Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ανατιμήσεις για τα κέρδη των ιδιωτών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος

Την πολιτική επιδότησης των κερδών των επιχειρηματιών στον κλάδο της ενέργειας μέσω της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Λ. Κανέλλη και Ν. Γκατζής. Πρόκειται για ανατιμήσεις που προκύπτουν μέσα από την αύξηση της λεγόμενης Οριακής Τιμής του Συστήματος, της τιμής που πληρώνει στους ιδιώτες.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Την 1η Αυγούστου 2006, ο υπουργός Ανάπτυξης ενέκρινε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 4,8%, με δικαιολογία την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η προώθηση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας θα οδηγήσει σε επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης. Ηδη τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2006 της ΔΕΗ δείχνουν μια απρόσμενη αύξηση 109,6 εκατ. ευρώ. ή κατά 131,3% των δαπανών που αφορούν την αγορά ενέργειας, λόγω της πώλησης μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από τρίτους στο σύστημα».

Ο υπουργός ερωτάται:

α. Ποιοι είναι οι τρίτοι; Αληθεύει ότι είναι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδοτούνται κατ' αυτόν τον τρόπο από τη ΔΕΗ; Και ποια είναι τα συγκεκριμένα ποσά που πλήρωσε η ΔΕΗ στις εταιρείες ΕΝΘΕΣ, ΗΡΩΝΑ ή και άλλους;

β. Αληθεύει ότι αυτή η επιδότηση έγινε μέσω της ταχυδακτυλουργικής αύξησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που από 42 ευρώ/μεγαβατώρα το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη 2006, πήδηξε στα 57 ευρώ στις 18 Γενάρη και διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στα 74 ευρώ τον Αύγουστο;

γ. Αν ναι, αληθεύει ότι όταν κατασκευαστούν και οι τρεις ιδιωτικές Μονάδες του διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ που τρέχει, τότε η συνολική επιδότηση των ιδιωτών επιχειρηματιών και εισαγωγέων ηλεκτρισμού θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ για την 5ετία 2006 - 2010, πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 46%;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ