ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο εξελιγμένο σχέδιο «βρώμικου πολέμου»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η «έλλειψη πολιτικής βούλησης», όπως είχαν προειδοποιήσει οι «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) μεσούντων των διαπραγματεύσεων για την «ανθρωπιστική ανταλλαγή» ομήρων, έγινε κατανοητή με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, μετά από μία ύποπτη επίθεση στις 19 Οκτώβρη.

Ενώ οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε έγιναν γνωστές χτες με την παρουσίαση εκ μέρους του υπουργού Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, του νέου στρατιωτικού «Σχεδίου Κολομβία ενάντια στην τρομοκρατία», που συνεχίζει το «Πατριωτικό Σχέδιο», το σχέδιο του βρώμικου πολέμου της κολομβιανής κυβέρνησης ενάντια στο λαϊκό κίνημα ωστόσο αποσκοπεί και στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή, για τον έλεγχο της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται, με κυβερνήσεις που αντιτίθενται στα σχέδιά τους.

Το σχέδιο, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 73.000 στρατιωτών, ενώ βάσει των δηλώσεων του Σάντος θα κοστίσει περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια και -σύμφωνα πάντα με τον Σάντος- θα «συνδυάζει την άσκηση βίας με την κοινωνική πολιτική», καθώς επίσης θα επιχειρήσει τον εδαφικό έλεγχο σε όλες τις ζώνες, όπου δεν έχει φτάσει ο στρατός.

Εκβιάζουν οι παραστρατιωτικοί

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η διάσταση... το σχέδιο ανακοινώνεται από μία κυβέρνηση όπου οι δεσμοί της με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν αναδυθεί μετά τις πρόσφατες συλλήψεις βουλευτών και γερουσιαστών είτε του κόμματος του προέδρου Ουρίμπε είτε κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό «για τους δεσμούς τους» με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Αραγε έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις του παραστρατιωτικού ηγέτη Σαλβατόρε Μανκούσο σε δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν το κέντρο εργασίας στο Μεντεγίν, όπου ο ίδιος και άλλοι περίπου 60 παραστρατιωτικοί ηγέτες κρατούνται, εν αναμονή της δίκης τους, μετά τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση να παραδοθούν, στο πλαίσιο του αφοπλισμού που συμφώνησαν, ότι «ήρθε ο καιρός για μας να πούμε στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο όλη την αλήθεια»;

Ουσιαστικά, υπονοώντας ότι είναι τα μέλη των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, είναι έτοιμοι να αποκαλύψουν τους δεσμούς τους με πολιτικούς οι οποίοι τους βοήθησαν να διεξάγουν το βρώμικο πόλεμο εναντίον των αντάρτικου κινήματος την τελευταία τουλάχιστον 20ετία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Δεν καθησύχασε τους κατοίκους της σερβικής πόλης Πάντσεβο η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της πετροβιομηχανίας «Petrohemija» και η απαγγελία κατηγοριών για εγκληματική αμέλεια σε μέλη της διοίκησης του εργοστασίου μετά τη διαρροή δεκαπλάσιων ποσοτήτων καρκινογόνων αερίων στις αρχές της βδομάδας. Τουλάχιστον 2.000 άτομα διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Πάντσεβο, απαιτώντας «ζωή και καθαρό αέρα».

ΠΑΡΙΣΙ.- Με, αδιαμφισβήτητα, μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους της και συγκεντρώνοντας το 60,62% των ψήφων, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έλαβε το χρίσμα της υποψηφίου των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές.

ΓΕΝΕΥΗ.- «Βαθιά ανησυχία» για την τύχη 1.800.000 Ανατολικοαφρικανών σε Κένυα, Σομαλία και Αιθιοπία, που βρέθηκαν άστεγοι μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, εξέφρασε χτες εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Οργανώσεων του ΟΗΕ.

ΤΟΚΙΟ.- Ο υπουργός Παιδείας της Ιαπωνίας απηύθυνε χτες έκκληση στους μαθητές να σταματήσουν πράξεις βίας και τρομοκράτησης συμμαθητών τους μετά από μπαράζ αυτοκτονιών εφήβων και τη βροχή επιστολών από μαθητές προς το υπουργείο Παιδείας όπου κατήγγειλαν πως η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο απ' τους ίδιους τους συμμαθητές τους.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Σε προκαταρκτική συμφωνία φάνηκαν να οδηγούνται οι εκπρόσωποι περισσοτέρων από 180 χωρών, που συμμετείχαν στις εργασίες συνεδρίου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Ναϊρόμπι της Κένυας, μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε Κίνα και Ινδία πως δε θα υποχρεωθούν να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές ρύπων προς όφελος των πλούσιων χωρών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη συμφωνία «πυρηνικής συνεργασίας» με την Ινδία, ένα χρόνο μετά την έναρξη της σχετικής διαπραγμάτευσης από τους ηγέτες των δύο χωρών, Τζορτζ Ου. Μπους και Μανμόχαν Σινγκχ.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.- Τη σύλληψη του 78χρονου πρώην προέδρου δικτάτορα, Χουάν Μπορνταμπέρι και του υπουργού Εξωτερικών Χουάν Κάρλος Μπλάνκο για το ρόλο τους στη δολοφονία τεσσάρων πολιτικών το 1976, διέταξε δικαστήριο της Ουρουγουάης.

ΜΕΞΙΚΟ
Καζάνι που βράζει...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Δολοφονίες, εξαφανίσεις, δεκάδες αναίτιες συλλήψεις και κρατήσεις και σωρεία άλλων παραβιάσεων, είναι ορισμένα εκ των ευρημάτων της έρευνας, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γερουσίας για την εξεγερμένη Οαχάκα.

Η έκθεση είναι απόρροια έρευνας που έγινε στην Οαχάκα με τη συμμετοχή συγγενών των θυμάτων, καθώς και των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων που συμμετέχουν στην εξέγερση και καταγράφει, μεταξύ άλλων, 98 πολιτικές απαγωγές, 93 συλλήψεις, 15 περιπτώσεις δολοφονιών και τα βασανιστήρια, στα οποία επιδίδεται συστηματικά η ομοσπονδιακή αστυνομία, αλλά και διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στην Οαχάκα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ροσάριο Ιμπάρα, που παρουσίασε την έκθεση, τόνισε ότι υπάρχουν αρκούντως πολλά και φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση αποπομπή του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, αλλά και μελών της τοπικής κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ενόσω οι κάτοικοι της Οαχάκα και τα μέλη της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» - ΑΡΡΟ, που επί έξι μήνες αγωνίζονται για την αποπομπή του Ρουίς, έχουν θέσει σε εφαρμογή νέο σχέδιο δράσης. Ξεκίνησαν ήδη την αναστύλωση των οδοφραγμάτων, καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή Μπραντ Γουίλ, δολοφονία που κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να αποδώσουν στο ΑΡΡΟ, και ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στις 25 Νοέμβρη μπροστά στην οικία του εκλεγμένου προέδρου Φελίπε Καλντερόν, του οποίου η ορκωμοσία την 1η Δεκέμβρη αναμένεται να είναι, το λιγότερο, «επεισοδιακή».

Εξάλλου δεκάδες λαϊκές και ιθαγένικες οργανώσεις ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις την 1η Δεκέμβρη, ενώ, σύμφωνα με το Prensa Latina, και η ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) που έχει αμφισβητήσει την εκλογή Καλντερόν προειδοποίησε χθες ότι θα διοργανώσει σειρά κινητοποιήσεων «εντός και εκτός» του Κογκρέσου, ώστε να εμποδίσει την ορκωμοσία του Φελίπε Καλντερόν.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Αγριες μάχες με 8 νεκρούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες μάχες αναφέρθηκαν χτες στη νοτιοανατολική Τουρκία ανάμεσα σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού και αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), με τουλάχιστον 8 νεκρούς, εκ των οποίων οι επτά φέρονται να ήταν αντάρτες και ο ένας στρατιώτης. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δυνάμεις του τουρκικού στρατού διεξάγουν εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην επαρχία Μπινγκιόλ, παρά τη μονομερή εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι αντάρτες. Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από αεροσκάφη, επιχειρεί να συλλάβει τουλάχιστον πέντε αντάρτες.

Επίσης χτες, έγινε γνωστό ότι ο 33χρονος Μουστάφα Μπαγκντάντ, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε επιχειρήσει «να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» το Σεπτέμβρη του 2005, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών από δικαστήριο της Κιουτάχειας.

ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική

ΡΩΜΗ.--

Κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ιταλία από εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, στα αεροδρόμια και στην τοπική συγκοινωνία ενάντια στον προτεινόμενο κρατικό προϋπολογισμό του 2007.

Στις κινητοποιήσεις αυτές πήραν μέρος και δικηγόροι, εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς, καθώς και φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Μιλάνου, διεκδικώντας περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να παρθούν μέτρα για την ανακατανομή του πλούτου σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων και απαίτησαν περισσότερα κονδύλια για κοινωνικά προγράμματα και όχι για στρατιωτικές δαπάνες. Σημειώνουμε ότι εδώ και 7 βδομάδες συνεχίζεται η συζήτηση στην κάτω Βουλή της χώρας για μια σειρά τροποποιήσεις που έχουν προταθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να τον εγκρίνει μέχρι την Κυριακή, ώστε να προωθηθεί στη Γερουσία την ερχόμενη Δευτέρα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στρατιώτες βασάνισαν Ιρακινούς κρατουμένους

ΧΑΓΗ.-

Δεκάδες Ιρακινούς κρατουμένους βασάνισαν Ολλανδοί στρατιώτες καθώς ανακρίνονταν τον Νοέμβρη του 2003, αποκάλυψε χτες η ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant» επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτική ιεραρχία κάλυψε αυτές τις πράξεις.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ζαν Πίτερ Μπάλκενεντ, δήλωσε ότι «αν είναι αλήθεια τότε προκαλεί σοκ» και υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί θα πρέπει να ερευνηθούν. Θυμίζουμε ότι η Ολλανδία είχε αποστείλει 1.400 στρατιώτες στο νότιο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ και Βρετανίας και η αποστολή της έληξε την άνοιξη του 2005.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έρχεται λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 22 Νοέμβρη, ενώ χτες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι σχεδιάζεται νομοθεσία που θα απαγορεύει τις μπούρκες και άλλα ενδύματα που κρύβουν το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ