ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ
Μειώνονται στο 7% - 10% τα επιτόκια

Τη μείωση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν ισχύει η μείωση του επιτοκίου σε δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Μειώνονται από σήμερα κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και - ανάλογα με την περιοχή διαμονής του δικαιούχου - τα επιτόκια διαμορφώνονται μεταξύ 10% το ανώτερο και 8% το κατώτερο, ενώ για τις ειδικές κατηγορίες (ευπαθή άτομα) το επιτόκιο παραμένει στο 7%. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού για το 1996, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών Π. Αλεξόπουλος,ανακοίνωσε και τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διαφόρων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΝΠΔΔ και υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών.

Τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων του ΤΠΑ διαμορφώνονται από σήμερα, σε:

  • 10% (από 11%) για την περιοχή Α' (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
  • 9% (από 10%) για την περιοχή Β' (περιλαμβάνει τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Αχαϊας, Κορινθίας).
  • 8,5% και 8% (από 9%) στις περιοχές Γ' (υπόλοιπες περιφέρειες) και Δ' (παραμεθόριες περιοχές).

Τα όρια των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων ανέρχονται για όλες τις περιοχές (εκτός των παραμεθόριων) στα 12,5 εκατ. δρχ. για ένα δικαιούχο, στα 18,750 εκατ. δρχ. για έγγαμους δικαιούχους. Για τις παραμεθόριες περιοχές το παραπάνω όριο ανέρχεται στα 25 εκατ. δρχ. για δύο (συζύγους) δικαιούχους. Η διάρκεια εξόφλησης των δανείων του ΤΠΔ είναι 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Π. Αλεξόπουλου:

  • Για κάθε μία μονάδα μείωσης των επιτοκίων σε δάνειο ύψους 1.000.000 δραχμών - με βάση τα σημερινά δεδομένα - ο δανειολήπτης έχει όφελος 10.000 δραχμές το χρόνο.
  • Στο πρώτο πεντάμηνο του 1997 εγκρίθηκαν 20.000 νέες αιτήσεις δικαιούχων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, ενώ υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους να εγκριθούν άλλες 8.000 αιτήσεις.
  • Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των 28.000 αιτήσεων που θα εγκριθούν, θα συνομολογηθεί (δηλαδή θα συναφθεί τελικά) περίπου το 65% αυτών. Συνολικά το 1997, το ΤΠΔ υπολογίζει να εκταμιεύσει περίπου 100 δισ. δρχ. για χορήγηση δανείων.
  • Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του Ταμείου Παρακαταθηκών το 1996, ανήλθαν στα 68,4 δισ. δρχ. έναντι 66,3 δισ. δρχ. το 1995 και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 52 δισ. δρχ. έναντι 52,5 δισ. δρχ. το 1995. Σχολιάζοντας τη μείωση των επιτοκίων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,τη χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη", η οποία δε λύνει επαρκώς το στεγαστικό πρόβλημα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (που χορηγεί στεγαστικά δάνεια σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δε δικαιούνται από το ΤΠΔ) δεν ανταποκρίνεται το ίδιο στη μείωση των επιτοκίων.
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΑΕΒΑΛ
Νέα σενάρια διάλυσης
  • Δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για την απόκτηση του συγκροτήματος
  • Η κυβέρνηση μελετά τώρα σχέδια που προβλέπουν απολύσεις, εργασία 9 μηνών το χρόνο και συμμετοχή εργαζομένων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοίκηση της επιχείρησης

Στην πλήρη διάλυση οδηγεί η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη λιπασματοβιομηχανία ΑΕΒΑΛ στην Κοζάνη, από τις ελάχιστες παραγωγικές μονάδες που έχουν απομείνει στην αποβιομηχανοποιημένη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρίας, που έληξε χτες χωρίς την υποβολή ούτε μίας προσφοράς, αποτελεί το επισφράγισμα της πολιτικής υποβάθμισης, που επί δύο συνεχόμενες δεκαετίες εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη του διαγωνισμού, η κυβέρνηση, αδιαφορώντας να δώσει λύση γενικότερα στον τομέα του κλάδου των λιπασμάτων, φέρεται να συζητάει διάφορα σενάρια που όλα συγκλίνουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της επιχείρησης και από τα οποία βέβαια δε λείπει και αυτό του λουκέτου.

Το επικρατέστερο από τα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη συμμετοχή στη διαχείριση της επιχείρησης - εκτός από την ΕΤΒΑ, που είναι ο κύριος μέτοχος - των εργαζομένων, αλλά και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Επιπλέον περιλαμβάνει σχεδιασμό σύμφωνα με τον οποίο θα γίνουν ακόμα 30 απολύσεις από τους 270 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα, 400 εκατ. δρχ. περίπου ως απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και πλάνο ετήσιας παραγωγής 200 χιλιάδες τόνους λίπασμα. Στη λογική του να κάνουμε συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία τους να μη βρεθούν στο δρόμο, στην οποία κινείται το παραπάνω σενάριο, προτείνεται μάλιστα πέρα από τις απολύσεις των 30 ατόμων να δεχτούν οι εργαζόμενοι απασχόληση 9 μηνών το χρόνο, προκειμένου να υπάρξει, λέει, εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών. Το σχέδιο αυτό έχει τεθεί ήδη στους εργαζόμενους, αλλά και στους τοπικούς φορείς της Κοζάνης, από την περασμένη βδομάδα, ενώ αναμένεται να εξεταστεί από όλες τις πλευρές τις προσεχείς μέρες. Πάντως παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν αποκλείουν ακόμη και την περίπτωση να κλείσει οριστικά η ΑΕΒΑΛ, στην περίπτωση που δεν περπατήσει το παραπάνω σενάριο. Σε περίπτωση κλεισίματος αυτό που απλώς θα επιδιωχτεί, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα είναι η "αποκατάσταση" των εργαζομένων με μέτρα πρόωρης συνταξιοδότησης, κινήτρων για αυτοαπασχόληση και μεταφορά κάποιων στις δύο άλλες λιπασματοβιομηχανίες της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Αυτό το τελευταίο πάντως δε διακρίνεται από σοβαρότητα, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτές οι λιπασματοβιομηχανίες, οι οποίες μάλιστα - σύμφωνα με πληροφορίες - επεξεργάζονται σχέδια μείωσης του προσωπικού τους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Σε περίοδο αλματώδους κερδοφορίας επανέρχεται η Ιονική Τράπεζα, καθώς τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 1997 - κυρίως εξαιτίας της μείωσης των λειτουργικών δαπανών - είναι ήδη πάνω από 5 δισ. δρχ., δηλαδή ίσα με το σύνολο των προ φόρων και προβλέψεων κερδών ολόκληρου του 1996, που χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 1995. Αν και υπήρξε δυσφορία από μέρους των μετόχων, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τελικά τη μη διανομή μερίσματος για το 1996, καθώς τα καθαρά κέρδη μετά το σχηματισμό προβλέψεων και την αφαίρεση των φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. δρχ., έναντι αντίστοιχων κερδών 13,6 δισ. δρχ. το 1995.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(2): Κέρδη ύψους 6,9 δισ. δρχ. έναντι 6 δισ. δρχ. το 1995 πέτυχε την περασμένη χρονιά η ΕΤΕΒΑ. Η Γενική Συνέλευση της τράπεζας, που συγκλήθηκε χτες, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 550 δρχ. ανά μετοχή έναντι 450 δρχ. το 1995 (αύξηση 22,5%). Με δείκτη φερεγγυότητας 57, που είναι από τους υψηλότερους στην ελληνική αγορά (το ελάχιστο όριο που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδας και οι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είναι 8), η ΕΤΕΒΑ αποτελεί την επενδυτική τράπεζα του ομίλου της Εθνικής. Το 1996 συμμετείχε σε 8 από τις σημαντικότερες εκδόσεις μετοχών (μεταξύ των οποίων και του ΟΤΕ) σε σύνολο 18 εκδόσεων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (1): Μετά από εισήγηση των μικρομετόχων, η διοίκηση της "Lavipharm", που κατέχει και την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών, ενέκρινε στη Γενική Συνέλευση την πρόταση για μείωση της τιμής των νέων μετοχών από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 1.900 δρχ., αντί των 2.000 δρχ. που είχε αρχικά προταθεί. Η αύξηση θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 4 νέες μετοχές σε κάθε 10 παλαιές.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ (2): Μέρισμα ύψους 70 δρχ., έναντι 60 δρχ. το 1995 ανά μετοχή, θα διανείμει στους μετόχους της για τη χρήση 1996 η γαλακτοβιομηχανία "Δέλτα". Η εταιρία αύξησε τις πωλήσεις της την περασμένη χρονιά κατά 14,7% στα 72,3 δισ. δρχ. και τα καθαρά προ φόρων κέρδη της κατά 12,1% στα 3,4 δισ. δρχ. Η "Δέλτα" διενέργησε το 1996 αυξημένες αποσβέσεις εξαιτίας μεγάλου όγκου επενδύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ για το 1997 και με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η διοίκησή της εκτιμά ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ