ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Χρηματοδοτήσεις για την ... «Εταιρική Ευθύνη»

Ερώτηση του Θ. Παφίλη στην Ευρωβουλή. Αποκαλυπτική η απάντηση της Κομισιόν

Είναι γνωστό πλέον ότι βιομήχανοι και πλουτοκρατία όχι μόνο τρομοκρατούν, εκβιάζουν και απολύουν τους εργαζόμενους, αλλά προκλητικά και θρασύτατα συστήνουν, με διάφορες μορφές, εργοδοτικές οργανώσεις, μέσω των οποίων καρπώνονται και επιπλέον κονδύλια από την ΕΕ για την αντεργατική αυτή δράση τους. Το σχετικά πρόσφατο δημιούργημά τους είναι ένας ...«συνεταιρισμός» με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», ροκανίζοντας κονδύλια της ΕΕ, προκειμένου να αναδείξουν δήθεν την κοινωνική τους ευαισθησία!!!

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατούν οι πλέον γνωστοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων στην ΕΕ, ενώ από ελληνικής πλευράς ο ΣΕΒ με τον πρόεδρό του Δ. Δασκαλόπουλο, τον ιδιοκτήτη της «VIVARTIA» - πρώην ΔΕΛΤΑ - ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέλυσε εργαζομένους στην επιχείρησή του, για να αποτρέψει τη δημιουργία σωματείου.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά, σχετικά με το θέμα: «Τον Ιούνη του 2000 ιδρύθηκε το "Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη", μέλη του οποίου είναι σήμερα περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και οι επιχειρήσεις μέλη του Δικτύου πρωτοστατούν καθημερινά σε απολύσεις, εκβιασμούς και απειλές εναντίον εργαζομένων, παραβιάζοντας κατάφωρα τις διατάξεις της ελληνικής και διεθνούς εργατικής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, απέλυσε εργαζόμενους στην επιχείρησή του "Vivartia" - πρώην ΔΕΛΤΑ - στην οποία δεν υφίσταται σωματείο εργαζομένων, προκειμένου να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Τα "στρατηγικά προγράμματα" του Δικτύου αυτού για "βιώσιμη ανάπτυξη", "περιβάλλον", "συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων", "ίσες ευκαιρίες απασχόλησης" αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους». Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ρώτησε την Επιτροπή «ποια προγράμματα του παραπάνω Δικτύου που αφορούν ελληνικές επιχειρήσεις εγκαταστημένες στην Ελλάδα χρηματοδοτεί και με τι κονδύλια;».

Στην απάντηση της Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι: «... έχει υπογράψει συμφωνία χρηματοδότησης με το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) για το πρόγραμμα "Υιοθέτηση Κοινωνικά Υπεύθυνων Αρχών και Πρακτικών στις ΜΜΕ"... Η συνεισφορά της ΕΕ θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 205.629 ευρώ».

Επιπλέον, δεν παραλείπει να διαβεβαιώσει ότι «... προσδοκά να εφαρμόζεται σωστά και να ελέγχεται η εφαρμογή οποιασδήποτε ευρωπαϊκής νομοθεσίας»...

Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αγνοούν τις απολύσεις, τις παραβιάσεις της ελληνικής και διεθνούς εργατικής νομοθεσίας, τους εκβιασμούς και τις απειλές που εξαπολύουν καθημερινά οι εργοδότες εναντίον των εργαζομένων, γι' αυτό και τους επιβραβεύει με κοινοτικά κονδύλια...

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να δώσουν τη δική τους απάντηση με κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις και συνολικά ενάντια στην αντεργατική πολιτική της ΕΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα ρεκόρ κερδοφορίας

Ενσωματώνεται στον όμιλο της «Αγκρικόλ» η Εμπορική

Σε νέα ύψη εκτοξεύτηκαν στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2006 τα κέρδη και της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - προχωρούν και οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση της τράπεζας στον όμιλο της γαλλικής «Κρεντί Αγκρικόλ». Σύμφωνα με τον ισολογισμό 9μηνου που δημοσιοποιήθηκε χτες, τα καθαρά κέρδη για την Εμπορική Τράπεζα εκτοξεύτηκαν σε 94,2 εκατ. ευρώ (από 67,4 εκατ. ευρώ στο περσινό 9μηνο), παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 39,8%, περίπου στο μεσοσταθμικό ύψος που διαμορφώνονται τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου.

Το νέο αφεντικό, η «Κρεντί Αγκρικόλ» προχωρά στην εξειδίκευση των μέτρων έτσι ώστε η Εμπορική να «εναρμονιστεί με τις πρακτικές και τις μεθοδολογίες» που εφαρμόζονται στον όμιλο της γαλλικής τράπεζας. Οι Γάλλοι τραπεζίτες έχουν ήδη αναγγείλει τις προθέσεις τους τόσο για την «αποδοτικότητα» των τραπεζοϋπαλλήλων της όσο και για να απεμπλακούν από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες. Στην ουσία, η καμπάνα χτυπάει και για τους εργαζομένους στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς οι εκπρόσωποι της «Κρεντί Αγκρικόλ», προ μηνών, ομολόγησαν πως μέχρι το 2008 θα έχει ολοκληρωθεί πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» (διάβαζε απολύσεων) για 500 εργαζόμενους, που θα συνδυαστεί με 250 προσλήψεις. Προϊδέασαν επίσης και για τις νέες νόρμες εργασίας, λέγοντας πως σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι στην Εμπορική Τράπεζα πωλούν κατά μέσο όρο 2,5 τραπεζικά προϊόντα ανά πελάτη έναντι περίπου 7 στη Γαλλία. Είναι φανερό πως η ιδιωτικοποίηση συνεπάγεται την εντατικοποίηση της εργασίας που περνά μέσα από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

  • «Μπουμ» κερδών καταγράφει και ο ισολογισμός 9μηνου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), η οποία σε επίπεδο ομίλου απέσπασε κέρδη ύψους 113 εκατ. ευρώ με αύξηση 24,6% και σε επίπεδο τράπεζας 108,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 97,6%. Τα κέρδη του ομίλου της ΑΤΕ επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση που εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).
ΤΙΜΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αυξήθηκαν κατά 2,1% το Σεπτέμβρη

Με ρυθμό 2,1% αυξήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών των εισαγομένων στη βιομηχανία (πρώτες ύλες και εξοπλισμός) το Σεπτέμβρη του 2006 σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα προηγούμενα δύο έτη, ο αντίστοιχος δείκτης είχε σημειώσει αύξηση 8,5% και 5,3%.

Από τη σύγκριση της περιόδου Σεπτέμβρης 06 προς Αύγουστο 06, προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης σημείωσε μείωση 1%, έναντι μείωσης 0,9% και αύξησης 1,1% που είχε σημειώσει κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2005 και 2004. Τέλος, από την εξέταση των μέσων επιπέδων (Οκτώβρης 05 - Σεπτέμβρης 06 προς Οκτώβρη 04 - Σεπτέμβρη 05) προκύπτει αύξηση 6,5%, έναντι αυξήσεων 8,1% και 1,8%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΦΑΓΕ
Προσοχή στα γιαούρτια «Junior»

Υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν ...«θραύσματα γυαλιού»

Με ένα λακωνικό Δελτίου Τύπου, που αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά, η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ότι ανακαλεί από την αγορά ποσότητες του προϊόντος «Junior», επιδόρπιο γιαουρτιού, «λόγω πιθανότητας ύπαρξης θραύσματος κρυστάλλου στο προϊόν». Σύμφωνα με πληροφορίες, η σπουδή της εταιρίας να βγάλει τη σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα καταγγελίας που δέχτηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Πρόκειται για τα επιδόρπια γιαουρτιού με γεύσεις μπανάνα, καραμέλα, κεράσι, πορτοκάλι, φράουλα και εμπλουτισμένα με βιταμίνες A+D συγκεκριμένα για τις παρτίδες με ημερομηνίες λήξης 4/12, 5/12, 6/12 και 7/12. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο Φορέας ενημερώθηκε από την εταιρεία και οι ποσότητες που έχουν διακινηθεί και υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν θραύσματα γυαλιού είναι 300.000 κύπελλα.

Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε χτες το πρωί, ωστόσο, δε διευκρινίζεται με ποιο τρόπο προσδιορίζονται οι ποσότητες και οι συγκεκριμένες παρτίδες που μπορεί να παρουσιάζουν πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το πρωί, η εταιρεία άρχισε να αποσύρει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ το προϊόν και να το αντικαθιστά με νεότερες παρτίδες.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες ο ΕΦΕΤ, κλιμάκια των ελεγκτών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας κατέσχεσαν ακατάλληλα τρόφιμα συνολικού βάρους 420 κιλών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένα πουλερικά και ψάρια, νωπά κρέατα και κρεατοσκευάσματα που κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, 15-16/11, η συνάντηση των εταιρειών του διαβαλκανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Το αντικείμενο των εργασιών της συνάντησης είναι η κατάσταση και ο προγραμματισμός στο Διαβαλκανικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας μέχρι την Ελλάδα. Την οργάνωση της συνάντησης την ανέλαβε η ΔΕΠΑ ΑΕ.

Νέα παράταση έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ολες οι νέες προθεσμίες - ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ - μεταφέρονται για τις 12 Δεκέμβρη 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ