ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φως από τα φλογισμένα μάτια του...

16 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ποιητή της Ρωμιοσύνης

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (11/11/1990), από τότε που έφυγε από κοντά μας αλλά μένει πάντα εδώ, για πάντα, ο μέγας ποιητής του αγώνα και της ομορφιάς Γιάννης Ρίτσος. Ο θάνατός του ήταν μια τεράστια απώλεια όχι μόνο για τους δικούς του ανθρώπους, για τους συντρόφους του και το κόμμα του, το ΚΚΕ, αλλά και για το λαό και τον πολιτισμό μας. Το κενό που άφησε μένει ακάλυπτο για πάντα, αλλά δίπλα του στέκεται η περηφάνια όλων μας, γιατί ο μέγας ποιητής ήταν «σπλάχνο των σπλάχνων» του λαού, δάσκαλος παντοτινός, στις σκέψεις και τα αισθήματά μας. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, ο αναγνωρισμένος, διεθνώς, μεταξύ των κορυφαίων ποιητών του 20ού αιώνα, Γιάννης Ρίτσος, ο ραψωδός κάθε ματωμένης Πρωτομαγιάς στον τόπο μας και στον κόσμο, παραμένει ο Ποιητής των οραμάτων μας και τον ακούμε συχνά να μας λέει:

«Κάθε φορά ξαναγυρνάω κοντά σας - κι είναι μια χαρά για μένα

να ξέρω πως με περιμένετε, να ξέρω την ωραία υπομονή σας

και τη βαθύτητα της εμπιστοσύνης σας. Λοιπόν αφήστε με

να ξαναγράφω τ' άρθρα της πίστης μας με την απλή

ιερατικότητα μαθητευόμενου,

με τον γλυκύ ενθουσιασμό του νέου προσήλωτου που αποστηθίζει

τ' άρθρα ζωής γραμμένα με μεγάλα κόκκινα

γράμματα (...)».

Κι εμείς... κάθε φορά που ξαναγυρνάμε σε εκείνον, καμαρώνουμε για το Ηθικό ανάστημα του ίδιου και της γενιάς του, που έδεσε τη ζωή της με τον όρκο του κόσμου, που ο χρόνος της μετρούσε, με τα πληγωμένα μέσα στις αρβύλες του αγώνα και της εξορίας βήματα, την ελπίδα, που με τα φλογισμένα μάτια της, έδωσε φως στο χτες, στο σήμερα και το αύριο όλων μας!

Διπλή εικαστική έκθεση

Νικηφόρου Λύτρα «Το Αραπάκι»
Νικηφόρου Λύτρα «Το Αραπάκι»
ΣΧΕΔΙΑ του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και έργα των Νικηφόρου Λύτρα, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Συμεών Σαββίδη, Γιαννούλη Χαλεπά, Νικόλαου Λύτρα, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και Γιώργου Μπουζιάνη, παρουσιάζονται στην έκθεση «Ελληνες Καλλιτέχνες στην Ακαδημία του Μονάχου τον 19ο και 20ό αιώνα» που παρουσιάζει (έως 19/12) το «Τελλόγλειο» Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ παρουσιάζονται περισσότερα από 180 έργα, 34 σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, μετεκπαιδευμένων στο Μόναχο, κέντρο διεθνούς καλλιτεχνικής ακτινοβολίας του 19ου αιώνα. Κάποια έργα εκτίθενται για πρώτη φορά. Προέρχονται από τη συλλογή του «Τελλογλείου», την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και ιδιωτικές συλλογές.

Παράλληλα, φιλοξενείται, με συμμετοχή 45 Ελλήνων καλλιτεχνών, η έκθεση «Ρέον ύδωρ». Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, video, κατασκευές, περιβάλλοντα, αλλά και απρόσμενες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, από δημιουργούς που αποτυπώνουν στα έργα τους τη δική τους «υδάτινη πρόταση», εμπνευσμένη από την ακατάλυτη σχέση του ανθρώπου με το νερό. Συμμετέχουν οι: Α. Γεωργίου, Ευγ. Γραμμένου, Α. Δεβετζής, Β. Διονάς, Μ. Ελευθεριάδης, Ο. Ζούνη, Β. Ζωγράφος, Ε. Θεοφυλάκτου, Β. Καρκατσέλης, Λ. Καλλιγά, Σ. Καραβάτος, Ν. Κρυωνίδης, Β. Κοέν, Γ. Μαβίδης, Τ. Μακρή, Δ. Μαρτίδης, Ν. Μπλιάτκας κ.ά.

Σημειώνουμε ότι το «Τελλόγλειο» μετατρέπεται κάθε Σάββατο σε γωνιά δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, χάρη στα πειραματικά εργαστήρια «Το ουράνιο τόξο», που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Τελλόγλειου», με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τη δημιουργία.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: Μπενουά Ντιτέρτρ «Η ανυπότακτη» (μετάφραση Θωμάς Σκάσσης, μυθιστόρημα, για τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ). Ζίγκμοντ Μπάουμαν «Ρευστή αγάπη (Για την ευθραυστότητα των ανθρωπίνων δεσμών)» (μετάφραση Γιώργος Καράμπελας. Κοινωνιολογική μελέτη). Τιμπό ντε Μονταιγκί «Αγγελοι καμένοι» (μετάφραση Αύγουστος Κορτώ, μυθιστόρημα). Ελένη Γιαννακάκη «Το χερουβείμ της μοκέτας» (μυθιστόρημα). Μιχάλης Μακρόπουλος «Το τέλος του ταξιδιού» (μυθιστόρημα). Γιάννης Χατζηχρήστος «Ανασκαφή στο μέλλον» (μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας).

- Γαβριηλίδης: Θοδωρής Καλλιφατίδης «Στο βλέμμα της» (μυθιστόρημα, με θέμα την ανθρώπινη μοναξιά στη σύγχρονη κοινωνία).

- «Ελληνικά Γράμματα: Βασίλης Βασιλικός «Οι λωτοφάγοι» (σατιρικό μυθιστόρημα). Γιώργου Ι. Μποτή «Μαρτυρία» (ποιήματα, που περιλαμβάνονται και στα αγγλικά, σε μετάφραση του Φίλιππου Ραμπ). Γιώργης Χριστοφιλάκης «Εβγα ψυχή απ' το κορμί» (συλλογή 62 αφηγημάτων του θεατρικού συγγραφέα. Περιλαμβάνονται βιογραφικό σημείωμα και εργογραφία του).

- Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου: Ευαγγελία Βερώνη - Καμνή «Τα σκουλαρίκια της Μυκονιάτισσας» (λεύκωμα με φωτογραφίες, παλιών και σύγχρονων Μυκονιατισσών με παραδοσιακά σκουλαρίκια - έργα παλιών και σύγχρονων ντόπιων αργυροχρυσοχόων).

- Μπαρτζουλιάνος (Σοφοκλέους 5, Αθήνα 105 59, 210-3835.421): Γιάννης Ζευγώλης «Αστεγοσκόπιο» (ιστορίες, εμπνευσμένες από το μεγάλο πρόβλημα των 11.000 αστέγων που ζουν και κινούνται στην Αθήνα).

- «Κριτική»: Αζαντέχ Κιάν Τιέμπο «Η ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν» (μελέτη).

- Καλέντης: Μαρία Μαρτζούκου - Σωτήρης Τριβιζάς «Ποιητική ανθολογία για παιδιά και εφήβους» (ανθολόγηση 50 ποιημάτων αντίστοιχου αριθμού σπουδαίων Ελλήνων ποιητών). Μίκα Βάλταρι «Σινουχέ, ο Αιγύπτιος» (μετάφραση Μαρία Μαρτζούκου. Πολυμεταφρασμένο ιστορικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται, στα χρόνια της βασιλείας του φαραώ Εχνατού και της Νεφερτίτης, σε Αίγυπτο, Συρία, Βαβυλώνα και Μινωική Κρήτη, με ήρωα τον γιατρό Σινουχέ). Αλεξάνδρα Κυρλή «Παίκτες» (μυθιστόρημα).

- «Αίολος»: Εφη Παπαθεοδώρου «Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες» (στιγμιότυπα χαράς και λύπης).

- «Ισνάρ»: Λάμπρος Α. Φλιτούρης «Popolo Albanese (Η ιταλική διπλωματία και η χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων)» (μελέτη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το ρόλο της Ιταλίας στη χάραξη των συνόρων και το βορειοηπειρωτικό ζήτημα από τις αρχές του 20ού αιώνα, υπέρ της Αλβανίας).

- «Γκούτενμπεργκ»: Χρήστος Κάτσικας - Κώστας Ν. Θεριανός «Η εκπαίδευση της αμάθειας» (μελέτη, β΄ έκδοση, συμπληρωμένη και αναθεωρημένη).

- «Διαβάζω» (επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 462, με αφιέρωμα για το παιδί και το βιβλίο σήμερα και συνεντεύξεις με τους συγγραφείς Μάνο Ελευθερίου και Ρέα Γαλανάκη και τεύχος 464, με αφιέρωμα στη λογοτεχνία του φανταστικού).

- «Ινδικτος» (περιοδικό ποικίλης ύλης, τεύχος 20, με εξαίρετες εικόνες του θεάτρου σκιών).

- «Διοτίμα» (ποικίλης ύλης περιοδικό της Τρίπολης. Τεύχος 3, με θέματα για την Τρίπολη, την πολεοδομία, την εικονογραφία του '21 και τον Μότσαρτ).

- «Εξώπολις» (περιοδικό λόγου και τέχνης της Αλεξανδρούπολης. Τεύχος 20).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (ιστορικό περιοδικό. Τεύχος 454, με αφιέρωμα για την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα).

«Θεσσαλονικέων Πόλις» (τριμηνιαίο περιοδικό της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Τεύχος, 19, με μελέτη για τον αξέχαστο φιλόλογο και συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά μελετήματα για την πόλη).

- «highlights» (περιοδικό για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό τεύχος 22, 23, 24).

- «Μονόπολη» (διμηνιαίο περιοδικό ιδεών, πολιτισμού και τεχνών. Τεύχος 59)

- «Παρουσία» (τριμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογoτεχνών. Τεύχος 35 με ενδιαφέρουσες συνεργασίες).

- «Περίπλους ναυτικής ιστορίας» (τριμηνιαίο περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Τεύχος 54).

- «Monthly Review» (μηνιαία πολιτική επιθεώρηση, τεύχος 17, 18, 19).

- «Τα Αθηναϊκά» (περιοδικό του Συλλόγου Αθηναίων τεύχος 111).

- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό για βιβλιόφιλους συλλέκτες, τεύχος 112).

- «Φιλελεύθερη έμφαση» (τριμηνιαία επιθεώρηση του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Τεύχος 25).

Θεσσαλικός ΕΑΜικός Τύπος

Η ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 50) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, στις 15/11 (12μ) θα παρουσιάσουν το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Λάζαρου Αρσενίου «Ο αντιστασιακός Τύπος της Θεσσαλίας». Χαιρετισμό θα κάνουν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, του ΠΣΔΑΕΑ, Νίκος Καραντηνός και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς, Δημήτρης Πελεκούδας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Φάνη Πετραλιά (μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) και Γιάννης Διακογιάννης (πολιτικός συντάκτης των «Νέων») και αποσπάσματά του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Εφη Ροδίτη και Βασίλης Κολοβός. Την εκδήλωση θα κλείσει ο Λ. Αρσενίου.

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ από τη μόνιμη συλλογή του, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο, λειτουργεί και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Παρουσιάζονται δημιουργίες των: Ζογγολόπουλου, Κουνέλη, Τσόκλη, Ζούνη, Ψυχοπαίδη, Ρόρρη, Τσαρούχη, Βασιλείου, Χατζηκυριάκου -Γκίκα, Γαΐτη, Μόραλη, Τέτση, Μανωλίδη κ.ά. Για επισκέψεις οργανωμένων ομάδων, τηλ. 22820 22444.

ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ«Οδοιπορικό στην πικρή πατρίδα» του Πλάτωνα Μάξιμου παρουσιάζεται στις 14/11 (1μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ