ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Διά χειρός μιας φυλακισμένης μάνας

Ανοίγοντας το κουτί-κασετίνα και αντικρίζοντας το περιεχόμενό του γλυκαίνεται το μάτι με τη χάρη, την τρυφεράδα, τη στοργή που εκπέμπουν. Κι ένα «ααα» θαυμασμού γεννιέται. Και πιάνοντάς αυτά τα τοσοδούλικα βιβλιαράκια της Ελλης Παππά με τίτλο «ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ - βιβλία από τη φυλακή» νιώθεις σα μικρό παιδί... Ποιο να πρωτοπιάσεις; Πανέμορφα, σαν αχειροποίητα, είναι και τα δέκα. Μόνο το ενδέκατο είναι άχρωμο, εικονογραφημένο με μια μαυρόασπρη, μελαγχολική ζωγραφιά. Αν ξεκινήσεις από αυτό, μαθαίνοντας την ιστορία τους, μπορείς να χαρείς τα άλλα με τη χρονολογική σειρά τους. Κι αρχίζοντας το διάβασμά τους σε πλημμυρίζει η ομορφιά τους, μα και η συγκίνηση για την «τιτάνια» και δημιουργική αντίσταση που επέδειξαν αμέτρητοι αγωνιστές του λαού μας, γυναίκες και άνδρες, έγκλειστοι σε φυλακές και εξορίες.

Τέτοια δημιουργία αντίστασης και κατάφασης στη ζωή και στον άνθρωπο είναι τα δέκα μικροσκοπικά βιβλιαράκια, που πριν πενήντα, περίπου, χρόνια άρχισε να χειροποιεί η φυλακισμένη τότε Ελλη Παππά, για να ψυχ-αγωγήσει το μικρό «εξερευνητή» της, το μονοχοπαίδι της, γράφοντας ποιηματάκια, παραμύθια, κουκλοθέατρο, φιλοτεχνώντας ζωγραφιές για να τα εικονογραφήσει και κάνοντας τη βιβλιοδεσία τους. Πρόκειται για μια πανέμορφη δημιουργία μιας αγωνίστριας μάνας, με γενικό τίτλο «Η μικρή μας βιβλιοθήκη», για το πλάσμα που πιότερο αγαπούσε. Τον γιο της, που τον γέννησε στη φυλακή, αλλά όταν έγινε τριών χρόνων ο εμφυλιοπολεμικός νόμος της τον στέρησε, αφήνοντας εκείνην στη φυλακή για άλλα δέκα χρόνια. Αυτό το συγκινητικό μητρικό δημιούργημα διασώθηκε, διαφυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό - Ιστορικό Αρχείο και κυκλοφόρησε από αυτό σε πιστά ανάτυπα και παρουσιάστηκε χτες, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».

Περί ζωγραφικής...

Εργο του Στέφανου Δασκαλάκη
Εργο του Στέφανου Δασκαλάκη
Στην «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών» (Γλύκωνος 4, πλ., Δεξαμενής) από 5/12 έως 24/1 παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Δασκαλάκη. Εκτίθενται έργα μεγάλων διαστάσεων, που φέρουν ονόματα των γυναικών - μοντέλων τους: Μυρτώ, Ιωάννα, Δέσποινα. Ο ζωγράφος περνώντας από τις νεκρές φύσεις και τα εσωτερικά σε πορτρέτα, απελευθέρωσε τη ζωγραφική του γλώσσα, πράγμα που είναι εμφανές στα έργα του. Το κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης υπογράφει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Μάριο Πράσινο (1916-1985) διοργανώνει η «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Εως 13/1, εκτίθενται σχέδια, τέμπερες, λάδια σε χαρτί, των χρόνων 1938-1958. Πολλά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Την πρώτη περίοδο, επηρεασμένη από την παραστατική τέχνη και αφιερωμένη σε πορτρέτα και νεκρές φύσεις, διαδέχονται τοπία και δέντρα, που αποτέλεσαν έκτοτε τα κεντρικά θέματα του ζωγράφου.

Στην «Red gallery» (Τάκη 4, Ψυρρή), φιλοξενείται έκθεση του Γιώργου Μήλιου. Εκτίθενται 25 έργα των τριών τελευταίων χρόνων, που χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια και παιδική διάθεση. Θέματά του είναι τα σύμβολα, οι γραφές και οι φιγούρες.

Εργα της συλλογής της Alpha Bank παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη). Εκτίθενται 180 έργα (ζωγραφικά, γλυπτά, κατασκευές, χαρακτικά, σχέδια) Ελλήνων παλιότερων και σύγχρονων καλλιτεχνών: Κ. Παρθένη, Σπ. Παπαλουκά, Κ. Μαλέα, Μ. Οικονόμου, Θεόφιλου, Λ. Κογεβίνα, Γ. Μπουζιάνη, Γ. Στέρη, Γ. Τσαρούχη κ.ά.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Από τα Αγραφα στο Γράμμο και το Βίτσι»- Χρυσόστομος Μπαζής
  • «Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη»- Κυριακή Γεροζήση
  • «Ο δρόμος των λαμπερών χαλικιών»- Λίζα Κοντομιχάλου
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση, με την ευκαιρία της λειτουργίας του εργαστηρίου Γιάννη Παππά, θα πραγματοποιηθεί αύριο (12μ), στο χώρο που στεγάζεται (Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου). Το 2002 ο δημιουργός κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη έργα που παρέμεναν στην κατοχή του. Αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του παραγωγής από το 1930 μέχρι σήμερα και βρίσκονται συγκεντρωμένα στο εργαστήριό του στου Ζωγράφου, όπου κατοικούσε η οικογένειά του έως τη δεκαετία του 1960. Το ακίνητο προσφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον γιο του, Αλέκο Παππά, προκειμένου να αναδειχτούν τα έργα στο φυσικό τους περιβάλλον και να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσείο.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργα των τελευταίων δύο χρόνων παρουσιάζει η Τάνυ Ζησιάδου, στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στην «artigraf» (Αριστοτέλους 99). Πρόκειται για 30 υδατογραφίες με θέματα τοπία της Σερίφου και του Καστελόριζου, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού. Επίσης, εκτίθενται 10 λάδια σε καμβά μεγάλων διαστάσεων. Τα ζεστά χρώματα της άνυδρης γης, τα λευκά σπίτια της Σερίφου και τα πολύχρωμα του Καστελόριζου, το φως του Αιγαίου και οι μυστηριώδεις βράχοι που καταλήγουν στη θάλασσα... ήταν το έναυσμα της παρουσιαζόμενης ενότητας. Διάρκεια έως 18/12.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο «Πεταλουδόσαυρος», ένα ευφάνταστο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, παρουσιάζεται κάθε Κυριακή (11 π.μ, 3 μ.μ.), στο θέατρο «Βεάκη». Τη Δευτέρα (9 μ.μ.), θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης - πρότασης της «Πολιτιστικής Παρέμβασης» στο θέατρο για παιδιά. Το έργο σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Βασίλης Μυριανθόπουλος. Μουσικά το «έντυσε» ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η Χριστίνα Κωστέα. Ενορχήστρωση - Μουσική Διδασκαλία: Γιώργος Γουάστωρ. Παίζουν: Αντώνης Γκριτσής, Κάτια Ζαρκάδα, Γεράσιμος Κικλής, Οδυσσέας Κιοσόγλου, Ευγένιος Λαμπρινάκος, Ματίνα Στυλιανούδη, Κοσμάς Χειράκης, Κατερίνα Ψωμά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ενα μελωδικό «Χειμωνανθό», που ευωδιάζει με το πρώτο άκουσμα, κομίζει ο Γιάννης Χαρούλης, ερμηνεύοντας τραγούδια των Μ. Ελευθερίου, Δ. Τσακνή, Κ. Μουντάκη, Θ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Ξυδού, Δ. Υφαντή κ.ά. Ο λόγος για τον δεύτερο προσωπικό δίσκο του ταλαντούχου 25χρονου τραγουδιστή από την Κρήτη, που μόλις κυκλοφόρησε, σε παραγωγή του Μάνου Ξυδού, κομμάτια του οποίου ο Γιάννης Χαρούλης μοιράζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, με το κοινό που κατακλύζει το «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 5203661). Ακόμη, τραγούδια από προηγούμενες συνεργασίες του, καθώς και δημιουργίες που έχουν σημαδέψει την ελληνική μουσική. Μαζί του εμφανίζεται η Μαρία Λούκα.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αθάνατα ρεμπέτικα στη «Στοά Αθανάτων» (Σοφοκλέους 19, 210-3214362). Εμφανίζονται: Μανώλης Μεξαντωνάκης, Χαρούλα, Μπέτυ Ζαφειροπούλου, Θανάσης Ζερλεντές, Ειρήνη Βόρου, Δημήτρης Τσαουσάκης και Ηλίας Μακρής. Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Κυριακής.

  • Σε αυθεντικά μουσικά ταξίδια προσκαλεί το «Ταξίμι» (Χαρ. Τρικούπη και Ισαύρων 29, Εξάρχεια, 210-3639919). Φέτος το ρυθμό δίνουν οι: Κατερίνα Τσιρίδου, Κώστας Δουμουλιάκας, Λίλυ Ριτσώνη, Νίκος Πρωτόπαπας, Γιώργος Βασιλάκης, Δημήτρης Γκίνης, Νίκος Τσιατσούλης. Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Τετάρτης. Κάθε Τρίτη σμυρναίικη βραδιά.
  • Απάνθισμα ρεμπέτικου παρουσιάζουν οι Μπάμπης Γκολές, Γιώργος Ξηντάρης, Μαρία Κατηνάρη και Αντιγόνη Παινέζη, στη «Ρεμπέτικη κλίκα» (Κοδριγκτώνος 17 και Πατησίων, 210- 8253356). Στο μπουζούκι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Από Πέμπτη έως Κυριακή.
  • Λαϊκά, αρχοντορεμπέτικα, παραδοσιακά και σύγχρονα ακούσματα στο «Μοστρού» (Μνησικλέους 22 και Λυσίου, Πλάκα, 210-3225558). Τραγουδούν: Κατερίνα Κόρου, Στάθης Αγγελόπουλος, «Αθηναϊκή Κομπανία», Μαρία Εγγλέζου κ.ά. Μαζί τους ο Γιώργος Κόρρος. Από Πέμπτη έως Κυριακή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ