Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ερευνα για την κατανάλωση ποτών

Σημαντικές διαφορές στο ύψος των οικογενειακών δαπανών για την αγορά οινοπνευματωδών ποτών, μεταξύ του φτωχού και μη φτωχού τμήματος του πληθυσμού, προκύπτει από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που πραγματοποίησε η ΕΣΥΕ στο διάστημα Φλεβάρης '04 - Γενάρης '05, σε ένα συνολικό δείγμα 6.555 νοικοκυριών. Η γραμμή φτώχειας ορίζεται στο 60% του διάμεσου της ισοδύναμης συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών. Δηλαδή, φτωχά θεωρούνται τα νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

Η έρευνα επεκτάθηκε στις οικογενειακές δαπάνες για την αγορά αποσταγμάτων (ούζο, ουίσκι, και λοιπά οινοπνευματώδη), κρασιού (χύμα, εμφιαλωμένο) και μπίρας. Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Oι μηνιαίες δαπάνες για οινοπνευματώδη εκτιμώνται στο 0,7% επί του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.
  • Oι δαπάνες για αποστάγματα, βρίσκονται στην πρώτη θέση με 37,2% (4,61 ευρώ μέση δαπάνη) και ακολουθούν το κρασί με 34,1% (4,25 ευρώ) και η μπίρα με 28,6% (3,54 ευρώ).
  • O μέσος όρος των μηνιαίων δαπανών του φτωχού πληθυσμού για οινομπευματώδη ποτά εκτιμάται σε 6,23 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμώνται στα 16,07 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ