Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις, επισκέψεις και γενική κινητικότητα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις

Μετά από πυραυλική επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα

Associated Press

Μετά από πυραυλική επίθεση Ισραηλινών στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας παρά τις «διαφωνίες», διαβεβαίωναν «Φατάχ» - «Χαμάς», διαψεύδοντας ότι κατέρρευσαν. Μάλιστα, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, από τη Δαμασκό, δήλωνε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην επιτυχή κατάληξή τους», λίγο πριν συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Προέδρου Αμπάς και στέλεχος της «Φατάχ», Αχμάντ Κορέι.

Στη Μπέιτ Χανούν και στην πόλη της Γάζας περιόδευε, χθες, η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Λουίζ Αρμπουρ, αρχίζοντας 5ήμερη επίσκεψή στην περιοχή. Η Αρμπουρ μίλησε για «αφόρητες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις ισραηλινές δυνάμεις, καταλήγοντας ότι «η διαμορφωθείσα κατάσταση πρέπει να σταματήσει οπωσδήποτε».

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στο Κάιρο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, την ισπανο-γαλλο-ιταλική «πρωτοβουλία». Το αρχικό «σχέδιο» προβλέπει άμεση κατάπαυση εχθροπραξιών, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανάπτυξη πολυεθνούς δύναμης στη Γάζα και πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου, που θα καταλήξει σε επανέναρξη υψηλόβαθμων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με στόχο μια οριστική τελική συμφωνία. Το Ισραήλ, κατ' αρχάς, απέρριψε το σχέδιο, αν και χθες ο Ισραηλινός υπουργός υιοθετούσε την πρόταση ανάπτυξης πολυεθνούς δύναμης. Το «σχέδιο» θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πριν παρουσιαστεί επισήμως.

Επιθέσεις και ισραηλινές «κραυγές»

Ενας 70χρονος περαστικός νεκρός και 12 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της αεροπορικής επιδρομής, την Κυριακή, στη Ζεϊτούν της Γάζας, με στόχο αυτοκίνητο στελέχους της «Χαμάς». Δύο άλλες επιδρομές κατά σπιτιών στελέχους των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης και «Χαμάς», σε Τζαμπάλιγια και Μπέιτ Λαχίγια, αντίστοιχα, ματαιώθηκαν όταν πλήθος πολιτών σχημάτισε ανθρώπινες ασπίδες.

«Το Ισραήλ δε δέχεται μαθήματα από εκείνους που πλήττουν συστηματικά αμάχους και μετά καταγγέλλουν το Τελ Αβίβ», δήλωνε ο πρωθυπουργός Ολμέρτ, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτηση της ισραηλινής ηγεσίας για την απόφαση που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην απόφαση καταδικάζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Μπέιτ Χανούν, ζητάται η διεξαγωγή σχετικής έρευνας από τον ΟΗΕ, και απαιτείται ο πλήρης τερματισμός των επιθέσεων, εκατέρωθεν. Την απόφαση μπλόκαρε αμερικανικό βέτο, και πάλι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο Ισραηλινός πρέσβης επιτέθηκε σε όσες χώρες, όπως η Γαλλία, ενίσχυσαν την απόφαση για «υποστήριξη τρομοκρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ