ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
«ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Πολιτική άκρατης εμπορευματοποίησης

«Το τέλος στο μονοπώλιο παροχής υπηρεσιών από το κράτος» διακήρυξε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξυμνώντας ταυτόχρονα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Η «Εθνική Στρατηγική για την Υγεία» με τους δέκα άξονες για την περίφημη μεταρρύθμιση στο δημόσιο σύστημα Υγείας που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποτελεί συνέχεια του αντιλαϊκού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Με τις άγριες περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός σφίγγει πιο δυνατά η θηλιά της άγριας λιτότητας τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα, όσο και για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες εντατικοποίησης και με εξευτελιστικές αποδοχές. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση - υποχρεωμένη να πειθαρχήσει στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - επιχειρεί σημαντικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.

Ταυτόχρονα έπρεπε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον που θέλει την Υγεία και την Πρόνοια πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφαρμογής των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ενίσχυσης της λεγόμενης Κοινωνίας των Πολιτών. Δηλαδή της ενσωμάτωσης στη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, των μη κυβερνητικών και εθελοντικών οργανώσεων, της εκκλησίας, των διαφόρων συλλόγων και των επιχειρήσεων μέσω της λεγόμενης Εταιρεικής Κοινωνικής Ευθύνης. Για όλη αυτή την εξέλιξη είχε προειδοποιήσει η ευφορία των επιχειρηματιών που απ' τις αρχές του άρχισαν να διαφημίζουν, στην κυριολεξία την πραμάτεια τους, μέσω των μεγάλων συμφωνιών - τα λεγόμενα deals - των εξαγορών και των επαγγελλόμενων επενδύσεων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού απενοχοποίησε τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διακήρυξε τη δημιουργία του «νέου κοινωνικού κράτους» δίνοντας «τέλος στο μονοπώλιο παροχής υπηρεσιών από το κράτος» και τόνισε: «(Η κυβέρνηση)πιστεύει στη συνεργασία με τον ιδιωτικό, τον εμπιστεύεται και κινητοποιεί την ενέργεια της κοινωνίας των πολιτών με την έμπρακτη ενθάρρυνση εθελοντικών πρωτοβουλιών».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την ανέγερση με ΣΔΙΤ του Παιδιατρικού Θεσσαλονίκης, Ογκολογικού Θεσσαλονίκης και Γενικού Νοσοκομείου της Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.020 νοσοκομειακών κλινών. Στην ολοκλήρωση της μελέτης βρίσκεται η ανέγερση νοσοκομείου με ΣΔΙΤ στην Ανατολική Αττική, στο χώρο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου, που αναμένεται να κλείσει με την εφαρμογή της διαβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Οι ΣΔΙΤ θα προωθήσουν τη «θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά της Υγείας» όπως είπε ο υπουργός. Είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποβεί οδυνηρή καθώς - όπως έλεγε καθηγητής των οικονομικών της Υγείας - «μπορεί να δούμε στον Ευαγγελισμό Ολλανδό μάνατζερ σε κινεζική εταιρεία που θα έχει αναλάβει τη διοίκηση του νοσοκομείου»!

Ως συνακόλουθο αυτής της πίστης της κυβέρνησης ήρθε η επισήμανση του υπουργού Υγείας ότι τα νοσοκομεία θα αποτελούν αυτοτελείς μονάδες μελλοντικά που θα έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αγοράζουν υπηρεσίες ενώ η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το μίνι ασφαλιστικό προβλέπει και πρόσθετη συμμετοχή για τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής.

Ο υπουργός υποσχέθηκε την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά στην ουσία δεν αποτελεί τίποτε άλλο από το Δίκτυο που υπέγραψε με το Διαδημοτικό Διαδίκτυο για την πρόληψη με... διαλέξεις. Οσον αφορά την ανάπτυξη νέων μονάδων, δεν προβλέπεται τίποτε περισσότερο από τα κέντρα Υγείας αστικού τύπου που ήδη έχουν μπει στα διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και - στην ουσία - έχουν μείνει στη μέση.

Ολες αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με αποτέλεσμα πιο άγρια χαράτσια στα λαϊκά στρώματα. Ηδη όπως ανακοινώθηκε τις τελευταίες μέρες, το 34,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να προσεγγίσει τις υπηρεσίες Υγείας για διάφορους λόγους. Για το 5,9% απ' αυτούς ο λόγος που δε χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες Υγείας ήταν η έλλειψη χρημάτων.

Και οι εξαγγελίες αυτές έρχονται την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, καθώς αποτελούν το 47,8% των συνολικών δαπανών Υγείας!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αρχίζουν νέες κινητοποιήσεις

Την προσεχή Τετάρτη γίνεται 24ωρη απεργία των γιατρών και των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών και των φοιτητών την περασμένη Πέμπτη έξω από το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών και των φοιτητών την περασμένη Πέμπτη έξω από το υπουργείο Υγείας
Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αρχίζουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που παγώνει τους μισθούς και χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, για τους γιατρούς επιχειρείται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με την προώθηση της αντιδραστικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που αποτυπώνεται στο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 76/2005. Ηδη οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των νοσοκομειακών γιατρών πήραν - κατά πλειοψηφία - αποφάσεις για τη συμμετοχή στην Επιτροπή που πρότεινε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Επιτροπή θα καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών μετά την 1/1/2007, σύμφωνα με το ΠΔ 76/2006.

Στις 29 Νοέμβρη 2006 θα γίνει 24ωρη πανελλαδική απεργία και εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα κάνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα γίνει 48ωρη πανελλαδική απεργία. Για τις 5 Δεκέμβρη 2006 η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στην Αττική, παρά την πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» για πανελλαδική στάση εργασίας.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης παίρνοντας μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, προτάσσουν τη διεκδίκηση για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κατώτερους μισθούς 1.600 ευρώ για τους γιατρούς και 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις δομές αποασυλοποίησης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με θύματα τους ψυχικά πάσχοντες και τους εργαζόμενους, διοργανώνουν εργαζόμενοι των δομών και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων και Συναφών Χώρων την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοέμβρη στις 10 πμ.
Συγκέντρωση για το «Ασκληπιείο»

«Δημόσιο και δωρεάν Ασκληπιείο Βούλας για το λαό» και «Εξω οι επιχειρηματίες από την Υγεία» θα απαιτήσουν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν αύριο στις 6.30 μμ, περισσότεροι από 20 φορείς και σωματεία της Νοτιοανατολικής που συγκρότησαν τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Εργατικών Σωματείων Νοτιοανατολικής Αττικής. Οι φορείς αντιτίθενται στην επιχειρηματική συμφωνία Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και Ομίλου «Υγεία» για την ανέγερση ιδιωτικών μονάδων Υγείας στο χώρο του «Ασκληπιείου».

ΣΥΣΚΕΨΗ διοργανώνει η Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αύριο Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (7ος όροφος), ενόψει των κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ