ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η γνώση ως δύναμη αφύπνισης για το λαό

«Μπορείτε αν το θελήσετε όχι μόνο να μην επιτρέψετε σε αυτούς που μας καταδυναστεύουν να σας μετατρέψουν σε περιπλανώμενους νομάδες στην ημιμάθεια και στην ανεργία, όχι μόνο να αρνηθείτε τη μοίρα των μελλοθάνατων μονομάχων στην αρένα του ανταγωνισμού, αλλά να ανοίξετε δρόμους σε μια κοινωνία όπου όλοι θα μπορούν να απολαύσουν τα αγαθά της επιστήμης και της τεχνολογίας, να δουλεύουν λιγότερο και να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να ζήσουν πραγματικά. Δεν είναι ασάλευτος ο κόσμος, όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του, τα πράγματα αλλάζουν»...

Μ' ένα τέτοιο αγωνιστικό καλωσόρισμα, με τα λόγια της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Παιδείας του Κόμματος, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ υποδέχτηκε εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές σε μια φροντισμένη εκδήλωση χτες το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κεντρικό μήνυμα «Η γνώση είναι δύναμη».

«Η γνώση είναι η δύναμή μας, το όπλο μας για ένα καλύτερο αύριο». Η πρώτη ατάκα πέφτει, και το κατάμεστο αμφιθέατρο σείεται από τα χειροκροτήματα, ενώ αυτόματα τα όσα ακούγονται έρχονται να δέσουν με τα λόγια του Μπρεχτ, το 1956 στους φοιτητές της Εργατοαγροτικής Σχολής. Γιατί «ό,τι να ερευνάτε, ό,τι ν' ανακαλύψετε, ό,τι να μάθετε, δε θα σας χρησιμεύσει, αν δε συνδέεται με τον αγώνα, το μυαλό σας και δε διαχωρίζεστε από όλους τους εχθρούς της ανθρωπότητας».

«Η γνώση είναι πράγματι δύναμη. Γι' αυτούς όμως είναι δύναμη καταπίεσης, για μας είναι δύναμη αφύπνισης», τόνισε σχετικά η Ελένη Μηλιαρονικολάκη. «Το πρώτο μάθημα που επιχειρεί να διδάξει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα είναι το μάθημα της υποταγής και όχι οι γνώσεις πάνω στο αντικείμενο σπουδών» επισήμανε η Ελ. Μηλιαρονικολάκη και πρόσθεσε ότι «η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στο να αθωώσει την κυρίαρχη πολιτική και το σύστημα του καπιταλισμού». «Αυτοί που έχουν το χρήμα», τόνισε, «που ελέγχουν την παραγωγή, ελέγχουν και τους άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως είναι η εκπαίδευση. Και μόνο σε περιόδους που το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα ήταν ανεβασμένο εισέβαλαν μέσα στα αμφιθέατρα απόψεις αιρετικές και ανατρεπτικές της κατεστημένης ιδεολογίας, όπως ο μαρξισμός».

Στην εκδήλωση της Σπουδάζουσας μίλησε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γιώργος Τριμπέρης, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Εχει ενδιαφέρον, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να αναρωτηθούμε αν βοηθήσαμε οι φοιτητές να αποκτήσουν ελεύθερη σκέψη, αλληλοσεβασμό, συνείδηση για συλλογική δράση για το κοινό τους συμφέρον... Ομως, γνωρίζουμε, εμείς τουλάχιστον, ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να γίνουν όπλο απελευθέρωσης του λαού. Αυτό θα γίνει σε μια κοινωνία πολύ διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα, μια κοινωνία που μόνο η δράση κι ο αγώνας μπορούν να γεννήσουν. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Για να μετασχηματιστεί ριζικά η διδασκαλία, το εκπαιδευτικό σύστημα, πρέπει η αλλαγή αυτή να ενσωματωθεί σε μια ολική ανατροπή των πολιτικών και οικονομικών δομών της κοινωνίας».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Οι νόμοι της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας
«Δώστε λεφτά για την Παιδεία», φώναξαν χθες το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές της Γεωπονικής, του Φυσικού, του Παντείου και της Νομικής, οι οποίοι, κρατώντας καπνογόνα και πικέτες, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, αποκλείοντας τον προϋπολογισμό της εξαθλίωσης και της υπονόμευσης της Παιδείας, την πολιτική που βάζει χαράτσι ακόμη και στα αυτονόητα, όπως την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων.

«Τα 70 λεπτά την ημέρα για κάθε φοιτητή που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι ...αναβάθμιση της ποιότητας;;;», ήταν το ερώτημα που έθεταν οι φοιτητές, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πόσο «μακριά είναι από τις ανάγκες μας». Παράλληλα, απαίτησαν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, η οποία περικόπτει την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων και έκαναν ξεκάθαρο «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ακούστε το καλά, οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά».

Και ενώ ο δρόμος είχε «πάρει φωτιά» μπροστά στο υπουργείο από τη δυναμική των συνθημάτων - αιτημάτων, ο Κ. Ράμμας, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των φοιτητών, επιδόθηκε στην επινόηση νέων μαθηματικών εξισώσεων, προκειμένου να πείσει ότι «ο φετινός προϋπολογισμός είναι καλύτερος από πέρυσι, είναι αυξημένος και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Ενώ στο αίτημα για δωρεάν συγγράμματα, απάντησε ξεδιάντροπα: «Είναι ευκαιρία να πηγαίνετε πού και πού στα αμφιθέατρα για να ακούτε τι λέει ο καθηγητής σας»...

«Δε θα ανεχτούμε άλλο τις προκλητικές απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας», δηλώνουν οι φοιτητές και παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς «ο αγώνας δε σταματάει, συνεχίζουμε με διάφορες μορφές».

Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Νέα βδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Μια νέα βδομάδα εκδηλώσεων της ΚΝΕ αρχίζει αύριο στο «Συρμό», με μουσική, χορό και κινηματογράφο. Το νεανικό στέκι που στήνεται κάθε βδομάδα (εκτός Παρασκευής και Σαββάτου) με τη φροντίδα της ΚΝΕ στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη) συνδυάζει την απόλαυση του πολιτισμού, την απόλαυση της τέχνης που εμπνέει την αντίσταση και την ανυπόταχτη στάση ζωής, με χαμηλές τιμές (3 ευρώ είσοδος) και πολύ ζεστό κλίμα.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Κυριακή 3/12, στις 7.30 μ.μ., συναυλίες με τους: «Abstine stone ssuckers» και «Τοξικά απόβλητα».

Δευτέρα 4/12, στις 9.30 μ.μ., χορόδραμα με τίτλο «Φυσική επιλογή;» από την ομάδα χορού της ΚΝΕ με τη συνεργασία του ανεξάρτητου καλλιτέχνη Socos.

Τρίτη 5/12, στις 9.30 μ.μ., κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Δεκέμβρη του '44 με την ταινία «Καραβανσαράι» του Τάσου Ψαρρά. Θα παραβρίσκεται και ο σκηνοθέτης.

Τετάρτη 6/12, στις 9.30 μ.μ., κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Δεκέμβρη του '44 με την ταινία «Ο θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου.

Πέμπτη 7/12, στις 11 το βράδυ η βδομάδα κλείνει με νεανικό γλέντι.

Εκδήλωση για την Παιδεία με την Αλέκα Παπαρήγα

Εκδήλωση με θέμα «Τα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση. Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκέμβρη η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη Νομική, αίθουσα Οικονομίδου (1ος όροφος) στις 6.30 μ.μ.

Εκδηλώσεις

Εκδήλωση - αφιέρωμα στο Δεκέμβρη του '44, για την «αληθινή πλευρά της Ιστορίας», διοργανώνουν την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη το Συμβούλιο Πόλης Πειραιά και η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνει προβολή ταινίας και έκθεση φωτογραφίας.

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τσε, ο επαναστάτης γιατρός» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Υγείας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την Τρίτη 5 του Δεκέμβρη, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο του Ανατομείου.

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της:

  • Την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη, στο Δημαρχείο Θέρμης, στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Γιάννη Νοτάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ
  • Την Παρασκευή 7 του Δεκέμβρη, στο Δημαρχείο Συκεών, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ καλούν τη Δευτέρα 4 του Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο ΚΥΒΕ (Εθν. Μακαρίου - γέφυρα Κολοκυνθούς), θα μιλήσει ο Κ. Παπλωματάς, συνεργάτης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ