ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα, η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», πραγματοποιείται η πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), για την προετοιμασία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στο πρώτο 15ήμερο του προσεχούς Γενάρη.

Η ΠΑΣΥ, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης, σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, απευθύνει στους μικρομεσαίους αγρότες κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους και για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Προχωρώντας στις νέες κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιδρούν αγωνιστικά στη νέα ΚΑΠ, οι συνέπειες της οποίας, από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, είναι οδυνηρές σε βάρος τους. Συνειδητοποιούν ότι για την τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ψήφισαν και εφαρμόζουν την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, καθώς και τις συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρούν να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια με τις αποσυνδεδεμένες επιδοτήσεις.

Στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς και υπονόμευσης των κινητοποιήσεών της, ενεργό ρόλο έχουν και οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και οι γνωστοί φιλοκυβερνητικοί Θεσσαλοί αγροτοσυνδικαλιστές, όπως της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, που παριστάνουν τους αγωνιστές για να «θολώσουν τα νερά».

Η ΠΑΣΥ επισημαίνει πως υπάρχει διέξοδος για τη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία βρίσκεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θ' ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος. Και τονίζει ότι η εφαρμογή της προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ, την πλουτοκρατία.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Την «πληρώνουν» οι ελαιοπαραγωγοί

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Τον εμπαιγμό που υφίστανται οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας από την κυβέρνηση για τη μη καταβολή ακόμη και αυτής της πετσοκομμένης επιδότησης στην παραγωγή τους, οξύνοντας τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Μέχρι σήμερα και ενώ θα έπρεπε να έχει καταβληθεί ήδη η προκαταβολή της επιδότησης σε όλους τους παραγωγούς, χρήματα έχει πάρει μόνο ένα μέρος των παραγωγών του νησιού. Παράλληλα με την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ, τα χρήματα που θα πάρουν οι αγρότες είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, δε θα αυξηθούν μέχρι το 2013, με αποτέλεσμα να γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο λίγα λόγω πληθωρισμού. Στα παραπάνω, αν προστεθούν και τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί (για ελαιοκομικό μητρώο, ενεργοποίηση δικαιωμάτων και τα άλλα παρακρατήματα), καθώς και το γεγονός ότι η τιμή του λαδιού κυμαίνεται σε πιο χαμηλά επίπεδα φέτος, ενώ τα αγροεφόδια και το κόστος παραγωγής αυξάνονται, η όποια επιδότηση δίνεται και θα δοθεί καταλήγει τελικά να είναι ένα πενιχρό επίδομα και η παραγωγή καθίσταται ασύμφορη.

«Απέναντι σε αυτήν την αντιαγροτική πολιτική προβάλλει η ανάγκη αντίστασης των ελαιοπαραγωγών. Η από κοινού διεκδίκηση και πάλη με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία που θα ενισχύει και θα προστατεύει το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά, προσιτά στους καταναλωτές που θα αναδείχνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας σε όφελος του λαού και της χώρας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Καλεί τους αγρότες και τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των ποσών από τις επιδοτήσεις πριν από τα Χριστούγεννα και τιμές επιβίωσης στο λάδι, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξαχθούν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να απεγκλωβιστούν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ, να οργανώσουν τη μαζική αντίστασή τους στην αντιαγροτική αυτή πολιτική μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΠΑΣΥ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ερευνα για την κατανάλωση ποτών

Σημαντικές διαφορές στο ύψος των οικογενειακών δαπανών για την αγορά οινοπνευματωδών ποτών, μεταξύ του φτωχού και μη φτωχού τμήματος του πληθυσμού, προκύπτει από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που πραγματοποίησε η ΕΣΥΕ στο διάστημα Φλεβάρης '04 - Γενάρης '05, σε ένα συνολικό δείγμα 6.555 νοικοκυριών. Η γραμμή φτώχειας ορίζεται στο 60% του διάμεσου της ισοδύναμης συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών. Δηλαδή, φτωχά θεωρούνται τα νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

Η έρευνα επεκτάθηκε στις οικογενειακές δαπάνες για την αγορά αποσταγμάτων (ούζο, ουίσκι, και λοιπά οινοπνευματώδη), κρασιού (χύμα, εμφιαλωμένο) και μπίρας. Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Oι μηνιαίες δαπάνες για οινοπνευματώδη εκτιμώνται στο 0,7% επί του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.
  • Oι δαπάνες για αποστάγματα, βρίσκονται στην πρώτη θέση με 37,2% (4,61 ευρώ μέση δαπάνη) και ακολουθούν το κρασί με 34,1% (4,25 ευρώ) και η μπίρα με 28,6% (3,54 ευρώ).
  • O μέσος όρος των μηνιαίων δαπανών του φτωχού πληθυσμού για οινομπευματώδη ποτά εκτιμάται σε 6,23 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμώνται στα 16,07 ευρώ.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση

Στις υπηρεσίες και τους φορείς ρίχνει τώρα η κυβέρνηση τις ευθύνες για την πληρωμή ορισμένων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα που προβλέπονται στον τακτικό προϋπολογισμό του έτους 2006.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αφού καρατόμησε με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εγκεκριμένες δαπάνες (για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, για ερευνητικά - επιστημονικά ιδρύματα κ.ά.) έρχεται τώρα να ζητήσει από τους εποπτευόμενους φορείς να «κλείσουν» τις εκκρεμότητες πληρωμών - αυτών που έχουν απομείνει μετά την καρατόμηση - προκειμένου τα κονδύλια αυτά να μη μεταφερθούν και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους 2007. Πρόκειται κυρίως για κονδύλια που αφορούν ανελαστικές δαπάνες, που - ακόμη και αυτές - το υπουργείο Οικονομίας στη διάρκεια του 2006 χρηματοδοτούσε με το σταγονόμετρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ