ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέλευση για την οργάνωση της πάλης

Την Κυριακή, στις 9 π.μ., στο Πολυτεχνείο

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η Γενική Συνέλευση των οικοδόμων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιείται την επόμενη Κυριακή, 12 Νοέμβρη, σε μία περίοδο που «νέα βάσανα φορτώνονται στις εργατικές οικογένειες», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ταξικού Συνδικάτου. Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. στο Πολυτεχνείο (είσοδος από Στουρνάρη).

Το φούντωμα της ακρίβειας, η όξυνση των προβλημάτων με την προδιαγεγραμμένη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης με τα σχέδια συρρίκνωσης της λίστας των ΒΑΕ, την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου κτλ., αποδεικνύουν ότι «η επίθεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, οξύνοντας παραπέρα το σύνολο των προβλημάτων μας». Σημειώνεται ωστόσο πως «η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς την πάλη μας, χωρίς τη δράση του Συνδικάτου και γενικότερα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία με τη στάση της αποτελεί μέρος του προβλήματος, το Συνδικάτο σημειώνει ότι «η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να οργανώσουμε την πάλη μας, να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας ενισχύοντας την ταξική μας ενότητα, δυναμώνοντας το μέτωπο με όλους τους εργάτες για να αποδυναμώσουμε το αντιδραστικό αντεργατικό μέτωπο». Με στόχο μεταξύ άλλων να σημάνει συναγερμός για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, να διασφαλιστούν συνθήκες δουλιάς που θα περιφρουρούν την υγεία και τη ζωή των εργατών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με οργή ξανά στους δρόμους

«Δεν πάει άλλο» διαδηλώνουν αύριο οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στις συντάξεις πείνας, στην ακρίβεια και στη λιτότητα, οι συνταξιούχοι αντιτάσσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους
Στις συντάξεις πείνας, στην ακρίβεια και στη λιτότητα, οι συνταξιούχοι αντιτάσσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους
Στους δρόμους βγαίνουν ξανά αύριο, Τετάρτη, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ καλούν σε συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη, η πανσυνταξιουχική κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στη Λάρισα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Καβάλα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που, στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Οι συντάξεις μας βρίσκονται σε επίπεδα εξαθλίωσης, η ακρίβεια οργιάζει, η περίθαλψη και η Υγεία υποβαθμίζονται», ανέφερε ο Μ. Πολίτης, αντιπρόεδρος των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Και η Σ. Φραγκή, γενική γραμματέας των Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στο χειμώνα και αντιμετωπίζουμε το δίλημμα: Φαγητό ή θέρμανση; Εδώ μας έφτασαν οι κυβερνήσεις».

Οι συνταξιούχοι καλούν όλους τους απόμαχους της δουλιάς να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων: Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία 1.050 ευρώ. Επίδομα θέρμανσης. Πάταξη της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα φάρμακα να τους παρέχονται δωρεάν. ΟΧΙ στην επανάκριση των 132.000 αναπηρικών συντάξεων. Ειδικά για την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ, και την εφαρμογή του σχετικού ΠΔ 258, προειδοποιούν πως θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων κατά 30% και την αύξηση των εισφορών.

ΛΑΡΚΟ
Δεν τα κατάφερε ο 50χρονος εργάτης

Πέθανε το Σάββατο ο Λεωνίδας Καράλης, μετά το σοβαρό τραυματισμό του στις 26 του Οκτώβρη

Τους 101 έφτασαν οι νεκροί εργάτες από την αρχή της χρονιάς - σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ριζοσπάστη» - καθώς το περασμένο Σάββατο ξεψύχησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση ο 50χρονος Λεωνίδας Καράλης, ο οποίος στις 26 Οκτώβρη είχε πέσει από ύψος 20 μέτρων, μέσα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, δουλεύοντας σε εργολαβικό συνεργείο της ΜΕΣΚΑ. Μία μόνο βδομάδα μετά, στις 2/11, ο Ρουμάνος Ιουλάν Σπάο, επίσης από συνεργείο της ΜΕΣΚΑ, τραυματίστηκε όταν υποχώρησαν τμήματα ενός σαπισμένου αγωγού. Η οργή των εργατών στη ΛΑΡΚΟ ξεχειλίζει, αφού σχεδόν καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια «ατυχήματα», τα οποία οι εργολάβοι και η διοίκηση της επιχείρησης προσπαθούν να συγκαλύψουν. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, μόνο την περασμένη βδομάδα, ένας εργάτης κόπηκε στο πρόσωπο από τροχό και ένας άλλος έκοψε το δάχτυλό του.

Στο μεταξύ, ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό στην Ψυττάλεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο εργαζόμενου, καταγγέλλει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ. Την περασμένη Δευτέρα 30 Οκτώβρη, ένας οδηγός φορτηγού έκανε όπισθεν προκειμένου να ξεφορτώσει τη λυματολάσπη σε λάκκο μεγάλου βάθους. Ομως, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας (έλλειψη διακριτικών ορίων και άλλα) είχε ως αποτέλεσμα το φορτηγό να πέσει μέσα στο λάκκο. Από καθαρή τύχη ο οδηγός πρόλαβε να εγκαταλείψει το φορτηγό. Η ΕΣΚ καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που, παρά τις υποσχέσεις της και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των εργαζομένων, δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εκτίθενται σε διαρκή κίνδυνο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΚΡΗΤΗ
Ξεκίνησε η πενθήμερη απεργία

Σε παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα 141 προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας στην Περιφέρεια της Κρήτης, πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας τους που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και κατευθύνθηκαν αρχικά στα Γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπου συναντήθηκαν με τον νομάρχη Ηρακλείου. Για μια ακόμη φορά τον ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνάντηση στο Δήμο Ηρακλείου, καταλήγοντας στα Γραφεία της Γενικής Περιφέρειας Κρήτης.

Η απόφαση για την πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση πάρθηκε από το Παγκρήτιο Συντονιστικό Οργανο όλων των συλλόγων των εργαζομένων στα Προγράμματα που λειτουργούν στους ΟΤΑ. Οι περίπου 565 εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας στην Κρήτη παραμένουν απλήρωτοι από τρεις έως και εννέα μήνες, ενώ το 2007 λήγει η χρηματοδότηση των προγραμμάτων με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και συνεχιστεί η κοροϊδία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εκπροσώπους του δικομματισμού στην ΤΑ.

Η μακάβρια στατιστική της «ανάπτυξης»

Κάθε χρόνο 400 παιδιά ηλικίας από 18 μέχρι 24 ετών σκοτώνονται στους τόπους δουλιάς στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Κάθε μήνα, πάνω από 58.300 εργαζόμενοι της ίδιας κατηγορίας γίνονται θύματα σοβαρών εργατικών «ατυχημάτων», που σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 700.000. Οι 23 στους 100 νεαρούς εργαζόμενους στην ΕΕ δηλώνουν ότι η υγεία τους κινδυνεύει εξαιτίας των εργασιακών συνθηκών. Ενώ οι 50 στους 100 κάτω των 25 χρόνων δηλώνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ράχη και την οσφυική χώρα οφείλονται στην εργασία τους.

****

Τα παραπάνω καταγράφονται σε τριμηνιαία έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), από ερωτηματολόγιο που βασίστηκε σε στοιχεία της «Γιούροστατ». Στην Ελλάδα, από την Εκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2005 προκύπτει ότι σχεδόν 2 στους 5 (18%) από όσους δολοφονούν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες και η τραγική έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι μέχρι 24 χρονών. Και τα στοιχεία του ΙΚΑ για το 2003 αναφέρουν πως το 33% των θυμάτων των «ατυχημάτων» είναι μέχρι 29 χρόνων. Από αυτά, τα 7 είναι κάτω από 14 ετών (!) και τα 231, από 15 μέχρι 19.

****

Ολα αυτά, στην ΕΕ και στην Ελλάδα της «ανάπτυξης». Μιας «ανάπτυξης» όμως που αφορά μόνο στην υπερκερδοφορία των λίγων. Και η οποία, τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιάζει με ραγδαίους ρυθμούς τους σακατεμένους από τη σημερινή νέα γενιά. Αφού στο στόχαστρο βρίσκονται όλοι εκείνοι που μπαίνουν στην παραγωγή μέσα σε συνθήκες άγριας εντατικοποίησης, με ελαστικοποιημένα ωράρια, με πετσοκομμένα ένσημα, με καταστρατηγημένο το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Νέοι εργάτες που ενδέχεται να μην προφτάσουν να πάρουν ούτε καν τα ψίχουλα που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του ονομάζουν «σύνταξη»...


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ