ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαλευκάνθηκε το πενταπλό φονικό

Την ομαδική δολοφονία των πέντε κυνηγών στα Καλύβια Αγρινίου ομολόγησαν χτες δύο κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 37χρονος κτηνοτρόφος φέρεται ως ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος, ενώ ο 73χρονος πατέρας του προσπάθησε να αναλάβει την ευθύνη της πράξης.

Στην επίσημη ενημέρωση, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ο Γενικός Επιθεωρητής Ν. Ελλάδας αντιστράτηγος Β. Τσιατούρας, ανακοίνωσε ότι οι δύο κτηνοτρόφοι ομολόγησαν. Ο 37χρονος δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πατέρας του, ειδοποιημένοι από κάποιον γείτονα, πήγαν στην τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι κυνηγοί για να διαπιστώσουν εάν δημιουργούσαν πρόβλημα στο κοπάδι τους. Ο γιος, ο οποίος ήταν ένοπλος, απομακρύνθηκε από τον πατέρα του, αναζητώντας τους κυνηγούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομολογία, λίγα λεπτά αργότερα, ο 37χρονος άκουσε διαπληκτισμούς μεταξύ του πατέρα του και τεσσάρων κυνηγών. Ισχυρίστηκε, δε, ότι ακούστηκε και ένας πυροβολισμός από την πλευρά των κυνηγών, ενδεχομένως κατά λάθος ή για εκφοβισμό. Ο 37χρονος δήλωσε ότι μέσα στην ένταση, άνοιξε πυρ κατά των τεσσάρων. Δύο από τους κυνηγούς έπεσαν τραυματισμένοι κοντά του, ο τρίτος στην απέναντι πλευρά του χωραφιού, ενώ ο τέταρτος έτρεξε για να σωθεί. Ο 37χρονος κυνήγησε το νεαρό κυνηγό και πυροβόλησε εναντίον του, σκοτώνοντάς τον. Στο σημείο αυτό, ο 37χρονος δέχτηκε βολή από τον πέμπτο κυνηγό, τον οποίο δεν είχε δει νωρίτερα. Το βλήμα τραυμάτισε ελαφρά τον 37χρονο κτηνοτρόφο στο στήθος, κοντά στη δεξιά κλείδα. Ο 37χρονος απάντησε σκοτώνοντας και τον πέμπτο κυνηγό και επέστρεψε για να αποτελειώσει τους άλλους τρεις.

Ο Β. Τσιατούρας τόνισε ότι στους δύο κτηνοτρόφους οδηγήθηκαν οι διωκτικές αρχές από τη μαρτυρία του ανθρώπου που ειδοποίησε τον πατέρα και το γιο πως κυνηγοί και σκυλιά βρίσκονται στα χωράφια όπου βοσκούσαν τα πρόβατά τους.

Επίσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι από τη βαλλιστική εξέταση ταυτοποιήθηκε η καραμπίνα του φερόμενου ως δράστη, δηλαδή ότι οι 12 κάλυκες, που εντοπίστηκαν στο χώρο του εγκλήματος, είχαν βληθεί από το συγκεκριμένο όπλο, το οποίο βρέθηκε στο σπίτι της οικογένειας.

ΑΚΙΝΗΤΑ
Πρόστιμα από το... «παράθυρο»

Μπορεί ο Δήμος Φιλοθέης να εισπράττει κανονικά τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, ωστόσο, παρ' όλα αυτά, ανακάλυψε τρόπο για να φεσώνει ιδιοκτήτες με χαράτσια πολλών εκατοντάδων ευρώ, αξιοποιώντας ένα νομικό «παραθυράκι», που αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τη μεταβολή στοιχείων ιδιοκτησίας του ακίνητου τους στο δήμο!

Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελία του Γιώργου Λιγνού, ο Δήμος Φιλοθέης του επέβαλλε υψηλό πρόστιμο εφαρμόζοντας μια παράγραφο ενός νόμου που ακόμη και η Νομική Υπηρεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος χαρακτηρίζει «ανενεργή». Το περιστατικό έχει ως εξής:

Ο Γ. Λιγνός είχε στην κατοχή του ένα σπίτι κληρονομιά από τη μητέρα του. Με το θάνατό της δήλωσε την αλλαγή των στοιχείων του ακινήτου και έκανε όλες τις νόμιμες διαδικασίες (δήλωση Ε9, δήλωση στην Εφορία, αποδοχή κληρονομιάς, δήλωση στο κτηματολόγιο του δήμου). Πλήρωνε κανονικά το ΤΑΠ (φόρος που προσδιορίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε σπιτιού και τον πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όμως ο δήμος βρήκε τρόπο να τον χαρατσώσει. Οταν θέλησε να πουλήσει το ακίνητο πήγε στο δήμο για να πάρει το απαραίτητο αποδεικτικό για την πληρωμή των ΤΑΠ. Μαζί με το αποδεικτικό όμως, του ζητήθηκε να πληρώσει ένα υψηλότατο πρόστιμο. Ο λόγος του προστίμου ήταν ο εξής:

Οταν είχε κληρονομήσει το ακίνητο δεν είχε δηλώσει τη μεταβολή των στοιχείων και στο δήμο, αν και σε όλες άλλες τις αρμόδιες υπηρεσίες - μεταξύ των οποίων και η υπηρεσία κτηματολογίου του δήμου - είχε δηλώσει το ακίνητό του! Κάτι που προβλέπεται στην παράγραφο 12 του άρθρου 24 του νόμου 2130/93. Ο Γ. Λιγνός διαμαρτυρήθηκε γιατί δε γνώριζε από πουθενά τη συγκεκριμένη παράγραφο και είπε πως δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού. Η απάντηση που του έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν «αφοπλιστική»: Προς το παρόν, μόνο εμείς το εφαρμόζουμε, αλλά θα το εφαρμόσουν και άλλοι δήμοι! Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως υπάρχουν και άλλοι κάτοικοι του δήμου που τους έχει επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο.

Ο «Ρ» επικοινώνησε με τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΚΕ και το νομικό της σύμβουλο Πάνο Ζυγούρη, ο οποίος δήλωσε πως η συγκεκριμένη παράγραφος είναι ανενεργή. Μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός, αφού, όπως είπε, «εφόσον έχει πληρωθεί κανονικά το ΤΑΠ δεν έπρεπε να επιβληθεί το πρόστιμο».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- To Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκέμβρη 2006, ο Σύλλογος «Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου -προσφορά και θυσία στο βωμό της Λευτεριάς», η ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων, για την τέλεση μνημοσύνου, στις 3.12.2006, οργανώνουν διήμερη εκδρομή -προσκύνημα για να τιμήσουν τη μνήμη των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν εκεί από τους Γερμανούς στις 7 και 8.12.1943 στον κάμπο Μαυροβουνίου Πασσαβά Γυθείου. Αναχώρηση με πούλμαν, το Σάββατο 2.12.2006, ώρα 8 π.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας). Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210/8837086 και 210/8234296.

Την Κυριακή 3.12.2006 πραγματοποιούνται, επίσης, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, Παράρτημα Ηλιούπολης, διοργανώνει εκδήλωση τιμής στα 60χρονα του ΔΣΕ, ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Τρίπολης διοργανώνει, στο μνημείο του Αϊ - Νικόλα (Στρατώνες), ώρα 11.30 π.μ., εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια από την απελευθέρωση της Τρίπολης από τον ΕΛΑΣ και μνημόσυνο για τους 350 Ελληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους στην περίοδο της Κατοχής. Καλούνται οι αγωνιστές και οι φίλοι της ΕΑ και του ΔΣΕ να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

- Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Βορειοδυτικών Προαστίων του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, τη Δευτέρα 4.12.2006 και ώρα 6.30 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (σταθμός ΗΣΑΠ), πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνέλευσή του. Οπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση για τη συνέλευση, «καθώς αυτή συμπίπτει χρονικά με τα γεγονότα του Δεκέμβρη 1944, η συμμετοχή όλων και η ιστορική προσέγγιση στα γεγονότα εκείνα αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής στην ιστορία του λαϊκοεπαναστατικού μας κινήματος».

Εμπρηστικό μπαράζ σε κάμερες

Μπαράζ εμπρησμών σε ΚΑΦΑΟ καμερών της αστυνομίας, σημειώθηκε προχτές τα μεσάνυχτα. Στόχος έγιναν 11 κάμερες σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 11.50 ενώ το μπαράζ διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες.

Τα ΚΑΦΑΟ που καταστράφηκαν βρίσκονταν στα σημεία: Αιόλου και Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Ακρόπολη, Κύμης και Κασταμονής στη Νέα Ιωνία, Αχαρνών και Δικέλας, Αχαρνών και Καυταντζόγλου στα Πατήσια, Δικαιάρχου και Φιλολάου στο Παγκράτι, Λ. Συγγρού και Φραντζή στο Ν. Κόσμο, Λ. Κηφισίας και Ριζαρείου στο Μαρούσι, Λ. Μεσογείων και Ειρήνης στην Αγ. Παρασκευή και στη Λ. Θηβών με Μακρυγιάννη στον Αγ. Ι. Ρέντη.

Ζητούν ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου

Παλλεσβιακή κινητοποίηση στις 4 Δεκέμβρη με κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών και των καταστημάτων

Χωρίς μάρτυρες προσφεύγουν τις περισσότερες φορές στη Δικαιοσύνη, για υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, οι κάτοικοι των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Λήμνου και Χίου), γιατί αδυνατούν να πάνε στη Σύρο που είναι η έδρα του Εφετείο Αιγαίου, λόγω της μεγάλης απόστασης. Την καταγγελία αυτή έκαναν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και άλλοι μαζικοί φορείς του νησιού, όπου έκαναν λόγο για αρνησιδικία και αφάνταστη ταλαιπωρία των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγου Μυτιλήνης και Χίου, αλλά και όλων των μαζικών φορέων της Λέσβου, είναι η ίδρυση Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη. Οι δικηγόροι της Λέσβου πραγματοποιούν αποχή εδώ και έξι μήνες με μοναδικό αίτημα την ίδρυση Εφετείου, ενώ έχει προγραμματιστεί παλλεσβιακή κινητοποίηση και κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών και των εμπορικών καταστημάτων για τις 4 Δεκέμβρη.

Τη δημιουργία Εφετείου στη Μυτιλήνη οι δικηγόροι των Λέσβου, Λήμνου και Χίου ζητούν εδώ και χρόνια, καθώς η υπαγωγή τους στο Εφετείο Σύρου συνεπάγεται τεράστια ταλαιπωρία, μεγάλο οικονομικό κόστος και στην ουσία η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε αρνησιδικία. Τον τελευταίο καιρό οι φορείς της Λέσβου θέτουν επιτακτικά τη δημιουργία Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί και κωλυσιεργεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ