει ότι τάχα δικαιώνεται η φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Σημίτη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εφοριακών Γ. Γρίβας κάλεσε τους δημοσιογράφους για να ισχυριστεί πως... η πολιτική των δυο κομμάτων είναι «σαφώς διαφορετική» και επιχείρησε να εμφανίσει τη φορομπηχτική πολιτική Σημίτη ως... φιλολαϊκή και σχεδόν αντιμονοπωλιακή. Σύμφωνα με το προεδρείο των Εφοριακών, η αύξηση των φόρων (έμμεσων και άμεσων) στην τριετία 2002-2004 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) ήταν 8,6 δισ. ευρώ έναντι διπλάσιας αύξησης που φτάνει σε 17 δισ. ευρώ στην τριετία 2005-2007 (κυβέρνηση ΝΔ).

Το πασοκοαναθρεμμένο προεδρείο των Εφοριακών της χώρας δεν έχει απολύτως καμία ουσιαστική διαφωνία με τη φορολογική πολιτική της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο τις προκλητικές μειώσεις φόρου στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων που θεσμοθέτησε η ΝΔ, αλλά ζητούν και νέα μέτρα.

Για παράδειγμα, στη χτεσινή συνέντευξη ζήτησαν τη μείωση των συντελεστών προκειμένου να «επαναπατριστούν» επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο στην Ελλάδα και αναχώρησαν για τα Βαλκάνια και αλλού (!), την κατάργηση του «αυτοελέγχου» των επιχειρήσεων, τη διατήρηση του συντελεστή 15% στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα από 12.000 μέχρι 13.000 ευρώ και την κατάργηση των μικρών ΔΟΥ, που σύμφωνα με τους ίδιους αποτελούν εστίες διαφθοράς. Δε βρήκαν όμως λέξη να πουν για το ύψος του αφορολόγητου, το οποίο καίει τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ για τη φοροδιαφυγή το προεδρείο των Εφοριακών περί άλλα τυρβάζει. Δεν είδε, δεν άκουσε, δε γνωρίζει, παρά κάτι ελάχιστα που έτυχε να... πάρει το αυτί τους. Ο λαλίστατος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ισχυρίστηκε πως όλα τα κόμματα, αλλά και συνδικάτα είναι γνώστες ονομάτων φοροφυγάδων, χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Τα έσοδα στο 10μηνο

Στην υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στηρίζεται η εκτέλεση και του φετινού (έτους 2006) κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2006 τα έσοδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,5% και διαμορφώθηκαν σε 39,4 δισ. ευρώ (από 36,3 δισ. ευρώ το 2005). Το ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων είναι σχεδόν τριπλάσιο του πληθωρισμού και ακόμη μεγαλύτερο των ονομαστικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ, που φορτώνεται στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση, αυξήθηκαν σε ποσοστό 12,9% (πάνω και από τον ετήσιο στόχο 7,2%) και διαμορφώθηκαν σε 13,4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΟΣΑ - ΟΣΑΕ
Με πρόσχημα τις... «μικρομεσαίες»

Το «όραμα» μιας «μικρομεσαίας» επιχείρησης που μόνο «μικρή» ή και «μεσαία» δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι, μοιράζονται από χτες 500 αντιπρόσωποι 62 χωρών και 15 διεθνών Οργανισμών, στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΟΣΑ και της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (ΟΣΑΕ), στην Αθήνα, με θέμα «Εξάλειψη των Εμποδίων Πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στις Διεθνείς Αγορές». Στην έναρξη χαιρέτισαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, εκπρόσωποι των Βιετνάμ, Μεξικού, Σενεγάλης, Τουρκίας, Ουκρανίας, και μίλησε ο αναπληρωτής διοικητής του Γραφείου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Μ. Ροζάλες, από τις ΗΠΑ.

Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις και τα υποστηρικτικά προς αυτές μέτρα, η κυβέρνηση απευθύνεται και στους εκπροσώπους των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ΕΒΕ, διεκδικώντας εύσημα. Στη διάσκεψη όμως, ο Δ. Σιούφας προσδιόρισε τις «μικρομεσαίες» ως τις επιχειρήσεις που «οι ξένες αγορές είναι η μόνη λύση για την ανάπτυξή τους», υιοθετώντας την εκτίμηση ότι αν αξιοποιήσουν όλο το δυναμικό τους μπορούν να πετύχουν εξαγωγές ίδιου όγκου με αυτές των μεγάλων επιχειρήσεων!

«COSMΟΤΕ»
Ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ

Την έκδοση ομολογιακού δανείου ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών ενέκρινε χτες το ΔΣ της «COSMOTE».

Οπως ανακοινώθηκε, το δάνειο, που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες, θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τη θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ «OTE plc» και θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση ισόποσου ομολογιακού δανείου, υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της «COSMOTE» προς την «ΟΤΕ plc», ύψους 650 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ