ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα - χάδια για τους προβοκάτορες αστυνομικούς

Συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το ΠΑΜΕ και τη Δημοκρατική Συσπείρωση

Συνεχίζει να νοσηλεύεται, για έκτη μέρα, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ο 24χρονος Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου, ο οποίος έπεσε θύμα άγριου κι άνανδρου ξυλοδαρμού το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη από δυνάμεις της Ασφάλειας και των ΜΑΤ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ). Μέχρι χτες δεν ήταν σίγουρο πότε θα βγει από το νοσοκομείο.

Με αφορμή το γεγονός αυτό και τη γενικότερη συζήτηση γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο και την ένταση της αστυνομικής καταστολής εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων, οργανώνουν συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ, σήμερα, στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (7ο όροφο), η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη κι η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ηδη από προχτές καταθέτουν μάρτυρες στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών του ξυλοδαρμού και τον εντοπισμό των αστυνομικών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία έχει ενσωματωθεί η μήνυση, που κατέθεσε ο 24χρονος, κι η μηνυτήρια αναφορά των καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού του φοιτητή. Επίσης, ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του τα στοιχεία, που συγκέντρωσαν αξιωματικοί της Ασφάλειας έπειτα από εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και λίστα με τα ονόματα των αστυνομικών, που σχετίζονται με τον ξυλοδαρμό.

Μέτρα... χάδια

Στο μεταξύ, με μεταθέσεις και διαθεσιμότητες προσπαθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να «κουκουλώσει» το... ατυχές περιστατικό του ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, του 24χρονου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι, χτες ανακοίνωσε τα πρώτα διοικητικά μέτρα σε βάρος εννέα αστυνομικών, στα πλαίσια διεξαγωγής ΕΔΕ που πραγματοποιείται από τον ταξίαρχο Χ. Νικολόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο διοικητής της Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης που ήταν παρών στο περιστατικό της κακοποίησης, «τιμωρήθηκε» με μια ακούσια μετάθεση σε περιφερειακή υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες ότι σε κατάσταση διαθεσιμότητας τέθηκαν ένας αρχιφύλακας και δυο αστυφύλακες που υπηρετούν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, «οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν άμεσα στις πράξεις βίας εναντίον του συλληφθέντος πολίτη». Διατάχθηκε η άμεση μετακίνηση (ακούσια μετάθεση) του αστυνομικού διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και δύο αστυνόμων β' σε περιφερειακές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης «για αδράνεια, παράλειψη και αμέλεια στη διοίκηση, καθώς και ανεπαρκή επίβλεψη των υφισταμένων τους». Διατάχθηκε, επίσης, η ακούσια μετάθεση τριών κατωτέρων αστυνομικών, που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ομάδα συλλήψεων.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει πως «η έρευνα για το επεισόδιο συνεχίζεται. Σε περίπτωση που προκύψει ευθύνη και άλλων αστυνομικών στο ατυχές περιστατικό θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Εξάλλου με δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα», ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής, Α. Κατερινόπουλος, είπε πως «πιθανόν κάποιοι να έχουν πάρει θάρρος και αέρα από τους χαρακτηρισμούς της πολιτικής ηγεσίας». Εκανε δε λόγο για κρίση στην ΕΛ.ΑΣ.

Με δελτίο Τύπου η ΟΛΜΕ αναφέρεται στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκαλύπτει την προβοκατόρικη δράση

Προβλέπεται από τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, αφήνει να εννοηθεί ο Θ. Ρουσόπουλος!

«Συγγνώμη» για το θεαθήναι αναγκάστηκε να ζητήσει χτες η κυβέρνηση για τον άγριο ξυλοδαρμό του 24χρονου Κύπριου σπουδαστή, αλλά την ίδια στιγμή συγκαλύπτει και «νομιμοποιεί» την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων αστυνομικών.

Επιχειρώντας αντεπίθεση, μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αποδοκιμάζει τον ξυλοδαρμό του σπουδαστή, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει το περιστατικό «μεμονωμένο»(!) και αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τη δράση των κουκουλοφόρων της Ασφάλειας, προετοιμάζοντας έτσι τους επόμενους «μεμονωμένους» και «ατυχείς» ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και προβοκάτσιες σε βάρος των λαϊκών αγώνων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση «καθάρισε» με τις ανούσιες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης και με τις αστείες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στη βαρβαρότητα.

«Τόσο η καταδίκη του συγκεκριμένου, αλλά και παρεμφερών περιστατικών, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και από την κυβέρνηση, όσο και η εντολή για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, είναι η έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματα των πειθαρχικών διώξεων που ανακοινώθηκαν λίγο αργότερα.

Ταυτόχρονα, όμως, μίλησε για «ενέργειες μεμονωμένων προσώπων που αμαυρώνουν το έργο των χιλιάδων αστυνομικών», ενώ υπερασπίστηκε το έργο της Αστυνομίας. Ο εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να απαντήσει στην εύλογη απορία «πώς συμβιβάζεται η έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας... με την άσκηση δίωξης σε βάρος του Κύπριου σπουδαστή για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής και μάλιστα με έκθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης»!

Κυρίως όμως ο εκπρόσωπος απέφυγε επίμονα να αποδοκιμάσει τη δράση των κουκουλοφόρων αστυνομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «προβλέπεται» από τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων!

«Δε γνωρίζω τι εννοείτε με τον όρο "παραθεσμικές δραστηριότητες"», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε για τις «παραθεσμικές δραστηριότητες» της Αστυνομίας. Και αμέσως συμπλήρωσε: «Εάν θέλετε να μαθαίνετε τα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της Αστυνομίας είναι στη διάθεσή σας, να σας εξηγήσουν, να σας ενημερώσουν - στο βαθμό που μπορούν να σας ενημερώσουν - πώς κινείται η Αστυνομία σε διάφορες περιπτώσεις, όπως αυτή την οποία περιγράφετε, δηλαδή σε μαζικές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε αλλού, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα»!

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τη δράση της Αστυνομίας με το γνωστό «αφοπλιστικό» επιχείρημα «εάν επεμβαίνει κάπου η Αστυνομία, την κατηγορούμε. Εάν δεν επεμβαίνει, πάλι την κατηγορούμε».

Ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε ακραίες τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου περί «παρακράτους» και τόνισε πως ο Β. Πολύδωρας χαίρει «απολύτως» της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Φοβάμαι ότι ακραίες είναι οι αντιλήψεις που έχει εκφράσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά καιρούς και ακραίες είναι οι πρακτικές που υποθάλπονται με την ανοχή της κυβέρνησης».

ΠΑΣΟΚ
Σπρώχνει τα θέματα Παιδείας στο «γύψο» του «κοινωνικού διαλόγου»

Μετά την απλόχερη στήριξη που πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση για την προώθηση κάθε αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο χώρο της εκπαίδευσης, στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας» του για την Παιδεία, χτες αξιοποίησε και την κίνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που στα τέλη του Οκτώβρη είχαν ζητήσει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να προωθηθεί ο «εθνικός κοινωνικός διάλογος για την Παιδεία», για να προκρίνει τις αντιδραστικές του προτάσεις.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την αναθεώρηση του «άρθρου 16» που θα επιτρέψει τη δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ότι «χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» στο χώρο της εκπαίδευσης, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ καλώντας τον να συμμετέχει σ' έναν οργανωμένο και «ανοιχτό κοινωνικό διάλογο για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης»...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η «συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατατέθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για όλα τα διαδικαστικά θέματα διαλόγου για την παιδεία, ώστε σύντομα να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες και να ξεκινήσει ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για το τεράστιο θέμα της παιδείας». Η πλήρης σύμπλευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις διαδικασίες, φανερώνουν τις κοινές διαθέσεις τους να βάλουν στο «γύψο» του «κοινωνικού διαλόγου» τα θέματα της εκπαίδευσης, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση να προωθήσει τις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της.

Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα και με δηλώσεις του έκανε λόγο για «πλήρη εγκατάλειψη απ' την κυβέρνηση της ΝΔ αυτού του πάρα πολύ σημαντικού θεσμού, με την έλλειψη χρηματοδότησης, μέριμνας και στοργής». Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου παρέλειψε να αναφέρει ότι η υποχρηματοδότηση των ολοήμερων σχολείων, με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζεται με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ανέγγιχτος ο μηχανισμός των κουκουλοφόρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα μέτρα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης:

«Η τιμωρία των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν τον φοιτητή στη Θεσσαλονίκη και όσων τους κάλυψαν, δεν μπορεί να κρύψει την ουσία: Οτι παραμένει ανέγγιχτος ο μηχανισμός των μυστικών κουκουλοφόρων αστυνομικών, προϊόν της κρατικής και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που δρα σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ