ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Απαίτησαν πανελλαδική κάλυψη προς όφελος του λαού

Την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Επείγουσα Ιατρική μεθοδεύει η κυβέρνηση

Αποψη από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Αποψη από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Με το σύνθημα «Συσπείρωση και πάλη, μη σκύβεις το κεφάλι», οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ επαναβεβαίωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας την απόφασή τους να συνεχίσουν ενωμένοι τις κινητοποιήσεις για την πανελλαδική ανάπτυξη του Κέντρου και την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι έκαναν 24ωρη απεργία και στην πορεία πήραν μέρος και εργαζόμενοι από την επαρχία.

Λίγο πριν, αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία είχαν εισπράξει τις αρνητικές απαντήσεις σε συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο. Μάλιστα, από τις απαντήσεις στο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ για «άμεση παρέμβαση του υπουργείου για την κατάργηση των παράνομων ασθενοφόρων και της αμφιβόλου προέλευσης άδειάς τους», διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει και με θεσμικό τρόπο την επιχειρηματική δράση στην Επείγουσα Ιατρική.

Τυπικά, σήμερα, η Επείγουσα Ιατρική καλύπτεται απ' το Δημόσιο και κατ' εξαίρεση - μετά από άδεια του ΕΚΑΒ - από τις ιδιωτικές κλινικές και τα Διαγνωστικά Κέντρα με δικά τους ασθενοφόρα μόνο για τους δικούς τους ασθενείς. Στην πραγματικότητα όμως, έχουν οργανωθεί ιδιωτικοί στόλοι που κάνουν κάθε είδους μεταφορά με πληρωμές απ' τις τσέπες των ασθενών. Ετσι το αίτημα για ανάπτυξη σε πανελλαδική εμβέλεια με το απαραίτητο προσωπικό είχε ως απάντηση ότι εκκρεμεί η υπογραφή της αύξησης του νέου οργανισμού με επιπλέον 1.350 άτομα, ενώ η αύξηση του αύξηση του στόλου με 200 ασθενοφόρα παραπέμφθηκε στο μέλλον. Η ηγεσία του υπουργείου συμφώνησε, χωρίς όμως χρονοδιάγραμμα, να αποκτήσει το ΕΚΑΒ δικά του πτητικά μέσα που θα τα πετά ο στρατός.

Καμιά απάντηση δεν υπήρξε στα οικονομικά αιτήματα που κυρίως ήταν για επιδόματα, με το αίτημα να ενταχθούν στο βασικό μισθό. «Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους», κατάγγειλε μετά τη συνάντηση ο Χρήστος Μπαρκονίκος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τετράωρες στάσεις εργασίας στις 9 και 10 Νοέμβρη 2006 πρωί και απόγευμα, και τις 24ωρες απεργίες στις 13 και 22 Νοέμβρη 2006.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού

Τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Οπως υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι στον διοικητή του νοσοκομείου Α. Λαναρά, οι ελλείψεις είναι εκρηκτικές. Βάσει του Οργανισμού του 1986 και ενώ έχουν δημιουργηθεί μια σειρά νέα τμήματα στο νοσοκομείο κενές παραμένουν 577 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 30 - 40 παιδιά, ενώ και η αναμονή για εξέταση σε κάποια ιατρεία (π.χ. οφθαλμολογικό, καρδιολογικό) ξεπερνάει τους πέντε μήνες! Στους εργαζόμενους οφείλονται έως και 60 ρεπό.

Ο διοικητής αναγνώρισε μεν το πρόβλημα, αλλά αναφέρθηκε στην πρόσληψη κυρίως επικουρικού προσωπικού - που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και δε λύνει τα προβλήματα - και υποσχέθηκε να ...διαβιβάσει το αίτημα για πρόσληψη προσωπικού στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, συνεδρίασε το σωματείο εργαζομένων και προκήρυξε νέα τρίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε μετά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 23 εργαζομένων στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για τη διαρροή επικίνδυνων ουσιών στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμαναν ότι ζητούν να γίνει επανέλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν οι παρεμβάσεις που έγιναν στο σύστημα εξαερισμού έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασίας στην Κέρκυρα, με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα ξενοδοχεία, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «CORKYRA BEACH» όπου έγινε το θανατηφόρο ατύχημα των δυο ανήλικων παιδιών βρετανικής καταγωγής. Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση την υποχρέωσή της να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους μετά και την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για προσωρινή αναστολή του ειδικού σήματος λειτουργίας του ξενοδοχείου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής που θυσιάζει ακόμα και ζωές στο βωμό των κερδών. Ζήτησαν επίσης να υπάρξει άμεσος και αυστηρός τεχνικός έλεγχος και αντιμετώπιση των όποιων κακοτεχνιών για το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων και απαιτούν την άμεση θεσμοθέτηση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων στα ξενοδοχεία καθώς και την ίδρυση παραρτήματος ΚΕΠΕΚ στην Κέρκυρα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Σε 24ωρη απεργία στις 29 Νοέμβρη προχωρούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκτός απ' τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στα οποία θα γίνουν εφτάωρες στάσεις εργασίας (8π.μ.-3μ.μ.). Στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα γίνει 48ωρη πανελλαδική απεργία.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Σε δίωρη στάση εργασίας (8-10π.μ.) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία και τον τουρισμό, απαιτώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες ενοποίησης του επικουρικού τους ταμείου (ΤΑΝΠΥ) με όλα τα άλλα επικουρικά στο ΕΤΕΑΜ, που για τον κλάδο θα σημαίνει τη μείωση των επικουρικών του συντάξεων από το 66,7% της κύριας σύνταξης στο 22%. Η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν πραγματικό περιεχόμενο στην κινητοποίηση. Να χαλάσουν τα σχέδια της πλειοψηφίας ΣΥΝ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου των Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) και συγκεκριμένα της ομάδας του προέδρου και στελέχους του ΣΥΝ Θ. Βασιλόπουλου να τη μετατρέψουν σε «προεκλογική καμπάνιά» τους, καθώς στις 14 Νοέμβρη θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ»: Αύριο Τετάρτη 8 Νοέμβρη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ», στην Αθήνα. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία του σωματείου (Σωκράτους 51, 5ος όροφος, Ομόνοια). Από 8 έως 11 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, έχοντας απαραίτητα μαζί τους την ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας. Την Κυριακή 12 Νοέμβρη οι εκλογές θα διεξάγονται από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

ΟΣΠΑ: Την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12 μ.-3 μ.μ.) μεθαύριο Πέμπτη, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), αντιδρώντας στο διαγωνισμό που έχουν προκηρύξει οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» για την ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εκτιμούν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να διεκπεραιώνεται από τις υπηρεσίες της εταιρείας, χωρίς την ανάμειξη ιδιώτη.

Βγήκαν τα μαστίγια...

Την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ, διαπιστώνει η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χτες. Στοιχείο που πίσω του κρύβει την ένταση των αντεργατικών πολιτικών προώθησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι οποίες, σύμφωνα με την Επιτροπή, πρέπει να ενταθούν και άλλο, γι' αυτό και ζητά νέες μεταρρυθμίσεις. Στην ίδια λογική, τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί και η γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ανάμεσα σε άλλα, η Εκθεση επισημαίνει ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι συγκαταλέγονται σε αυτούς που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως, περίπου τρεισήμισι ώρες περισσότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Χρόνος τον οποίο το κεφάλαιο και οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις του θεωρούν μάλλον ανεπαρκή για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γι' αυτό με κάθε ευκαιρία - βλέπε διευθέτηση - βαθαίνουν την επίθεση στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ