ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Αρχισε η Διεθνής Διάσκεψη

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των χιλίων συνέδρων, εκ των οποίων οι τουλάχιστον 400 εκπροσωπούν φιλειρηνικά κινήματα και κόμματα εκτός Λιβάνου, άρχισε, χτες, η Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης στην Αντίσταση του λιβανέζικου λαού.

Στις εργασίες συμμετέχουν εκπρόσωποι κινημάτων και κομμάτων από Αλγερία, Κούβα, Αυστρία, Βραζιλία, Κονγκό, Σενεγάλη, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Γαλλία, Βρετανία, Ελλάδα, Ιράκ, Ινδία, Ιταλία, Μεξικό, Πακιστάν, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία, Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρο, ΗΠΑ, Μαρόκο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Σουηδία, Ν. Κορέα, Τουρκία. Στη Βηρυτό, για τη συνδιάσκεψη, βρίσκονται, επίσης, ο ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην έναρξη της διάσκεψης παρευρέθηκαν και παρενέβησαν με ομιλίες τους ο πρώην πρωθυπουργός Σαλίμ Χος, ο Ζιπρίν Μπανίλ εκ μέρους του κόμματος του χριστιανού στρατηγού Μισέλ Αούν, ο Χαλάντι Χενταντί, εκ μέρους του ΚΚ Λιβάνου και ο Ναϊμ Κανάρι, εκ μέρους της «Χεζμπολάχ».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισπανο-γαλλο-ιταλική είσοδος στην «παρτίδα»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μια νέα «πρωτοβουλία» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή παρουσίασε, σε αδρές γραμμές ο Ισπανός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απαύγασμα κοινών ισπανο-γαλλο-ιταλικών προσπαθειών και στοχεύει στην εξασφάλιση υποστήριξης και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Θαπατέρο μίλησε για πέντε βασικά σημεία του «σχεδίου», του οποίου λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, έχοντας τον Γάλλο Πρόεδρο στο πλευρό του. Πάντως, η πρώτη ισραηλινή αντίδραση (αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών) ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Τα βασικά σημεία του «σχεδίου» είναι: άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν, σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανταλλαγή κρατουμένων, αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Γάζα για επίβλεψη της εκεχειρίας και έναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου μετά ίσως από πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης. Ουσιαστικά, με εξαίρεση την αποστολή παρατηρητών, το «σχέδιο» Θαπατέρο επαναλαμβάνει τα βασικά σημεία των θέσεων που φέρεται να εκφράζει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, ενώ αίσθηση έκανε το ότι δεν αναφέρει πουθενά τις ΗΠΑ.

Η ισπανο-γαλλο-ιταλική «πρωτοβουλία» συνέπεσε με υιοθέτηση ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου καταδικάζεται η σφαγή στην Μπέιτ Χανούν, ως «δυσανάλογη χρήση βίας» και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Βέβαια, ισομερίζονται ευθύνες, καθώς καλείται το Ισραήλ «να τερματίσει τις επιχειρήσεις», αλλά και οι «παλαιστινιακές οργανώσεις τις επιθέσεις τους», χωρίς καμία αναφορά στην κατοχή.

Τεταμένα πνεύματα

Αλλος ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, μέλος του «Λαϊκού Μετώπου» σκοτώθηκε, χτες, από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους ενώ ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν σπίτια στελεχών των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης» στους καταυλισμούς Σαάτι και Τζαμπάλιγια έξω από την πόλη της Γάζας και στη Ράφα, έχοντας ειδοποιήσει τους ενοίκους να αποχωρήσουν. Από την άλλη, 2 ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, δήλωνε ότι δε σχεδιάζεται «ευρεία στρατιωτική επιχείρηση» για τη Γάζα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνεται η αντιπαράθεση για τους ομήρους

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον εξήντα πολίτες φέρονται να εκτελέστηκαν, χτες, εν ψυχρώ, από ενόπλους που κατέλαβαν τα λεωφορεία στα οποία επέβαιναν. Οπως μεταδόθηκε από το «αλ Ιρακίγια», χωρίς, όμως, να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι το βράδυ από επίσημη πηγή, τα λεωφορεία καταλήφθηκαν στη συνοικία Καράντα, και πιθανολογείται ότι οι επιβάτες ήταν σιίτες εργάτες.

Την ίδια ώρα, οξυμένα παραμένουν, σε πολιτικό επίπεδο, τα πνεύματα εξαιτίας της απαγωγής δεκάδων εργαζομένων σουνιτών από το υπουργείο Εκπαίδευσης. Ο αρμόδιος σουνίτης υπουργός (που τελεί υπό παραίτηση) και συνεργάτες του επιμένουν ότι όμηροι παραμένουν 70-80 άνθρωποι, μετά την απελευθέρωση άλλων τόσων, και κατηγορούν την κυβέρνηση για «ανικανότητα αντιμετώπισης του χάους».

Επικαλούμενοι, μάλιστα, μαρτυρίες απελευθερωθέντων, εξέφραζαν φόβους ότι πολλοί από τους ομήρους βασανίζονται ή ακόμη και έχουν χάσει τη ζωή τους από βασανιστήρια. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός και σιίτες υπουργοί επιμένουν ότι υπό ομηρία παραμένουν το πολύ 5 άτομα.

Παράλληλα, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στη Βαγδάτη, και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν. Η χειρότερη επίθεση σημειώθηκε από ενόπλους σε φούρνο στη Ζαγιούνα, όπου εκτελέστηκαν 9 υπάλληλοι. Είθισται σιίτες να έχουν φούρνους. Τέλος, χτες, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το θάνατο άλλων 4 Αμερικανών στρατιωτών.

ΙΝΔΙΑ
Καταδίκη της κατοχής στο Ιράκ

Associated Press

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.--

Πάνω από 100.000 Ινδοί, στην πλειοψηφία τους μέλη και υποστηρικτές του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) και του ΚΚ Ινδίας, διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Δυτικής Βεγγάλης κατά της ιμπεριαλιστικής κατοχής στο Ιράκ και της δίκης «φάρσας» του Σαντάμ Χουσεΐν και της καταδίκης του σε θάνατο. Στη γιγαντιαία κινητοποίηση ακούστηκαν συνθήματα καταδίκης της κυβέρνησης Μπους. Χαρακτηριστικά, ένας καταστηματάρχης δήλωσε ότι «πρέπει να αντισταθούμε στην αμερικανική ηγεμονία... χτες ήταν ο Χουσεΐν, αύριο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ηγέτης βάλει η αμερικανική κυβέρνηση στο στόχαστρο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή όταν ταξιδεύουν στο Μεξικό, επισημαίνοντας τις «πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις και τις πολιτικές ταραχές στη χώρα, με επίκεντρο την Οαχάκα», και προειδοποιώντας ότι η επερχόμενη αναγόρευση στο θώκο του προέδρου της χώρας Φελίπε Καλντερόν, και την εθνική εορτή του Μεξικού, μπορεί να αποτελέσουν καταλύτες νέων επεισοδίων στη χώρα.

-- Πέθανε σε ηλικία 94 χρόνων ο Αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν, τιμημένος με το Νόμπελ Οικονομίας του 1976 και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου. Το όνομα του Φρίντμαν είναι συνδεδεμένο με μονεταριστικές προσεγγίσεις και κυρίως με την «ελευθερία της αγοράς». Από τα πρώτα του... πειράματα η χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η ΕΕ θα αποστείλει 70 παρατηρητές για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Δεκέμβρη στη Βενεζουέλα, όπως ορίζεται από συμφωνία στην οποία κατέληξε η ΕΕ με την εκλογική αρχή στο Καράκας.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Ο Ρίτσαρντ Κόσι, πρώην επικεφαλής του λογιστικού τμήματος της «Enron Corporation» («Ενρον»), καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5,5 ετών για απάτη, καταδίκη που προστίθεται σε αρκετές άλλες. Η εταιρεία κατέρρευσε λίγο μετά την 11η Σεπτέμβρη προκαλώντας αναταραχή στις χρηματαγορές και μέγα σκάνδαλο, αφού στις απάτες της «Ενρον» ήταν άμεσα αναμεμειγμένος ο Λευκός Οίκος.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Είκοσι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων για ένα τέμενος στο νότιο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας, με αφορμή την κατεδάφισή του για την κατασκευή δρόμου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την ανάγκη «ομόφωνης στήριξης της μελλοντικής απόφασης» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου από όλους, επισήμανε χτες ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στη διάρκεια συνάντησής του με το Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιχειρήσεις και προειδοποιήσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Περίπολος της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ άνοιξε πυρ χτες εναντίον ενός αυτοκινήτου, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό και τραυματίζοντας ένα παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτών από τη Χελμάντ. Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «νόμιμη άμυνα», διότι το όχημα «δε σταμάτησε» στο σήμα των κατοχικών. Στο μεταξύ, ένας Αφγανός που οι κατοχικοί χαρακτήρισαν «τρομοκράτη» σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμη συνελήφθησαν, σε επιχειρήσεις των Αμερικανών σε περιοχή κοντά στην Καμπούλ. Στο μεταξύ, ο Καναδός υπουργός Αμύνης Γκόρντον Ο' Κόνορ, «γκρίνιαζε» εκ νέου για την «απροθυμία» του ΝΑΤΟ να στείλει ακόμα 1.500 στο Αφγανιστάν, ενώ ο Αμερικανός στρατηγός Μάικλ Μέιπλς είπε ότι ο πόλεμος στη χώρα αναμένεται να «κλιμακωθεί» το αμέσως προσεχές διάστημα. Τη συνεισφορά του στη συζήτηση πρόσφερε και ο «πρόεδρος» του Πακιστάν, ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, διαπιστώνοντας ότι η στρατηγική της Δύσης στο Αφγανιστάν «αποτυγχάνει» διότι το μόνο που κάνουν είναι να «χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο» το καθεστώς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ