ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
«Καταιγισμός» θεατρικής δημιουργίας

«Ο χορός του θανάτου» στο«Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
«Ο χορός του θανάτου» στο«Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»
Στο «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας» σήμερα ανεβάζεται «Ο χορός του θανάτου» του Στρίντμπεργκ, σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη, σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, με τους Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννη Βόγλη και Μάνο Βακούση. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργος Ζιάκας, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Ενα ζευγάρι ζει επί 25 χρόνια μια συζυγική «κόλαση». Το αμοιβαίο μίσος τους τροφοδοτεί τη ζωή τους και τους ενώνει σαν έρωτας... Καθημερινά αλληλοσπαράσσονται και όποιος μπει ανάμεσά τους, καταντά πιόνι στα χέρια τους και πέφτει θύμα των αψιμαχιών τους.

  • Τον σαιξπηρικό «Μάκβεθ» παρουσιάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», σε μετάφραση Κ. Καρθαίου. Τη δραματουργική επεξεργασία έκαναν οι τρεις ηθοποιοί - ερμηνευτές του έργου. Σκηνοθεσία Γιώργος Γάλλος, σκηνικά - κοστούμια Εύα Μανιδάκη, κινησιολογία Σταυρούλα Σιάμου, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Γιάννος Περλέγκας, Παντελής Δεντάκης, Γιώργος Γάλλος. Τρεις ηθοποιοί ζωντανεύουν το έργο, μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, που μετατρέπεται σε ανάγκη επιβολής του ενός στον άλλον.
  • Στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Πειραιώς 131» παρουσιάζεται το έργο «Περσέας και Ανδρομέδα», σε κείμενο- σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Η Δανάη, κόρη του βασιλιά του Αργους, φυλακίστηκε από τον πατέρα της γιατί ένας χρησμός έλεγε ότι το παιδί που θα γεννούσε η κόρη του θα τον σκοτώσει. Ο Δίας ακούει το μοιρολόι της και τη βρίσκει. Την ερωτεύεται, γίνεται χρυσή βροχή, μπαίνει στη φυλακή και την αγκαλιάζει. Από το αγκάλιασμα αυτό γεννιέται ο Περσέας. Συντελεστές: Χριστίνα Κουλουμπή (Σκηνικά - Κοστούμια), Πέτρος Γάλλιας (Χορογραφίες), Γιάννης Μακρίδης (Μουσική), Ανδρέας Κουλουμπής (Στίχοι Τραγουδιών). Παίζουν: Βογιατζής Δημήτρης, Γκόρου Κατερίνα, Κόμη- Παπαγιαννάκη Μαρία, Μαυρίδης Σταύρος κ.ά.
Ηχοι και φωνές

Παντελής Θαλασσινός
Παντελής Θαλασσινός
Σμυρναίικα τραγούδια ερμηνεύει η Μαρία Σουλτάτου, με συνοδούς αξιόλογους μουσικούς, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» (210-5242211), όπου μέχρι και αύριο φιλοξενείται η μουσικοθεατρική παράσταση «Umitlerim Σμύρνης». Τα τραγούδια συνοδεύουν αφηγήσεις και διαφάνειες. Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης.

  • Πολυφωνικά τραγούδια και οργανικές μονωδίες σήμερα, στην «Αλλη Οχθη» (210- 9270628), από τους «Χαονία», Θωμά Λώλη, Ηλία Μούτσο κ.ά. Θα παρουσιαστεί, επίσης, το νέο CD «Φωνές της Πέτρας» - έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Αύριο, στον ίδιο χώρο οι Εύη Γεροκώστα και Χριστίνα Φραγκεσκάκη αφηγούνται λαϊκά παραμύθια.
  • Οι Βαγγέλης Γερμανός και Γιάννης Νικολάου προσκαλούν σε μια «Κρουαζιέρα στ' όνειρο», κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Panteios Live» (210-9212049).
  • Η Σωτηρία Λεονάρδου, ο συνθέτης Πάνος Φορτούνας και ο ντράμερ - συνθέτης Albert Παναγιωτόπουλος, με μπλουζ - ροκ διάθεση, συναντώνται σήμερα (11μμ), «στον Αέρα» (Πετρούπολη).
  • «Ο έρωτας σε μια ανάσα» από την Κρινιώ Νικολάου στα «εννέα όγδοα» (210-8235841) από αύριο και κάθε Κυριακή (9μμ). Ενα πρόγραμμα με ωραίες στιγμές του ελληνικού και ξένου τραγουδιού. Τη μελωδική «διήγηση» συνοδεύουν κινηματογραφικές εικόνες και ποιητικές νύξεις. Σκηνοθετική επιμέλεια: Κική Μαυρίδου.
  • Με είσοδο ελεύθερη, αύριο Κυριακή (8μμ), στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων (Αγ. Σώστης) οι Λάκης Παππάς και Ανδριάνα Κόλλια ερμηνεύουν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Ο Παντελής Θαλασσινός, με αφορμή το νέο του cd «Το Καλαντάρι», πραγματοποιεί τη Δευτέρα και την Τρίτη (10μμ), στον «Ιανό», μουσική παράσταση, τραγουδώντας το δωδεκάμηνο και παλιά αγαπημένα του κομμάτια.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η γνώση είναι δύναμη» - Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ
  • «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Οι ιστορίες του Μίτσερ Μίλτον» - Σταμάτης Βαλσάμος
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο του Β. Σπεράτζα
Εργο του Β. Σπεράτζα
Από 13/11-5/12 στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4) παρουσιάζεται ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, με θέμα: «Ερως, Μύθος, Θάνατος». Συμμετέχουν οι: Γ. Γκολφίνος, Β. Διονυσόπουλος, Μ. Ζησίου, Γ. Καρακίτσος, Στ. Κατσιρέας, Δ. Κοκκινίδης, Μ. Κοτσανά, Μ. Μαδένης, Μ. Μανουσάκης, Τ. Ματζαβίνος, Μ. Παντελιάς, Κ. Παπανικολάου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Γ. Ρόρρης, Τ. Σιδέρης, Μ. Σκόκου, Β. Σπεράτζας, Ε. Χατζημιχάλη κ.ά. Επίσης, φιλοξενούνται γλυπτά των: Κ. Δικέφαλου, Ε. Φουνκ και χαρακτικής των: Κ. Γραμματόπουλου, Π. Γράββαλου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Μαυροπούλι» στο «Απλό Θέατρο»
«Μαυροπούλι» στο «Απλό Θέατρο»
Το «Απλό Θέατρο» ανεβάζει σήμερα το έργο του Ντέιβιντ Χάροουερ «Μαυροπούλι», εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του 31χρονου Αμερικανού ναύτη Τόμπι Στουντμπέκερ, ο οποίος ερωτεύτηκε στο Ιντερνετ... μια δωδεκάχρονη από το Μάντσεστερ, χωρίς να γνωρίζει την ηλικία της. Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Λευτέρη Γιοβανίδη, σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, σκηνικά - κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, μουσική Κώστα Ανδρέου και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη. Στο ρόλο του κοριτσιού η Φαίδρα Χατζηκωνσταντή.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Οι Γιάννης Χαρούλης και Μαρία Λούκα ξεδιπλώνουν τραγούδια, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Μεταξουργείο, 210-5203.661). Ο πρώτος με τραγούδια από το νέο του δίσκο, από συνεργασίες με τους Μ. Πασχαλίδη, «Χαΐνηδες», «Εστουδιαντίνα», Μ. Νικολούδη, «στάσεις» σε τραγούδια των Ξυλούρη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου κ.ά., αλλά και κρητικά παραδοσιακά. Η δεύτερη με τραγούδια του δίσκου της «Καλημέρα» (κυκλοφορεί), από τη συνεργασία της με τον Σωκράτη Μάλαμα κ.ά.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Το σήμερα και το εχτές, το αύριο και το προχτές» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έναρξη 13-14/11), στις 11μμ, του Νίκου Δημητράτου, στα «εννέα όγδοα» (210-8235841). Ενα πρόγραμμα με τα καλύτερα τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών, παραδοσιακά αστικά τραγούδια, έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα (Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Κουγιουμτζή, Καλδάρα, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Ακη Πάνου, Παπαϊωάννου κ.ά). Επίσης τραγουδά η Νανά Παναγιώτου.

  • Οι Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Κανά και Δημήτρης Μπάσης συναντούν τον Χρήστο Νικολόπουλο, στη «Σφεντόνα» (210-8253991-2). Το πρόγραμμα, που κυρίως αποτελείται από δημιουργίες του Χρ. Νικολόπουλου, επιμελείται ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Επίσης περιλαμβάνει έντεχνα και λαϊκά τραγούδια. Πρόγραμμα: Πέμπτη έως Σάββατο (11μ.μ.), Κυριακή (10μ.μ.).
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Ελάχιστα από την πληθώρα ποιητικών βιβλίων που εκδίδονται στη χώρα μας εμπνέονται από προοδευτικές ιδέες και επαναστατικά οράματα. Και μόνο από το γεγονός ότι εμπνέεται από τη ζωή και τους αγώνες του άγνωστου στο ευρύ ελληνικό κοινό, επαναστάτη της Βενεζουέλας και ελληνολάτρη και ελληνομαθή, Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750-1816), προκαλεί αίσθηση το νέο ποιητικό βιβλίο του ζωγράφου - εικονογράφου εκδόσεων, Παναγιώτη Νικητέα «Ο Miranda του λυτρωμού» (εκδόσεις «Σοκόλη»). Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Γ. Μερακλής, σχολιάζοντας τη μορφή και το περιεχόμενό του, με την επισήμανση ότι η σύνθεση του Π. Νικητέα είναι «Ενας ύμνος, άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον Μιράντα». Ο ποιητής χαρακτηρίζει τον Μιράντα «Προμηθέα», θεωρώντας πως «του ταιριάζουν και τα δύο χαρακτηριστικά εκείνου: ο ηρωισμός και το μαρτύριο». Και ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι ο Π. Νικητέας «ευαίσθητος και στοχαστικός ποιητής του ελάσσονος τόνου, πραγματοποιεί μιαν εντυπωσιακή μεταβολή μέσα στην έκλαμψη επαναστατικής μέθης, όπως του την ενέπνευσε ένας μεγάλος ήρωας των απελευθερωτικών κινημάτων της Λ. Αμερικής». Σημειώνουμε ότι στο τέλος του βιβλίου ο Π. Νικητέας παραθέτει ένα συνοπτικό βιογραφικό του Μιράντα, ο οποίος του θύμισε και τη δική μας ιστορία: «Ω! Αρματολοί Κλέφτες,/ τα λόγια στέρεψαν/οι απελπισμένοι δε λυπούνται/ με βόλια και σπαθιά/ βλασταίνουν λιόδεντρα περηφάνιας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ