ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Συναγερμός για την αντιδραστική οδηγία

Καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία στις 23 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι

Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης εντατικοποιούν την εργασία των γιατρών και χειροτερεύουν την παροχή υπηρεσιών των νοσοκομείων προς τους ασθενείς
Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης εντατικοποιούν την εργασία των γιατρών και χειροτερεύουν την παροχή υπηρεσιών των νοσοκομείων προς τους ασθενείς
«Η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από 1/1/2007 τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 76/2005, που αφορά τον εργάσιμο χρόνο των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας και ειδικά τους γιατρούς πρέπει να σημάνει συναγερμό», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (Γιατροί του ΠΑΜΕ) και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία στις 23 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παίρνει μέτρα που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική και συνεχίζει: «Οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Οι επενδύσεις των επιχειρηματιών επεκτείνονται, ενώ, την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία αποκτούν όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά επιχείρησης, ώστε να μπορούν να φέρουν έσοδα και κέρδη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ταυτόχρονα, οξύνονται όλα τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όπως επιβεβαιώνουν οι χαμηλές αποδοχές και η σύνδεσή τους με τις εφημερίες, οι εξαντλητικές εφημερίες, η άσκηση ιατρικού έργου σε ιδιωτική βάση στα απογευματινά ιατρεία, τα ανύπαρκτα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια. Επίσης οξύνονται με την υπονόμευση της μονιμότητας με τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις πενταετείς θητείες, με το μεγάλο χρόνο αναμονής στην ειδικότητα, που αποτελούν ένα ζοφερό πεδίο».

Αποκαλύπτονται τα αντεργατικά τους σχέδια

Στις σημερινές συνθήκες, σημειώνει η Πανεπιστημονική, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να μειωθούν οι ώρες εργασίας προς όφελος και των ασθενών και των γιατρών, οι οποίοι εργάζονται 40 ώρες τη βδομάδα και μαζί με τις υπερωρίες φτάνουν και τις 88 ώρες. «Ομως η ΕΕ και η κυβέρνηση μέσα από τις οδηγίες και το σχετικό ΠΔ επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος του εργάσιμου χρόνου», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική και εξηγεί:

1. Καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, δηλαδή το οχτάωρο. Οι εργοδότες και οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων αποκτούν το δικαίωμα να υποχρεώνουν τους γιατρούς να εργάζονται μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, αφού αναγνωρίζουν ως περίοδο ανάπαυσης έντεκα ώρες το 24ωρο.

2. Για τους ειδικευμένους γιατρούς προβλέπεται ότι σε διάστημα τεσσάρων μηνών ο μέσος όρος των ωρών εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες τη βδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών. «Σ' αυτό το σημείο γίνεται η λαθροχειρία απ' τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις και τους πολιτικούς τους φορείς, σημειώνει η Πανεπιστημονική. Διότι ο μέσος όρος που ορίζει η ΕΕ σημαίνει, μέσα στο τετράμηνο, άλλες βδομάδες θα δουλεύει κάποιος περισσότερες και άλλες βδομάδες λιγότερες από τις 48 ώρες. Μπορεί, δηλαδή, για δυο μήνες να δουλεύει 55 ώρες τη βδομάδα και τους άλλους δυο μήνες να δουλεύει 41 ώρες τη βδομάδα και ο μέσος όρος το τετράμηνο να είναι 48 ώρες τη βδομάδα».

3. Για τους ειδικευόμενους γιατρούς, στους οποίους ο υπολογισμός θα γίνεται σε περίοδο ενός χρόνου, η εφαρμογή της οδηγίας θα μετατρέψει το ωράριο - και τη ζωή τους - σε λάστιχο.

4. Ως χρόνος εργασίας ορίζεται πλέον, όχι ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται στη διάθεση του εργοδότη (ιδιώτης-κράτος), αλλά προστίθεται η φράση «και ασκεί τη δραστηριότητά του ή τα καθήκοντά του», που σημαίνει άνοιγμα του δρόμου για το λεγόμενο ανενεργό χρόνο, για απλήρωτη εργασία, βασικό στοιχείο των κατευθύνσεων της ΕΕ.

«Η πρόσφατη οδηγία της ΕΕ καθορίζει το μέσο όρο εργασίας τη βδομάδα στις 65 ώρες και περίοδο αναφοράς (υπολογισμού) τον ένα χρόνο», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική και τονίζει: «Καταδικάζουμε αποφασιστικά τις μεθοδεύσεις εφαρμογής αυτών των οδηγιών, γιατί εντατικοποιούν την εργασία, αυξάνουν τις ώρες και παράλληλα τις "διευθετούν". Δε διαπραγματευόμαστε με κανέναν όρο την εφαρμογή τους».

Πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Οι γιατροί του ΠΑΜΕ απαιτούν την άμεση μείωση του καθαρού ημερήσιου χρόνου εργασίας και διεκδικούν εξάωρο, πενθήμερο, τριαντάωρο, και μια εφημερία τη βδομάδα. «Διεκδικούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Οι εφημερίες δεν πρέπει να αποτελούν μέσο συμπλήρωσης του μισθού (να δοθούν 1.600 ευρώ στο νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο με ανάλογη κλιμάκωση). Απαιτούμε την πρόσληψη όλου του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού, με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Οχι στην κατάργηση της μονιμότητας μέσω της αξιολόγησης. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή είναι επικουρικοί γιατροί. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Και η ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής καταλήγει: «Καταδικάζουμε την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, που με κοινή απόφαση των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΗΚΝΙ, ΑΕΓ και ΑΡΣΙ, απαιτούν!!! από την κυβέρνηση την εφαρμογή της αντιδραστικής οδηγίας ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των γιατρών πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός τους, αρκεί να προσληφθούν γιατροί και να αυξηθούν οι αποδοχές τους».

Τέλος, η Πανεπιστημονική καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στους χώρους της Υγείας:

  • Στην εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 29 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ., και στην πορεία στο υπουργείο Υγείας.
  • Στην 48ωρη απεργία στις 5-6 Δεκέμβρη.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΑΒ
Υπερασπίστηκε τις διακομιδές - «ντελίβερι»

Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ πρέπει να ενισχυθούν και να μείνουν στο Δημόσιο τόνισε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Υγείας, Αθ. Γιαννόπουλος προσπάθησε να υπερασπιστεί την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση του ΕΚΑΒ, λέγοντας πως «στα ασθενοφόρα ο ιδιωτικός τομέας είναι κάτω από την εποπτεία του ΕΚΑΒ» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει το βηματισμό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Παράλληλα, υποστήριξε ότι αναμένονται 176 προσλήψεις μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, ενώ έγιναν 410 προσλήψεις μέσα στο 2006.

Τη μετατροπή της διακομιδής των ασθενών σε ...«ντελίβερι» κατήγγειλε παρεμβαίνοντας η Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οπως είπε, «από το ΕΚΑΒ λείπουν 200 ασθενοφόρα», ενώ θύμισε την ύπαρξη δυο δικαστικών αποφάσεων που δηλώνουν ότι διακομιδές ασθενών δεν μπορεί να γίνονται από ιδιωτικούς φορείς. Τόνισε ότι «η επείγουσα ιατρική πρέπει να μείνει στον δημόσιο τομέα», αναρωτώμενη «ποιος θα σταματήσει τον ιδιώτη» με την πολιτική που ακολουθείται.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σύσκεψη για την Υγεία

Σύσκεψη εκπροσώπων φορέων με θέμα «Η υγεία στο νομό μας, τα προβλήματά της και τρόποι αντιμετώπισης», διοργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΛ.

«Απλώνουν» οι δουλιές...

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ήρθε με χτεσινές δηλώσεις του να επαναλάβει την προτεραιότητα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού. Ετσι ανακοίνωσε τα εγκαίνια «του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, η ανέγερση του οποίου πραγματοποιείται σε έκταση που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Πρόκειται για επαναδιατύπωση του σχεδιασμού - από τον τέως υπουργό Νικήτα Κακλαμάνη - των ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας, που εκτός απ' το παιδιατρικό νοσοκομείο 400 θέσεων στη Θεσσαλονίκη προβλέπει και την ανέγερση ενός γενικού νοσοκομείου 700 θέσεων στην Αθήνα και ενός μεταμοσχευτικού κέντρου 250 θέσεων στην Αθήνα. Απλώνουν οι «μπίζνες», δηλαδή, σε βάρος ασθενών και εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαιώνει στο ακέραιο το επιτακτικό κάλεσμα αγώνα που απευθύνει η «Πανεπιστημονική» και οι ταξικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ