ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32

Ιστορίες γι'

«Αρκούδους»

Αλλη μια κίνηση... «ματ»

Ενώ το πρόβλημα είναι η πολιτική του, καθώς ούτε διαφοροποιεί ούτε πρόκειται να διαφοροποιήσει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανίσει σαν κύριο πρόβλημα του κόμματός του την αμφισβήτηση της εσωκομματικής του κυριαρχίας. Εκείνο που κατάφερε είναι: Αφ' ενός να αναδείξει ότι το πρόβλημα και υπαρκτό είναι, αλλά και ότι παραμένει (σ.σ.: από τα πέντε νέα πρόσωπα που πρότεινε ο Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο, τα δύο καταψηφίστηκαν...). Αφ' ετέρου να ακυρώσει ο ίδιος τη δυνατότητά του να επικαλεστεί αυτό το πρόβλημα στις επόμενες «δυσκολίες», αφού υποτίθεται ότι με τη χτεσινή του κίνηση, το έλυσε...

*

Φυσικά, η καταψήφιση των Χρυσοχοΐδη και Σπυρόπουλου, στη χτεσινή ψηφοφορία, ή το γεγονός ότι επιλογές του Παπανδρέου, όπως η Δαμανάκη, αποδοκιμάζονται (και συμμετέχουν στα όργανα μόνο λόγω της ποσόστωσης), ή ότι οι μη επιλογές του, όπως οι Τζουμάκας - Αντωνίου, υπερψηφίζονται, μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα στο επίπεδο της πολιτικής γραμμής που θα εξακολουθήσει να κινείται το ΠΑΣΟΚ (όπως δε σημαίνει τίποτα ότι τη θέση της Γκερέκου πήρε η Ράπτη και τη θέση της Αποστολάκη ο Μπίστης). Σε επίπεδο «ομαδοποιήσεων» εντός του ΠΑΣΟΚ, όμως, αποτυπώνουν ένα «μπάχαλο». Που την εκδήλωσή του οι επικλήσεις στη «συμμετοχική δημοκρατία» θα αποδειχτούν ανίκανες να εμποδίσουν, αμέσως μετά τις εκλογές...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι θέσεις της κυρίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι πολύ απλές:

Ζητά από αύξηση των ωρών εργασίας για τους εργαζόμενους και ειδικά τους εκπαιδευτικούς μέχρι την επιβολή του μέτρου της «στρατιωτικής επίβλεψης» (!) για τους νέους των γκέτο του Παρισιού.

Επαναλαμβάνουμε: Η κυρία Ρουαγιάλ είναι ...σοσιαλίστρια.

Οπως άλλωστε και ο κ. Παπανδρέου, που έσπευσε την περασμένη Κυριακή να ανταποκριθεί στο κάλεσμά της και να παραβρεθεί στην πανηγυρική εκδήλωση, στο Παρίσι, προς τιμήν της εκλογής της κυρίας Σεγκολέν στη θέση της υποψήφιας των Σοσιαλιστών, για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Μετά ο κ. Παπανδρέου γύρισε στην Ελλάδα κι έκανε μια ακόμα νέα «νέα αρχή» στο ΠΑΣΟΚ...

«Μπορείτε να με καταδικάσετε. Δεν έχει σημασία. Η Ιστορία θα με δικαιώσει». (Από την απολογία του Φιντέλ στη δίκη του για την επέμβαση στο στρατώνα Λα Μονκάδα, στις 26 του Ιούλη 1953, εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα)
«Μπορείτε να με καταδικάσετε. Δεν έχει σημασία. Η Ιστορία θα με δικαιώσει». (Από την απολογία του Φιντέλ στη δίκη του για την επέμβαση στο στρατώνα Λα Μονκάδα, στις 26 του Ιούλη 1953, εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα)

Στις 2 του Δεκέμβρη 1956, ένα πλοιάριο μόλις 62 ποδών, με το όνομα «Γκράνμα», κατασκευασμένο να μεταφέρει όχι περισσότερα από 120 άτομα, αποβιβάζει 82 νέους στις ακτές της Κούβας, σε ένα σημείο που λέγεται Πλάγια Ολοράδα. Οι νέοι δέχονται επίθεση από στρατιωτικές μονάδες του δικτάτορα Μπατίστα. Οι περισσότεροι σκοτώνονται. Οι εναπομείναντες μαχητές, γύρω στους 20 άντρες, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, συνεχίζουν και βάσει του σχεδίου προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μέστρα. Περίπου δυόμισι μήνες αργότερα, ο Φιντέλ στη συνέντευξή του στον απεσταλμένο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δηλώνει:

«Πολεμάμε επί 79 ημέρες και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ!»

Η πορεία για τη νίκη της Επανάστασης είχε ανοίξει.

*

Σήμερα η Κούβα γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων από εκείνη την αποβίβαση στις ακτές της Κούβας των πρώτων μαχητών. Γιορτάζει τα 80 χρόνια του ηγέτη της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Του ανθρώπου που οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να τον «αναστήσουν» πάνω από 100 φορές, αφού τόσες φορές έσπευσαν να τον ...«πεθάνουν» τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Αλλά ο Κάστρο, που ποτέ δεν έπαψε να τις γελοιοποιεί (σ.σ.: «Ας μην ανησυχούν οι ΗΠΑ, δε σκοπεύω να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου μέχρι τα 100», έλεγε σε μια ομιλία του στις 26 του Ιούλη 2006), ζει και - δυστυχώς για τους Αμερικανούς - το σύμβολό του θα ζει για πάντα.

Το σύμβολο του κομμουνιστή, του διεθνιστή και πατριώτη αφού «το να είσαι διεθνιστής σημαίνει να εξοφλείς το χρέος σου απέναντι στην ανθρωπότητα. Οποιος δεν μπορεί να αγωνιστεί για τους άλλους, ποτέ δε θα σταθεί ικανός να παλέψει για τον εαυτό του».

«Γιώργο, άλλαξέ τα όλα!»


«Νέα αρχή»...

Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε τη «νέα αρχή» του κόμματός του όταν εξελέγη πρόεδρος. Στη συνέχεια διακήρυξε μια πιο νέα «νέα αρχή», στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησε η νεότερη «νέα - νέα αρχή» την οποία και διακήρυξε κατά τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή του προηγούμενου πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του. Που σημαίνει ότι χτες, η «νέα αρχή» που διακήρυξε ο κ. Παπανδρέου είναι πιο «νέα» κι από τη «νεότερη», που την είχε ανακοινώσει έπειτα από εκείνη τη «νέα» αρχή, που την είχε κηρύξει αμέσως μετά την (πρώτη - πρώτη) «νέα αρχή»...

1852 Τέλος της 2ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Λουδοβίκος Βοναπάρτης μετατρέπεται σε βασιλιά, με το όνομα Ναπολέων ο 3ος.

1977 Δικαστήριο της Πρετόριας απαλλάσσει τη νοτιοαφρικανική αστυνομία από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη Στιβ Μπίκο, που είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του ύστερα από ξυλοδαρμό.

1980 Θεσπίζεται με νόμο για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο. Ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Γενάρη του 1981 και προβλέπει την αναπροσαρμογή αργιών και ωρών εργασίας.

1982 Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς. Η «καρδιά» ονομάζεται «Τζάρβικ 7» από το όνομα του δημιουργού της, λήπτης είναι ο 61χρονος οδοντίατρος Μπάρνι Κλαρκ.

1990 Μετά την επανένωση της Γερμανίας, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο συνασπισμός του κερδίζουν τις πρώτες από το 1932 εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά από μια μικρή διακοπή, κατά την οποία ασχολήθηκε με την κυρία Ζωή Λάσκαρη και την προβολή των εμετικών αντικομμουνιστικών διηγήσεων της τελευταίας, η κυρία Δρούζα επανήλθε στο αγαπημένο της θέμα, στα «ανεξήγητα φαινόμενα» και τους «εξωγήινους». Ο καθείς στο είδος του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ