ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελαφρύνσεις μόνο για τους ισχυρούς

Αύξηση φόρων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα λαϊκά στρώματα προγραμματίζει για το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους φορτώνει η κυβέρνηση της ΝΔ στα λαϊκά στρώματα της χώρας σε πείσμα των υποτιθέμενων «ελαφρύνσεων» που δίνονται με τη νέα φορολογική κλίμακα. Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Αν και ο υπουργός ισχυρίστηκε με δηλώσεις του πως με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνονται ελαφρύνσεις σε όλους και κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους, στην πραγματικότητα τα λαϊκά στρώματα καλούνται για μια ακόμη χρονιά να αναπληρώσουν με το παραπάνω τις ελαφρύνσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), οι εκτιμώμενες «απώλειες φορολογικών εσόδων» από την εφαρμογή της φορολογικής κλίμακας του 2007 είναι 195 εκατ. ευρώ, τα οποία βέβαια αφορούν στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε - ήδη από το καλοκαίρι του 2006 - να φορτώσει στα λαϊκά στρώματα πολλές εκατοντάδες παραπανίσια ποσά φόρων κυρίως από την έμμεση φορολογία. Σύμφωνα με το ΓΛΚ, η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και σε άλλα τέλη (καύσιμα, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία) για το επόμενο έτος 2007 φτάνει σε 600 εκατ. ευρώ. Ετσι η τελική σούμα των ανατιμήσεων πάνω στους ειδικούς φόρους και των «απωλειών» από την εφαρμογή της νέας κλίμακας βγάζει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα λαϊκά στρώματα πάνω από 400 εκατ. ευρώ για το 2007. Να σημειωθεί επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005 κατάργησε τις εκπτώσεις φόρου για τις μικροδαπάνες των νοικοκυριών. Το σχετικό κονδύλι που εξοικονόμησε από τότε φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο δεν υπολογίζεται πλέον στις εκτιμήσεις του ΓΛΚ.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τεράστιες φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου ήδη από την πρώτη φάση της «μεταρρύθμισης». Η σταδιακή αποκλιμάκωση του φόρου για τις ισχυρές επιχειρήσεις - σύμφωνα πάντα με το ΓΛΚ - θα κοστίσει στο Δημόσιο επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για το 2007. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα αναπληρώνουν και με το παραπάνω τις φοροελαφρύνσεις των ισχυρών.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των κρατικών υπηρεσιών, η φοροεπιβάρυνση από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φτάνει σε 320 εκατ. ευρώ, στα τσιγάρα 180 εκατ. ευρώ και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας 90 εκατ. ευρώ, ποσό που να σημειωθεί θεωρείται αρκετά υποεκτιμημένο. Και όλα αυτά είναι μόνον η πρώτη δόση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας κοινοτικές ντιρεκτίβες και με τη σύμφωνη, επί της ουσίας, γνώμη και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πέρασε στη Βουλή τη σταδιακή περαιτέρω κλιμάκωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Από την τελευταία (προγραμματισμένη) δόση ανατιμήσεων για το έτος 2009 θα εισπράξουν από τα λαϊκά στρώματα - και μόνο από το φόρο στα καύσιμα - επιπλέον 620 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αντισταθμίζει και με το παραπάνω τις «απώλειες φόρων» που θα προκύψουν από τις νέες φορολογικές κλίμακες, οι οποίες να σημειωθεί ευνοούν πρώτα και κύρια τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

  • Ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε χτες τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού.
ΔΕΗ
Ανατιμήσεις για τα κέρδη των ιδιωτών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος

Την πολιτική επιδότησης των κερδών των επιχειρηματιών στον κλάδο της ενέργειας μέσω της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Λ. Κανέλλη και Ν. Γκατζής. Πρόκειται για ανατιμήσεις που προκύπτουν μέσα από την αύξηση της λεγόμενης Οριακής Τιμής του Συστήματος, της τιμής που πληρώνει στους ιδιώτες.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Την 1η Αυγούστου 2006, ο υπουργός Ανάπτυξης ενέκρινε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 4,8%, με δικαιολογία την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η προώθηση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας θα οδηγήσει σε επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης. Ηδη τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2006 της ΔΕΗ δείχνουν μια απρόσμενη αύξηση 109,6 εκατ. ευρώ. ή κατά 131,3% των δαπανών που αφορούν την αγορά ενέργειας, λόγω της πώλησης μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από τρίτους στο σύστημα».

Ο υπουργός ερωτάται:

α. Ποιοι είναι οι τρίτοι; Αληθεύει ότι είναι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδοτούνται κατ' αυτόν τον τρόπο από τη ΔΕΗ; Και ποια είναι τα συγκεκριμένα ποσά που πλήρωσε η ΔΕΗ στις εταιρείες ΕΝΘΕΣ, ΗΡΩΝΑ ή και άλλους;

β. Αληθεύει ότι αυτή η επιδότηση έγινε μέσω της ταχυδακτυλουργικής αύξησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που από 42 ευρώ/μεγαβατώρα το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη 2006, πήδηξε στα 57 ευρώ στις 18 Γενάρη και διαμορφώθηκε κατά μέσον όρο στα 74 ευρώ τον Αύγουστο;

γ. Αν ναι, αληθεύει ότι όταν κατασκευαστούν και οι τρεις ιδιωτικές Μονάδες του διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ που τρέχει, τότε η συνολική επιδότηση των ιδιωτών επιχειρηματιών και εισαγωγέων ηλεκτρισμού θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ για την 5ετία 2006 - 2010, πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά 46%;».

ΒΟΥΛΗ
Δικομματική κοροϊδία για την ΕΒΖ

Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι για τα προβλήματα της επιχειρήσεως ευθύνονται η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ενας ακόμη δικομματικός καυγάς σε βάρος των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χτες στη Βουλή με αφορμή την επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της εν λόγω μονάδας. Για μια ακόμη φορά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοκαταγγέλθηκαν για έλλειψη θέσεων και κακές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ. Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης κατήγγειλε τις πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ ως καταστροφικές τόσο για τη βιομηχανία ζάχαρης όσο και συνολικά για την αγροτική οικονομία.

Από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας, ο υφυπουργός Αλ. Κοντός υποσχέθηκε μετατροπή της παραγωγής του εργοστασίου χωρίς φυσικά καμία δέσμευση για τις θέσεις εργασίας, αλλά και για τη βιωσιμότητά του. Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ για «κακόπιστη κριτική». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ι. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δε διαπραγματεύτηκε αποφασιστικά τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» στα ευρωπαϊκά όργανα.

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε πως δεν αρκεί να περιγράφει κανείς το πρόβλημα, αλλά «χρειάζεται να αναφέρονται και οι λόγοι και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Κάποιοι ευθύνονται γι' αυτήν. Και αυτοί που ευθύνονται είναι οι αντιαγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κύρια εκείνες που δρομολογήθηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και βέβαια οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του ΠΟΕ, που αναφέρονται στις επιδοτήσεις και στους δασμούς».

Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις που συζητά το ΠΑΣΟΚ - όπως η παραγωγή βιομεθανόλης - ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «αποτελούν την ταφόπλακα γι' αυτήν την άλλοτε δυναμική καλλιέργεια». Καταλήγοντας, ο Στ. Σκοπελίτης, επισήμανε ότι το αγροτικό κίνημα «πρέπει να διεκδικήσει την έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, αλλά και την ανατροπή των κανονισμών που συρρικνώνουν βασικές καλλιέργειες και κλείνουν βασικές βιομηχανίες όπως αυτή της ζάχαρης, και την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για να μην κλείσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα, διοργανώνει τη Δευτέρα στις 4 του Δεκέμβρη η Επιτροπή Φορέων, που συγκροτήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως είναι:

  • Να μην κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης.
  • Εναντίωση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Ζάχαρης της ΕΕ.
  • Εθνική ενίσχυση στην τευτλοπαραγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απειθαρχία στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση στη Λάρισα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να μην κλείσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα, διοργανώνει τη Δευτέρα 4 του Δεκέμβρη η Επιτροπή Φορέων, που συγκροτήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας,

Το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως είναι:

  • Να μην κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης.
  • Εναντίωση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Ζάχαρης της ΕΕ.
  • Εθνική ενίσχυση στην τευτλοπαραγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απειθαρχία στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ