ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τοκογλυφία με κρατικές πλάτες

Το ΚΚΕ, με Ερώτηση - παρέμβαση στη Βουλή, καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης

Eurokinissi

Την τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας σε βάρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας καταγγέλλει το ΚΚΕ και, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του Π. Κοσιώνης και Στ. Σκοπελίτης, ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που φέρει και η ίδια.

Στο κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ γίνεται αναφορά στο χαρακτηριστικό παράδειγμα των δανείων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος:

  • Από το 1997 μέχρι το 2000 είχε λάβει δάνεια από την ΑΤΕ ύψους 102.846 ευρώ.
  • Σε όλη την περίοδο μέχρι και τα τέλη του 2004, έχει πληρώσει τουλάχιστον 125.859 ευρώ.
  • Σήμερα εμφανίζεται να χρωστάει επιπλέον 141.653 ευρώ!!

Κι όλα αυτά ακόμη και μετά από την περιβόητη ...«ρύθμιση» των αγροτικών χρεών, που υποτίθεται ότι προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται, δηλαδή, σχεδόν για τριπλασιασμό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 ετών, και σε μια περίοδο που υποτίθεται πως τα επιτόκια παρουσίαζαν σαφή πτωτική πορεία, όπως επί χρόνια διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Τα ποσά που φέρεται να χρωστά ακόμα ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσουν να αυξάνονται, χωρίς τα μέλη του συνεταιρισμού να μπορούν να εξοφλήσουν ποτέ τα χρέη, αφού κάτι οι τόκοι που «τρέχουν», κάτι ο τοκισμός των τόκων, κάτι τα «ασφάλιστρα» δανείου, κάτι τα ...«λοιπά έξοδα» που προκύπτουν στην πορεία, εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των τραπεζιτών, δε θα τους αφήσουν ποτέ να ορθοποδήσουν.

Ηδη, κάποια ποσά από τα παραπάνω έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν καταβληθούν άμεσα, τότε η ΑΤΕ θα «βγάλει στο σφυρί» τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεταιρισμού. Φυσικά, η τακτική αυτή, της ΑΤΕ, που εξελίσσεται όλα αυτά τα χρόνια με τις πλάτες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα στάδιο της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωσης του κλήρου και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων της, στα χέρια των λίγων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στην Ερώτηση που κατέθεσαν, υπογραμμίζουν ότι «η τοκογλυφική πολιτική που εφαρμόζει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας με τις πλάτες της κυβέρνησης οδηγεί στη χρεοκοπία και στο κλείσιμο πολλούς συνεταιρισμούς, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για φιλοαγροτική ρύθμιση των χρεών, που τάχα προώθησε με το άρθρο 39 του νόμου 3259 του 2004. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δάνεια από την ΑΤΕ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας. Στο πρώτο δάνειο, ο συνεταιρισμός πήρε συνολικά από την ΑΤΕ μέχρι τον Ιούλη του 1997, ποσό 27.879,68 ευρώ, μέχρι το 2004 πλήρωσε 43.760,58 ευρώ και χρωστάει μετά τη ρύθμιση του προαναφερόμενου νόμου άλλα 40.435.94 ευρώ. Στο δεύτερο δάνειο ο συνεταιρισμός, στη διετία 1998 - 2000, πήρε συνολικά από την ΑΤΕ 61.100,51 ευρώ. Μέχρι το 2004 πλήρωσε 82.083.95 ευρώ και μετά τη ρύθμιση οφείλει ακόμα 101.217,59 ευρώ. Δηλαδή, και στα δύο δάνεια, οι συνολικές οφειλές που καλείται να πληρώσει, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης, είναι τριπλάσιες των αρχικών δανείων».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να σταματήσει η τοκογλυφική πολιτική σε βάρος των συνεταιρισμών και των αγροτών;
  • Τι μέτρα θα πάρουν για να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων και το κλείσιμο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούριου Αιτωλοακαρνανίας;
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
«Παγωνιά» στις τιμές

Συνθήκες περαιτέρω μείωσης των ήδη χαμηλών τιμών στο γάλα δημιουργεί η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση της ΑΤΕ, που κάνει κουμάντο στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ΔΣ της «ΔΩΔΩΝΗΣ» αποφάσισε «να διατηρήσει προσωρινά στα ίδια επίπεδα τις τιμές εκκίνησης κατά κιλό γάλακτος για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο». Οι τιμές είναι: Στο πρόβειο 0,99 ευρώ, 0,54 ευρώ στο γίδινο και 0,41 ευρώ για το αγελαδινό γάλα. Μπορεί αυτές οι τιμές να είναι κάπως καλύτερες από τις τιμές που δίνουν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων. Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος μόνο των ζωοτροφών αναμένεται να αυξηθεί έως και 20% φέτος. Αυξημένο είναι συνολικά και το κόστος παραγωγής, αλλά και ζωής για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και ολόκληρης της χώρας.

Ομως το βασικό είναι πως η πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» - ή αλλιώς η διοίκηση της υπό ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ και στην ουσία η κυβέρνηση - στρέφεται σε βάρος όλων των κτηνοτρόφων της χώρας. Οταν η «ΔΩΔΩΝΗ» παγώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά της τιμές και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του πριμ εκκαθάρισης των παραγωγών, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να ρίξουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες. Και μπορεί η διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» να επικαλείται τον ανταγωνισμό και την κοστολογική επιβάρυνση της εταιρείας, όμως το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα, αφού ακολουθεί τους νόμους του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει αν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Επίσης το ενδεχόμενο ξεπουλήματος της «ΔΩΔΩΝΗΣ» παραμένει πάντα ανοιχτό.

Τα παραπάνω σκιαγραφούν το πλέγμα ομηρίας των κτηνοτρόφων, αλλά και των όποιων συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην πολιτική συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γαλακτοπαραγωγής σε λίγα ιδιωτικά χέρια. Κι ό,τι συμβαίνει είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που στο όνομα του «ανταγωνισμού και των κερδών» συμπιέζει τις τιμές παραγωγού, μειώνει την παραγωγή και εξωθεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό, στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση των συνεταιρισμών.

Απέναντι σε αυτήν την αντιαγροτική πολιτική προβάλλει η ανάγκη αντίστασης των αγροτοκτηνοτρόφων. Η από κοινού διεκδίκηση και πάλη με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία που θα ενισχύει και θα προστατεύει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά και προσιτά στους καταναλωτές. Με αφορμή και τα όσα συμβαίνουν στον τομέα του γάλακτος, προκύπτει άλλο ένα παράδειγμα που καθιστά επιτακτική την ανάγκη του παραγωγικού συνεταιρισμού, της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας όπως προτείνει το ΚΚΕ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζεται η κυβερνητική κοροϊδία

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εμπαιγμού των κτηνοτρόφων. Προχτές οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής ξαναβγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματά τους και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε χτες άλλη μια ανακοίνωση κοροϊδία, με αφορμή σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Αλ. Κοντός με το ΔΣ της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος.

Ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε να γίνει μελέτη, προκειμένου να διερευνηθεί πρωταρχικά: Η διασφάλιση της παραγωγής γιαουρτιού στη χώρα μας με τη χρησιμοποίηση πρώτης ύλης 100% ελληνικού γάλακτος και η ταυτοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού. Ως «γεμίσματα» της ανακοίνωσης προστέθηκαν και η μελέτη της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού γάλακτος από επιστημονικής πλευράς και της δημιουργίας προγραμμάτων εκπαίδευσης των παραγωγών.

Κάτι τέτοια ανακοινώνει η κυβέρνηση, αφού δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και στήριξης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενισχύει την κυβερνητική κοροϊδία, με ανακοινώσεις σαν και τη χτεσινή: Γιατί, εκτός των άλλων, όταν η χώρα μας είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα, για παράδειγμα, τι θα κάνει μια μελέτη για να είναι η πρώτη ύλη στο γιαούρτι που παράγεται στη χώρα, από 100% ελληνικό γάλα; Και πώς θα ταυτοποιηθεί αυτό, κύριε Κοντέ; Μήπως έχει βρει κανένα τρόπο το ΔΣ της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος να ξεχωρίζει, αν το γάλα που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες για τα γιαούρτια και όχι μόνον, είναι εισαγόμενο ή ντόπιο; Και, κυρίως, αν είναι από εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα ή γάλα σκόνη;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ