Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιπασματοβιομηχανία και ΕΟΚικά τελεσίγραφα

Του Θόδωρα ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Μετά την "απελευθέρωση" της αγοράς λιπασμάτων το 1992, η ελληνική λιπασματοβιομηχανία βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και την Εθνική Οικονομία. Οι συνεχείς ανατιμήσεις των τιμών των λιπασμάτων από το 1992 και μετά συντέλεσαν στην απελπιστική κατάσταση χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, λόγω της απελευθέρωσης των τιμών όλων των τύπων των λιπασμάτων. Η κατάργηση κάθε επιδότησης για φτηνό λίπασμα στον αγρότη, η απουσία κάθε ίχνους σχεδίου παραγωγικής ανάπτυξης της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας όλα αυτά τα χρόνια, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές λιπασμάτων, η υποβάθμιση της ΣΥΝΕΛ (Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων) σε ιδιώτη έμπορα - εισαγωγέα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών λιπασματοβιομηχανιών οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Η παράδοση του ελληνικού λιπάσματος στις ορέξεις των ευρωπαϊκών πολυεθνικών μέσω του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών έγινε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, με το επιχείρημα που πρόβαλαν και για όλη την ελληνική βιομηχανία συνολικά: Το επιχείρημα του "ευρωπαϊκού μονόδρομου", που είναι αναγκαίος για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας! Η αποβιομηχάνιση και η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι η κατάληξη αυτού του μονόδρομου που πιστά ακολουθούν όλα τα κόμματα της "Ευρωπαϊκής προοπτικής".

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για τις επιδοτήσεις που δόθηκαν μέχρι τώρα στις εταιρίες λιπασμάτων της Δραπετσώνας και της Πτολεμαϊδας, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην Ελλάδα για "κρατικές ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά"! Το ΕΟΚικό τελεσίγραφο αποτελεί ουσιαστικά τη θανατική καταδίκη για τις δύο λιπασματοβιομηχανίες, γιατί, αμφισβητώντας κάθε κρατική ενίσχυση και το ρόλο της Κρατικής Συνεταιριστικής Εταιρίας Λιπασμάτων, στην ουσία βγάζει από την ελληνική αγορά τις δύο από τις τέσσερις βιομηχανίες της χώρας! Από κει και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για την κάλυψη της αγοράς με εισαγόμενα λιπάσματα και το χτύπημα των υπόλοιπων δύο βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας από τις πολυεθνικές που ετοιμάζουν τα εμπορικά τους δίκτυα για την ολοκληρωτική τους επικράτηση. Ο δρόμος που άνοιξαν οι εταίροι του δικομματισμού με την εγκληματική τους πολιτική και στο λίπασμα, εδώ και μια δεκαετία, οδηγεί στο τέρμα, με τη διάλυση της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας. Τα τελεσίγραφα, οι οδηγίες, οι έλεγχοι, όλα στην ημερήσια διάταξη, με ένα στόχο που είχε προδιαγραφεί από το 1987 με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση και συμφώνησε η ΝΔ. Και το 1992, με την πλήρη απελευθέρωση και τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, που υπέγραψε η ΝΔ σαν κυβέρνηση και συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ και όλα τα μααστριχτικά κόμματα, πλην ΚΚΕ.

Σ}τη δεκαετία αυτή όλες οι μααστριχτικές πολιτικές δυνάμεις είτε σαν κυβερνήσεις, είτε σαν αντιπολίτευση έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν την προοπτική της λιπασματοβιομηχανίας της χώρας. Ούτε μια δραχμή δεν επενδύθηκε στη βιομηχανία της ΑΕΒΑΛ, ούτε στη βιομηχανία της Δραπετσώνας. Καμία από τις υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκε. Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια με όλες τις δυνάμεις που διέθετε στήριξε αποφασιστικά τους απολυμένους της ΑΕΒΑΛ και της Δραπετσώνας. Ηταν μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων και στα τέσσερα εργοστάσια και πρόβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας. Την πρότασή τους οι κομμουνιστές με τους αγώνες τους την μπόλιασαν στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου που σήμερα η πρόταση αυτή αποχτάει άμεσο χαρακτήρα. Γίνεται σήμερα πλέον ξεκάθαρο ότι απαιτείται η συγκρότηση μετώπου πάλης μέσα από το συντονισμό της δράσης των σωματείων όλων των εργοστασίων μαζί με το αγροτικό κίνημα. Να αναδειχτούν από τη βάση οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου και να ανατρέψουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τις επιλογές των κυβερνήσεων. Για να απαιτηθεί αγωνιστικά και από τα τέσσερα εργοστάσια η συγκρότηση Ενιαίου Εθνικού Φορέα Λιπασμάτων σαν τη μόνη απάντηση στη συρρίκνωση, στην υποβάθμιση και στα τελεσίγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενός φορέα υπεύθυνου για τη χάραξη και άσκηση εθνικής πολιτικής στον κλάδο των λιπασμάτων, όπως στην προμήθεια πρώτων υλών, στο σχεδιασμό και κατανομή της ποσότητας παραγωγής στα τέσσερα εργοστάσια, στην τιμολόγηση, διακίνηση και εμπορία του λιπάσματος, στις επενδύσεις και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στη βελτίωση και ορθολογική χρήση των λιπασμάτων που χρειάζονται οι γεωργικές καλλιέργειες. Ενός φορέα που θα συμμετέχουν οι βιομηχανίες, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των αγροτών, η ΣΥΝΕΛ σαν ουσιαστικός συνεταιριστικός οργανισμός διάθεσης και διακίνησης λιπασμάτων. Το ΕΟΚικά τελεσίγραφα πρέπει να επιστραφούν! Οι κομμουνιστές, οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, έχουν το λόγο.

* Ο Θόδωρας Κυριακίδης είναι γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ και συνδικαλιστής στο εργοστάσιο λιπασμάτων Θεσσαλονίκης ΣΙΝΓΚ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μοντέλο» ΑΤΕ στα λιπάσματα...(2013-01-17 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα προβλήματα της ΣΥΝΕΛ(1997-09-12 00:00:00.0)
Απολύσεις ανακοίνωσε η ΣΥΝΕΛ(1997-08-27 00:00:00.0)
"Ταφόπλακα" και στη λιπασματοβιομηχανία!(1997-07-19 00:00:00.0)
Νέα σενάρια διάλυσης(1997-07-01 00:00:00.0)
Σε νέες περιπέτειες(1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ