ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποκαλυπτήρια Δημοκρατικών: ζητούν επιστράτευση για το Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και όπως ορισμένοι ζητούν να στείλουμε και άλλες δυνάμεις στο Ιράκ, δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να γίνει επιστράτευση», δήλωσε ο Τσαρλς Ράνχελ, βουλευτής και σημαντικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, «Face the Nation».

Οπως σημειώνει το Ρόιτερς, ο Ράνχελ που αναμένεται να ηγηθεί της Επιτροπής Φόρων και Δαπανών του Κογκρέσου από την 1η Γενάρη, επαναφέρει πιο έντονα από ποτέ την πρόταση των Δημοκρατικών για «επιστράτευση» - που καταργήθηκε το 1973 - για την αντιμετώπιση «προκλήσεων» τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου, ο Ράνχελ στην εκπομπή του CBS, δήλωσε ότι θα είναι μία από τις πρώτες προτάσεις που θα καταθέσουν οι Δημοκρατικοί στο υπό έλεγχό τους Κογκρέσο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ράνχελ που εμφανίστηκε ως «πολέμιος» του πολέμου του Ιράκ όπως και πολλοί Δημοκρατικοί, είχε καταθέσει αντίστοιχη πρόταση και τον Γενάρη του 2003 δηλαδή πριν από τον πόλεμο του Ιράκ! «Δε βλέπω κάποιος που υποστηρίζει τον πόλεμο να μη στηρίξει το νόμο. Θα είναι υποκρισία» κατέληξε ο Ράνχελ αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των Δημοκρατικών παρά τις «αντιπολεμικές διακηρύξεις».

Στο μεταξύ, τρεις στρατιωτικές επιλογές έχουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου την εκπόνηση της οποίας διέταξε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατηγός Πήτερ Πέιςκαι αποκάλυψε χτες η «Ουάσιγκτον ποστ»: Να αποσύρουν τα στρατεύματά τους ή να διατηρήσουν στη χώρα μια μεγαλύτερη ή μια μικρότερη στρατιωτική δύναμη.

Πάντως όσες επιλογές και εάν έχουν, η νίκη των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι αδύνατη, εκτιμά ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χένρι Κίσινγκερ. Μάλιστα ο Κίσινγκερ μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ζήτησε διεθνή διάσκεψη για το θέμα: «Θα πρέπει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη η οποία θα περιλαμβάνει τους γείτονες του Ιράκ, ίσως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και χώρες που έχουν το μεγαλύτερο συμφέρον για το αποτέλεσμα, όπως η Ινδία και το Πακιστάν».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις, επισκέψεις και γενική κινητικότητα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις

Μετά από πυραυλική επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα

Associated Press

Μετά από πυραυλική επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας παρά τις «διαφωνίες», διαβεβαίωναν «Φατάχ» - «Χαμάς», διαψεύδοντας ότι κατέρρευσαν. Μάλιστα, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, από τη Δαμασκό, δήλωνε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην επιτυχή κατάληξή τους», λίγο πριν συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Προέδρου Αμπάς και στέλεχος της «Φατάχ», Αχμάντ Κορέι.

Στη Μπέιτ Χανούν και στην πόλη της Γάζας περιόδευε, χθες, η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Λουίζ Αρμπουρ, αρχίζοντας 5ήμερη επίσκεψή στην περιοχή. Η Αρμπουρ μίλησε για «αφόρητες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις ισραηλινές δυνάμεις, καταλήγοντας ότι «η διαμορφωθείσα κατάσταση πρέπει να σταματήσει οπωσδήποτε».

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στο Κάιρο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, την ισπανο-γαλλο-ιταλική «πρωτοβουλία». Το αρχικό «σχέδιο» προβλέπει άμεση κατάπαυση εχθροπραξιών, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανάπτυξη πολυεθνούς δύναμης στη Γάζα και πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου, που θα καταλήξει σε επανέναρξη υψηλόβαθμων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με στόχο μια οριστική τελική συμφωνία. Το Ισραήλ, κατ' αρχάς, απέρριψε το σχέδιο, αν και χθες ο Ισραηλινός υπουργός υιοθετούσε την πρόταση ανάπτυξης πολυεθνούς δύναμης. Το «σχέδιο» θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πριν παρουσιαστεί επισήμως.

Επιθέσεις και ισραηλινές «κραυγές»

Ενας 70χρονος περαστικός νεκρός και 12 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της αεροπορικής επιδρομής, την Κυριακή, στη Ζεϊτούν της Γάζας, με στόχο αυτοκίνητο στελέχους της «Χαμάς». Δύο άλλες επιδρομές κατά σπιτιών στελέχους των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης και «Χαμάς», σε Τζαμπάλιγια και Μπέιτ Λαχίγια, αντίστοιχα, ματαιώθηκαν όταν πλήθος πολιτών σχημάτισε ανθρώπινες ασπίδες.

«Το Ισραήλ δε δέχεται μαθήματα από εκείνους που πλήττουν συστηματικά αμάχους και μετά καταγγέλλουν το Τελ Αβίβ», δήλωνε ο πρωθυπουργός Ολμέρτ, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτηση της ισραηλινής ηγεσίας για την απόφαση που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην απόφαση καταδικάζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Μπέιτ Χανούν, ζητάται η διεξαγωγή σχετικής έρευνας από τον ΟΗΕ, και απαιτείται ο πλήρης τερματισμός των επιθέσεων, εκατέρωθεν. Την απόφαση μπλόκαρε αμερικανικό βέτο, και πάλι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο Ισραηλινός πρέσβης επιτέθηκε σε όσες χώρες, όπως η Γαλλία, ενίσχυσαν την απόφαση για «υποστήριξη τρομοκρατών».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συζητήσεις και συναντήσεις μεταξύ Ιράν - Συρίας - Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην Τεχεράνη μεταβαίνουν, το Σάββατο, μετά από πρόσκληση του Αχμαντινετζάντ, ο Ιρακινός και ο Σύριος Πρόεδρος, για να συζητηθεί η ενίσχυση της, μεταξύ τους, συνεργασίας στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ. Η είδηση γνωστοποιήθηκε ενώ ολοκληρωνόταν, χτες, η πρώτη επίσκεψη Σύρου αξιωματούχου, του υπουργού Εξωτερικών στη Βαγδάτη, που τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων και δεσμεύτηκε για την επιθυμία της Δαμασκού να επικρατήσει ηρεμία στη χώρα. Αμεσα αντέδρασε η Ουάσιγκτον, συγκρατημένα αρνητική: χαρακτήρισε «θετικό βήμα» τη συνάντηση, αλλά συμπλήρωσε ότι θα πρέπει Ιράν - Συρία να «αλλάξουν στάση συνολικά για να είναι παραγωγική» κατηγορώντας τις ηγεσίες τους ότι «άλλα λένε, άλλα κάνουν».

Επί του πρακτέου, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Ενας υφυπουργός Υγείας απήχθη, ενώ έτερος υφυπουργός Υγείας και ο υπουργός Κρατικών Υποθέσεων δέχτηκαν επίθεση ενόπλων, χωρίς οι ίδιοι να τραυματιστούν. Σε διάφορες επιθέσεις, σε Βαγδάτη, Ραμάντι, και αλλού σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκρά 47 άτομα. Στη Μπαακούμπα, εξοργισμένοι ένοπλοι σουνίτες επιτέθηκαν κατά συνοικιών άλλων κοινοτήτων σκοτώνοντας τουλάχιστον 11.

Ιρακινές δυνάμεις επέδραμαν στη σιιτική Σαντρ Σίτι, ενώ κατοχικές δυνάμεις επέδραμαν σε πόλεις στο νότο (Ζουμπάιρ και αλλού). Ανακοινώθηκε ότι, την Κυριακή, συνελήφθησαν 200 αντάρτες, ενώ συνολικά σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι, οι 22 σιίτες εργάτες στη Χίλα από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τέλος, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δίκη Σαντάμ, παρουσιάζοντας σε 97 σελίδες εκατοντάδες παρατυπίες.

Ο ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπόσχεται «χρόνια» κατοχής..

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΚΑΜΠΟΥΛ.

«Θα μείνουμε στο πλευρό» του Αφγανιστάν, είπε χτες στην πρωτεύουσα της υπό αμερικανονατοϊκή κατοχή χώρας ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Μετά από συνάντησή του με τον άνθρωπο των δυτικών δυνάμεων στην Καμπούλ, τον «πρόεδρο»Χαμίντ Καρζάι, και ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Ρίγα (28-29 Νοέμβρη), ο Μπλερ σημείωσε πως οι δυνάμεις της χώρας του «θα παραμείνουν όσο χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η αποστολή τους». Εξάλλου, ο Μπλερ, σε επίσκεψή του σε βρετανική βάση στη Χελμάντ, είπε ότι «σε αυτό το τμήμα ερήμου θα κριθεί το μέλλον της ασφάλειας, στην έναρξη του 21ου αιώνα».

Ο Μπλερ κάλεσε το ΝΑΤΟ «να επικεντρωθεί στην αποστολή του» στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας το όποιο δικό του ειδικό πολιτικό βάρος στις αμερικανικές πιέσεις να υπάρξουν ενισχύσεις από τις νατοϊκές χώρες. Ακόμη, εξήρε την «πρόοδο» του Αφγανιστάν, αν και η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» γελοιοποίησε τα επιχειρήματά του αναφέροντας ότι ο πόλεμος, η πείνα, η προσφυγιά και η κατάσταση, όσον αφορά τη διαφθορά και τον τρόπο διακυβέρνησης δε δικαιολογούν τέτοιες εκφράσεις.

Ο Μπλερ, νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, είχε συνάντηση στο Πακιστάν με το λεγόμενο «πρόεδρο» της χώρας, τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, με τον οποίο συμφώνησαν στη σύσταση κοινής επιτροπής για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Στην πατρίδα του Μπλερ, ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας λόρδος Γκόλντσμιθ επαναλάμβανε χτες ότι δεν έχει πειστεί για την ανάγκη κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία επί 90 ημέρες δίχως απαγγελία κατηγορητηρίου, «μάχη» που έχασε ταπεινωτικά πέρυσι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αλλά θέλει να ξαναδώσει, καθώς η ατζέντα κοινοβουλευτικού νομοθετικού έργου που κατέθεσε για το 2007 έχει την «τρομοκρατία» ως πρώτο της μέλημα.

Εξάλλου, χτες, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας αγνοείτο μετά από επίθεση των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ.

Η εφημερίδα «The Guardian» δημοσίευσε στο μεταξύ χτες δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Τομ Κένινγκς, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν δε δράσουμε όλοι μαζί και γρήγορα, σε τρία χρόνια θα μας διώξουν από τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ