ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καθημερινό το μακελειό στη Γάζα
  • Τουλάχιστον 18 πολίτες, κυρίως γυναικόπαιδα, σκότωσε και άλλους 60 τραυμάτισε ο ισραηλινός στρατός με βολές πυροβολικού στην Μπέιτ Χανούν
  • Τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε η «Χαμάς» με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να ακολουθούν

Πλημμύρισε στο αίμα και πάλι η Μπέιτ Χανούν

Associated Press

Πλημμύρισε στο αίμα και πάλι η Μπέιτ Χανούν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Απίστευτο μακελειό προκάλεσε, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός βάλλοντας με όλμους κατά κτιριακού συγκροτήματος στην πόλη Μπέιτ Χανούν, από όπου, θεωρητικώς, αποχώρησε την Τρίτη. Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν (οι 13 μέλη της ίδιας οικογένειας, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα) και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν.

Και ο κατάλογος των νεκρών δεν τελειώνει εδώ. Από ισραηλινά πυρά στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Γάζα, σκοτώθηκαν άλλοι 4 Παλαιστίνιοι, ενώ σε επιχείρηση στα περίχωρα της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, σκοτώθηκαν άλλοι 5. Αργά το βράδυ, άλλοι 2 Παλαιστίνιοι, μέλη της «Χαμάς», σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή μέσα στην πόλη της Γάζας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, μόνο χτες, σε 29! Η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασε «λύπη» για το θάνατο αθώων, έδωσε εντολή να διερευνηθεί «πώς συνέβη αυτό», προσφέρθηκε να παραχωρήσει «ανθρωπιστική βοήθεια» και διέταξε «συνέχιση των επιχειρήσεων στη Γάζα».

Τέλος ανοχής

Το πρωτοφανές αυτό αιματοκύλισμα μοιάζει να λειτούργησε σαν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την παλαιστινιακή πλευρά. Ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», από τη Δαμασκό, Κχαλέντ Μασχάαλ, προειδοποίησε ότι πλέον «η απάντηση θα έρθει με έργα και όχι με λόγια», κηρύττοντας, ουσιαστικά, το τέλος της άτυπης εκεχειρίας που τηρούσε η οργάνωσή του μη πραγματοποιώντας επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ από τον Αύγουστο του 2004.

Ο Μασχάαλ ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη οι Ισραηλινοί ιθύνοντες ενώ απηύθυνε έκκληση τερματισμού της εκεχειρίας προς όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Αμεση υπήρξε η αντίδραση των «Τζιχάντ», «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση», που επίσης τερμάτισαν την κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, με ανακοίνωση το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» καλεί όλους τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο να πλήξουν αμερικανικούς στόχους, αίτημα που διατυπώνεται πρώτη φορά από την οργάνωση.

Τη βαθιά καταδίκη του, τον αποτροπιασμό του αλλά και μια ακόμη έκκληση για διεθνή παρέμβαση διατύπωσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς ξεκαθάρισε ότι οι ισραηλινές σφαγές «κλείνουν κάθε πόρτα διαλόγου» αν και καταδίκασε και τις εκτοξεύσεις ρουκετών ως «προσφερόμενο πρόσχημα προς το Ισραήλ». Μετά τα χτεσινά γεγονότα, αναβλήθηκε η συνάντηση Αμπάς - Χανίγια για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά οι δύο άνδρες, σε μια έκφραση ενότητας, επισκέφθηκαν μαζί τραυματίες σε νοσοκομεία.

Υποκριτικές συνένοχες αντιδράσεις

Τα πρώτα λόγια καταδίκης για το λουτρό αίματος που διαπράττει εδώ και μέρες ο ισραηλινός στρατός ψέλλισαν, χτες, εκπρόσωποι ηγεσιών από διάφορες χώρες. Ακόμη και τώρα, όμως, οι αντιδράσεις τηρούσαν ίσες αποστάσεις, ζητώντας εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση. Τον αποτροπιασμό τους για το αιματοκύλισμα και την ανάγκη η ισραηλινή αυτοάμυνα να μην ξεπερνά τα όρια εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Τουρκίας, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «αδικαιολόγητη σφαγή» και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, δήλωνε «συγκλονισμένος». Ακόμη και η Κοντολίζα Ράις τηλεφώνησε, αυτή τη φορά, στον Αμπάς για να εκφράσει «βαθιά λύπη» ενώ καταδίκασε «τους θανάτους αμάχων»!

Η Προεδρία της ΕΕ κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί το τίμημα της ισραηλινής αυτοάμυνας να είναι αυτό και ότι πρέπει να υποστηριχτούν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη. Καυστικότερος όλων εμφανίστηκε, πάλι, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζον Ντάγκαρτ, ο οποίος κατήγγειλε την αδράνεια του ΟΗΕ και όλων των μεγάλων δυνάμεων, που επιτρέπουν μια «ασύλληπτης σκληρότητας μαζική τιμωρία ενός λαού».

Εντονότατες ήταν οι αραβικές αντιδράσεις, με όλες τις ηγεσίες να καταδικάζουν απερίφραστα την κρατική τρομοκρατία και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου να ζητά έκτακτη σύνοδο των μελών. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως σήμερα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για άλλον ένα μήνα παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, μετά από σχετική ψηφοφορία στη βουλή. Η απόφαση λήφθηκε ενώ άλλοι 66 άνθρωποι έχαναν, χτες, τη ζωή τους σε διάφορες επιθέσεις, γύρω και εντός της Βαγδάτης.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε όταν όλμοι έπληξαν γήπεδο ποδοσφαίρου όπου διεξαγόταν αγώνας στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 παίχτες και θεατές και να τραυματιστούν 22. Οι κατοχικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, ανακοίνωναν ότι σκότωσαν 14 αντάρτες και συνέλαβαν άλλους 48 σε επιχείρηση στη Μουκταντίγια. Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών: Ετσι τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη έχουν σκοτωθεί 21 Αμερικανοί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι, μιλώντας στο BBC, δήλωνε ότι η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί και μάλιστα πιθανότατα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ο αλ Μάλικι ζήτησε από όσους διαφωνούν «να σεβαστούν τη θέληση και τις αποφάσεις της ιρακινής δικαιοσύνης».

ΚΟΜΜΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
Να καταδικαστεί το κράτος τρομοκράτης

Ανακοίνωση σχετικά με τη νέα σφαγή του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων

Η σφαγή πολιτών στην Μπέιτ Χανούν επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι «η ισραηλινή κυβερνητική πολιτική είναι αυτή της κρατικής τρομοκρατίας και της κατοχής», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού. Επισημαίνει ότι είτε πρόκειται για την Κάνα (Λίβανος) είτε για την Μπέιτ Χανούν, η ισραηλινή επιθετικότητα «είναι φυσικό επακόλουθο της διεθνούς υποκρισίας και της απόλυτης υποστήριξης που λαμβάνει από τις ΗΠΑ. Είναι το αποτέλεσμα της άδειας που έχει δοθεί στο Ισραήλ να συνθλίψει τον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του. Είναι το αποτέλεσμα του άδικου καταπιεστικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθείται απέναντι στον παλαιστινιακό λαό κηλιδώνοντας τον εθνικό του αγώνα, έναν αγώνα κατά της κατοχής».

Το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού υπογραμμίζει ότι η νέα αυτή αιματοχυσία θέτει επιτακτικά πλέον «την ανάγκη επιτάχυνσης του εσωτερικού παλαιστινιακού διαλόγου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση που θα αποκαλύψει την τρομοκρατική αιματηρή ταυτότητα της ισραηλινής πολιτικής, που θα εργαστεί για τη διεθνή της απομόνωση ως κράτους τρομοκράτη εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, που θα πετύχει την άρση του πολιτικού και οικονομικού αποκλεισμού έτσι ώστε να ανακάμψει ο εθνικός αγώνας των Παλαιστινίων και να ανακτήσει τη θέση που του αναλογεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».

«Η διεθνής κοινότητα, οι οργανώσεις της και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημειώνει η ανακοίνωση, έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τα πολιτικά και ηθικά τους καθήκοντα απέναντι στα βάσανα του παλαιστινιακού έθνους. Απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση που προκλητικά καταπατά όλες τις διεθνείς αποφάσεις και αιματοκυλίζει διαρκώς Παλαιστινίους ενώ επικρατεί διεθνής σιωπή που ουσιαστικά ενθαρρύνει το Ισραήλ και το στρατό του».

Και η ανακοίνωση του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού καταλήγει ότι ασχέτως των τεράστιων ανθρωπίνων απωλειών, «η νέα σφαγή αυξάνει τη θέληση του έθνους μας να κερδίσει τη γη και τα εθνικά του δικαιώματα, να μην λυγίσει στη θέλησή του να συνεχίσει τον αγώνα του και να αντισταθεί στην κατοχή».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφαγή νεοσυλλέκτων

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Επίθεση αυτοκτονίας χτες το πρωί σε στρατόπεδο στην πόλη Νταργκάι της επαρχίας του Βορειοδυτικού Συνόρου κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 42 νεοσυλλέκτων, ανακοίνωσαν οι αρχές του Πακιστάν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη ήταν τεράστιας ισχύος και έσπειρε πανικό στους νεοσύλλεκτους, που έκαναν εκπαίδευση σε παρατάξεις παρέλασης. Δεκάδες ακόμη στρατιώτες νοσηλεύονταν χθες, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Σαουκάτ Σουλτάν, εκπρόσωπο της κυβέρνησης υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό και λεγόμενο «πρόεδρο» της χώρας, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ. Ο Σουλτάν πρόσθεσε ότι «υποπτευόμαστε έντονα ότι η επίθεση στο στρατολογικό κέντρο έγινε από ανθρώπους που είχαν εκπαιδευτεί στην Μπατζαούρ, στο ιεροδιδασκαλείο που διαχειρίζονταν συνεργάτες της αλ Κάιντα». Ο «υπουργός Εσωτερικών», Αφταμπ Σερπάο, δήλωσε ότι η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «απηνής καταδίωξη των τρομοκρατών». Ο ίδιος ο στρατηγός Μουσάραφ έκανε λόγο για «βάρβαρη ενέργεια», την οποία «καταδίκασε».

Η απόπειρα των εκπροσώπων της πακιστανικής κυβέρνησης να «ξεπλύνουν» τη σφαγή στο ιεροδιδασκαλείο της Χαρ με το αίμα των νεοσυλλέκτων είναι μια κυνική πολιτικάντικη κίνηση - με αμφίβολο αποτέλεσμα παρ' όλ' αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ