ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ευρωενωσιακή πλύση εγκεφάλου

Ενίσχυση και διεύρυνση των μηχανισμών προπαγάνδισης της ΕΕ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη «Λευκή Βίβλο» για την ευρωενωσιακή πολιτική επικοινωνίας. Μην μπορώντας, ούτε θέλοντας να δώσει λύσεις στις αντιθέσεις που πληθαίνουν σε επίπεδο ΕΕ, με την υπερσυσσώρευση πλούτου για το κεφάλαιο από τη μια μεριά και τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων, η ΕΕ αναζητεί τρόπους να αντιστρέψει, με επιστράτευση όλων των δυνατών μέσων προπαγάνδισης, το κλίμα αγανάκτησης από την πολιτική της ΕΕ και αντίστασης στις επιλογές της, που κερδίζει αργά και σταθερά έδαφος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, με παρέμβασή της στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αιτιολογώντας την απόρριψη και καταδίκη του ΚΚΕ για τη «Λευκή Βίβλο» για την πολιτική Επικοινωνίας, είπε χαρακτηριστικά:

«Με τα μέχρι σήμερα πληροφοριακά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της ΕΕ, που αποτύπωναν με τον πιο ελκυστικό τρόπο τις αντιλαϊκές πολιτικές της, αφού αν και είναι υπέρ του κεφαλαίου τις παρουσιάζει ότι είναι υπέρ των εργαζομένων, εξαφανίζοντας μάλιστα και τις αντίθετες απόψεις, ωστόσο δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που ήθελαν».

Οπως είπε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ «οι εργαζόμενοι, κρίνοντας με βάση την πείρα της ζωής τους, αρχίζουν να αμφισβητούν το όραμα της ΕΕ. Αυτό εκφράστηκε με τη μεγάλη αποχή στις τελευταίες ευρωεκλογές, με τα δημοψηφίσματα και το ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία, με το ευρώ και την ακρίβεια, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στις εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό κ.α., που δείχνουν ότι η νομιμοποίηση της ΕΕ κινείται σε φθίνουσα πορεία στα μάτια των λαών.

Αναδύεται έτσι αργά και σταθερά η τάση για ολοένα οξύτερες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις. Προφανώς, εκτιμάται από το ευρωενωσιακό κεφάλαιο ότι αργά ή γρήγορα η λαϊκή δυσαρέσκεια θα μετατραπεί σε πάλη ενάντια σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική της φτώχειας, αδικίας και πολέμου».

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «έτσι η επιτροπή με τη "Λευκή Βίβλο" για μια ευρωπαϊκή πολιτική επικοινωνίας, επιστρατεύει όλα τα μέσα, ξεκινώντας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη - μέλη, τα εθνικά Κοινοβούλια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΜΜΕ, στην αξιοποίηση και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο για την ανίχνευση της κοινής γνώμης, του λαϊκού προβληματισμού και δυσαρέσκειας, αλλά και την αξιοποίηση των πληροφοριών για τη βελτίωση της προπαγάνδας της.

Στόχος της, και με τη χρήση των χρημάτων των λαών, όπως το πρόγραμμα PRINCE, μέσα από δήθεν ενημερωτικές δράσεις να βελτιώσει την προπαγάνδα της, να πείσει για την αποδοχή του ευρωσυντάγματος που στρατιωτικοποιεί την Ευρώπη και καταδικάζει τους λαούς σε λιγότερα δικαιώματα και συνεχή λιτότατα, αλλά και συνολικά για την ανοχή και αποδοχή της πολιτικής της ΕΕ.

Επικεντρώνει την προσπάθειά της στον έλεγχο της διοχέτευσης της πληροφορίας από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τις εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες, τα ιδιωτικά κανάλια που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία στα χέρια του κεφαλαίου, το διαδίκτυο κ.ά., ώστε να διαμορφώνει το ακριβές περιεχόμενο, που θα καθιστά την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ένωση και την πολιτική της ωραιοποιημένη, ελκυστική και πειστική στα μάτια των εργαζομένων.

Θα εκθειάζει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ότι είναι υπέρ των λαών.

Αναπτύσσει ουσιαστικά μια δυναμική και ενεργητική επικοινωνιακή πολιτική η «Λευκή Βίβλος», με άλλοθι και υποκρισία την ελεύθερη έκφραση και την κατανόηση των ευρωπαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται. Θέλει έτσι να συγκαλύψει τις μονόπλευρες πολιτικές επιλογές της, μέσα από έναν ενισχυμένο κοινωνικό διάλογο, που θα εξασφαλίζει την απαραίτητη εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ ως μηχανισμού του κεφαλαίου, κοινωνικής συναίνεσης ή και συνενοχής στις πολιτικές επιλογές της».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρόκειται για εκστρατεία παραπληροφόρησης, ευρωενωσιακής πλύσης εγκεφάλου, αλλά και εργαλείο κατά των λαών για να μην αμφισβητούν την απάνθρωπη εκμεταλλευτική πολιτική της ΕΕ, γι' αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ την απορρίπτουμε».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συνάντηση «εφ' όλης της ύλης» με Τ. Μπλερ

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και «η προσέλκυση επενδύσεων» αποτελούν τα βασικά θέματα των συνομιλιών που θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λονδίνο ο Κ. Καραμανλής.

Αν και δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για το περιεχόμενο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Τρίτης με τον Τ. Μπλερ, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας. Οπως είναι γνωστό ότι η Βρετανία, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν αναλάβει να διασφαλίσει πως θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παρά τη μη συμμόρφωση της Αγκυρας με το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ο Βρετανός πρωθυπουργός να ασκήσει πιέσεις στον Ελληνα ομόλογό του προκειμένου να μη θέσει θέμα «κυρώσεων» στη Σύνοδο Κορυφής και να υποστηρίξει τη φινλανδική φόρμουλα.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να κρατά «κλειστά τα χαρτιά» της για το ζήτημα των κυρώσεων, αφού είναι δεδομένο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, έστω ντε φάκτο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ», παρόλο που δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξη για τη φινλανδική φόρμουλα για εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της Κύπρου, ωστόσο απέφυγε να αποσαφηνίσει τη στάση της κυβέρνησης. Περιορίστηκε να επισημάνει ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο» και γι' αυτό «θα πρέπει νωρίτερα να συζητήσουμε το Σχέδιο Β», το σχέδιο δηλαδή για την αποφυγή «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση αν θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό της στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκέμβρη αυτό το εναλλακτικό σχέδιο ήταν επιφυλακτική. «Αυτό θα το δούμε». Ταυτόχρονα, εκφράστηκε με εγκωμιαστικά λόγια για τους Γκιουλ και Ερντογάν. «Τους θεωρώ αξιόπιστους πολιτικούς», είπε. Διαπίστωσε ακόμα ότι «προς το παρόν όμως δεν έχουμε καμιά ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία. Και αυτό δεν οφείλεται σε μας», ενώ παραδέχτηκε ότι η ελληνική κοινή γνώμη έγινε πιο ψυχρή έναντι της Τουρκίας. «Οι Ελληνες δε βλέπουν καμία πρόοδο και αυτό δεν είναι βέβαια ενθαρρυντικό».

Στο Λονδίνο ο Κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και διευθυντικά στελέχη του περιοδικού «Εκόνομιστ», ενώ θα μιλήσει στο «Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επαφές επιτελείων

Θέμα αναβολής της επίσκεψης στην Τουρκία του Ελληνα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πτεράρχου Γ. Αλωνίτη προέκυψε ξαφνικά εξαιτίας σχετικών δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου. Ωστόσο, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο διαψεύδει ότι η επίσκεψη του Ελληνα Α/ΓΕΑ στην Τουρκία εμποδίστηκε από τους «πολιτικούς», όπως φέρεται να είπε ο Τούρκος αρχηγός σε ορισμένα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. «Ο Ελληνας αρχηγός, σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, στην απαντητική επιστολή του σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να επισκεφτεί την Τουρκία λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στο μέλλον σε κατάλληλο χρόνο». Πάντως, από πηγές του ελληνικού ΓΕΑ αναφέρεται ότι δεν υφίσταται θέμα αναβολής της επίσκεψης, καθώς αυτή δεν έχει ακόμα οριστεί.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ με τον Ελληνα ομόλογό του ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο περιθώριο της συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. «Τη συνάντηση των δύο στρατηγών, αναφέρεται, απασχόλησαν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των όσων είχαν συζητηθεί στην Αθήνα για τη βελτίωση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι τα θέματα αυτά θα τα χειριστούν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες επιστολές από τον Ι. Γκαμπάρι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, έστειλε προχτές επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με εισηγήσεις για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006.

Στις επιστολές, ο κύριος Γκαμπάρι εισηγείται να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες των ομάδων εμπειρογνωμόνων και των τεχνικών επιτροπών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι στις επιστολές δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα για συνάντηση των κ. Παπαδόπουλου και Ταλάτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ