Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΑΕΒΑΛ
Νέα σενάρια διάλυσης
  • Δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για την απόκτηση του συγκροτήματος
  • Η κυβέρνηση μελετά τώρα σχέδια που προβλέπουν απολύσεις, εργασία 9 μηνών το χρόνο και συμμετοχή εργαζομένων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοίκηση της επιχείρησης

Στην πλήρη διάλυση οδηγεί η κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη λιπασματοβιομηχανία ΑΕΒΑΛ στην Κοζάνη, από τις ελάχιστες παραγωγικές μονάδες που έχουν απομείνει στην αποβιομηχανοποιημένη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρίας, που έληξε χτες χωρίς την υποβολή ούτε μίας προσφοράς, αποτελεί το επισφράγισμα της πολιτικής υποβάθμισης, που επί δύο συνεχόμενες δεκαετίες εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη του διαγωνισμού, η κυβέρνηση, αδιαφορώντας να δώσει λύση γενικότερα στον τομέα του κλάδου των λιπασμάτων, φέρεται να συζητάει διάφορα σενάρια που όλα συγκλίνουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της επιχείρησης και από τα οποία βέβαια δε λείπει και αυτό του λουκέτου.

Το επικρατέστερο από τα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη συμμετοχή στη διαχείριση της επιχείρησης - εκτός από την ΕΤΒΑ, που είναι ο κύριος μέτοχος - των εργαζομένων, αλλά και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Επιπλέον περιλαμβάνει σχεδιασμό σύμφωνα με τον οποίο θα γίνουν ακόμα 30 απολύσεις από τους 270 εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα, 400 εκατ. δρχ. περίπου ως απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και πλάνο ετήσιας παραγωγής 200 χιλιάδες τόνους λίπασμα. Στη λογική του να κάνουμε συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία τους να μη βρεθούν στο δρόμο, στην οποία κινείται το παραπάνω σενάριο, προτείνεται μάλιστα πέρα από τις απολύσεις των 30 ατόμων να δεχτούν οι εργαζόμενοι απασχόληση 9 μηνών το χρόνο, προκειμένου να υπάρξει, λέει, εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών. Το σχέδιο αυτό έχει τεθεί ήδη στους εργαζόμενους, αλλά και στους τοπικούς φορείς της Κοζάνης, από την περασμένη βδομάδα, ενώ αναμένεται να εξεταστεί από όλες τις πλευρές τις προσεχείς μέρες. Πάντως παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν αποκλείουν ακόμη και την περίπτωση να κλείσει οριστικά η ΑΕΒΑΛ, στην περίπτωση που δεν περπατήσει το παραπάνω σενάριο. Σε περίπτωση κλεισίματος αυτό που απλώς θα επιδιωχτεί, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα είναι η "αποκατάσταση" των εργαζομένων με μέτρα πρόωρης συνταξιοδότησης, κινήτρων για αυτοαπασχόληση και μεταφορά κάποιων στις δύο άλλες λιπασματοβιομηχανίες της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Αυτό το τελευταίο πάντως δε διακρίνεται από σοβαρότητα, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτές οι λιπασματοβιομηχανίες, οι οποίες μάλιστα - σύμφωνα με πληροφορίες - επεξεργάζονται σχέδια μείωσης του προσωπικού τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μοντέλο» ΑΤΕ στα λιπάσματα...(2013-01-17 00:00:00.0)
"Ταφόπλακα" και στη λιπασματοβιομηχανία!(1997-07-19 00:00:00.0)
Λιπασματοβιομηχανία και ΕΟΚικά τελεσίγραφα(1996-10-10 00:00:00.0)
Δεν ξέρουν τίποτα!(1996-05-21 00:00:00.0)
Σενάριο συγχώνευσης με στόχο την εκποίησή τους(1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ