Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΠΟΕ - ΔΟΥ
Προτείνει φοροελαφρύνσεις για ... το κεφάλαιο!

Η συνδικαλιστική ηγεσία των εφοριακών δε λέει λέξη για το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, βρίσκει αντιλαϊκή τη φορολογική πολιτική της ΝΔ και... φιλολαϊκή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ!

Φόρους επί φόρων συσσωρεύουν επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία των προϋπολογισμών στα έτη 2002-2007, που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ (εφοριακοί), αλλά με τρόπο τέτοιο που να δείχνει ότι τάχα δικαιώνεται η φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Σημίτη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εφοριακών Γ. Γρίβας κάλεσε τους δημοσιογράφους για να ισχυριστεί πως... η πολιτική των δυο κομμάτων είναι «σαφώς διαφορετική» και επιχείρησε να εμφανίσει τη φορομπηχτική πολιτική Σημίτη ως... φιλολαϊκή και σχεδόν αντιμονοπωλιακή. Σύμφωνα με το προεδρείο των Εφοριακών, η αύξηση των φόρων (έμμεσων και άμεσων) στην τριετία 2002-2004 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) ήταν 8,6 δισ. ευρώ έναντι διπλάσιας αύξησης που φτάνει σε 17 δισ. ευρώ στην τριετία 2005-2007 (κυβέρνηση ΝΔ).

Το πασοκοαναθρεμμένο προεδρείο των Εφοριακών της χώρας δεν έχει απολύτως καμία ουσιαστική διαφωνία με τη φορολογική πολιτική της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο τις προκλητικές μειώσεις φόρου στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων που θεσμοθέτησε η ΝΔ, αλλά ζητούν και νέα μέτρα.

Για παράδειγμα, στη χτεσινή συνέντευξη ζήτησαν τη μείωση των συντελεστών προκειμένου να «επαναπατριστούν» επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο στην Ελλάδα και αναχώρησαν για τα Βαλκάνια και αλλού (!), την κατάργηση του «αυτοελέγχου» των επιχειρήσεων, τη διατήρηση του συντελεστή 15% στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα από 12.000 μέχρι 13.000 ευρώ και την κατάργηση των μικρών ΔΟΥ, που σύμφωνα με τους ίδιους αποτελούν εστίες διαφθοράς. Δε βρήκαν όμως λέξη να πουν για το ύψος του αφορολόγητου, το οποίο καίει τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ για τη φοροδιαφυγή το προεδρείο των Εφοριακών περί άλλα τυρβάζει. Δεν είδε, δεν άκουσε, δε γνωρίζει, παρά κάτι ελάχιστα που έτυχε να... πάρει το αυτί τους. Ο λαλίστατος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ισχυρίστηκε πως όλα τα κόμματα, αλλά και συνδικάτα είναι γνώστες ονομάτων φοροφυγάδων, χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Τα έσοδα στο 10μηνο

Στην υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στηρίζεται η εκτέλεση και του φετινού (έτους 2006) κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2006 τα έσοδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,5% και διαμορφώθηκαν σε 39,4 δισ. ευρώ (από 36,3 δισ. ευρώ το 2005). Το ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων είναι σχεδόν τριπλάσιο του πληθωρισμού και ακόμη μεγαλύτερο των ονομαστικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ, που φορτώνεται στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση, αυξήθηκαν σε ποσοστό 12,9% (πάνω και από τον ετήσιο στόχο 7,2%) και διαμορφώθηκαν σε 13,4 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ