Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ολη η κρατική μηχανή εξυπηρετεί την καταστροφή του

Αν και η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας της Περιφέρειας Αττικής πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή του ΣΑΔΑΣ για ακύρωση της οικοδομικής άδειας, ο περιφερειάρχης την απέρριψε

Η τεράστια τρύπα που χάσκει στο Πάρκο Ελευθερίας δεν είναι τίποτα μπροστά στη "μαύρη τρύπα" των κρατικών υπηρεσιών που σκεπάζει το τεράστιο σκάνδαλο της καταστροφής. Οποιος αρμόδιος υπεύθυνος και να βρεθεί στην ανάγκη να πάρει θέση, είτε συμβάλλει με τον τρόπο του στην καταστροφή, είτε πετάει το μπαλάκι. Πρόσφατο παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Μιχαλόπουλος,που βρέθηκε στη δύσκολη θέση να απαντήσει στην προσφυγή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της παράνομης οικοδομικής άδειας επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής. Αν και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πρότειναν να γίνει δεκτή η προσφυγή, αυτός προτίμησε να την απορρίψει για τυπικούς λόγους και να παραπέμψει το θέμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η επίμαχη άδεια με αριθμό 702/96 εκδόθηκε στις 12 Ιούλη 1996. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών προσέβαλε τη νομιμότητά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, με έγγραφό της (αριθ. πρωτ. 1353), προτείνει να ακυρωθεί η άδεια, που ανοίγει το δρόμο στον μεγαλοεκδότη Χ. Λαμπράκη να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΑ και να κατασκευάσει όπερα, συνεδριακό κέντρο, γκαράζ και άλλες εγκαταστάσεις. Οπως επισημαίνει στην εισήγησή της, το ΠΔ 23/11/95 ("Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών και καθορισμού όρων και περιορισμών δόμησης"), με βάση το οποίο εκδόθηκε η άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων του "Μεγάρου", επιτρέπει τη δημιουργία υπόγειου χώρου εξυπηρέτησης πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΟΜΜΑ και τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Επιτρέπεται, δηλαδή, η δημιουργία ενός μόνο υπόγειου ορόφου για εξυπηρέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΟΜΜΑ. Ομως, από τη μελέτη του φακέλου του έργου, προέκυψε ότι θα ανεγερθούν περισσότεροι όροφοι και χώροι διαφορετικού είδους χρήσης εκτός αυτών της στάθμευσης (αίθουσα 1.350 θέσεων, αίθουσα 400 θέσεων, χώροι υποστήριξης αυτών των αιθουσών, βιβλιοθήκη κλπ). Από το Διάταγμα δεν προκύπτει το επιτρεπτό αυτών των χρήσεων, λόγω του μεγέθους και της λειτουργίας τους.

Επίσης στο φάκελο του έργου και συγκεκριμένα στην τεχνική και αιτιολογική έκθεση, δεν αιτιολογείται ότι αυτές οι χρήσεις αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση του ΟΜΜΑ, όπως αναφέρει το ΠΔ.

Η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού αναφέρει ότι η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας κρίνεται με βάση το νομικό καθεστώς που ισχύει κατά την έκδοσή της. Στην περίπτωση όμως της άδειας 702/96 που προσέβαλε ο ΣΑΔΑΣ, δεν τηρήθηκε το ισχύον κατά την έκδοση της άδειας ΠΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 702/96 άδεια επιτρέπει το κτίσιμο υπέργειου κτιρίου πολιτιστικών λειτουργιών, ξεπερνώντας τα όρια του ρυμοτομικού σχεδίου. Αλλωστε, ακόμα δεν έχει γίνει η απαλλοτρίωση της πολυκατοικίας όπου μένουν αξιωματικοί (ΑΟΟΑ). Το τελευταίο αποτελούσε, σύμφωνα με το ΠΔ, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία ανέγερσης του κτιρίου πολιτιστικών λειτουργιών.

Παρ' όλα αυτά, ο περιφερειάρχης δεν αποφαίνεται, αποφεύγοντας έτσι μια ...διαμάχη με τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα". Ως δικαιολογία επικαλείται την εκκρεμότητα του θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. "Δε θεωρούμε σωστό να εξετάσουμε περαιτέρω την από 8/8/96 προσφυγή σας και να εκδώσουμε απόφαση, προκαταλαμβάνοντας έτσι το έργο του ανώτατου δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου, σε αντίθεση με τη δική μας, η οποία σύμφωνα με το νόμο υπόκειται και σε άλλα ένδικα μέσα, είναι αμετάκλητη και δεσμευτική για τη Διοίκηση", αναφέρει. Φυσικά, ο περιφερειάρχης δεν παραλείπει να τονίσει ότι "κατά της τεκμαιρόμενης απορριπτικής απόφασής μας είναι δυνατή η άσκηση προσφυγής σας στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό". Είναι γνωστό, όμως, ότι και με τις πλάτες του Κώστα Λαλιώτη έχει ισοπεδωθεί το Πάρκο Ελευθερίας, ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, για να γίνει το "πολιτιστικό κέφι" του μεγαλοεπιχειρηματία Χ. Λαμπράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ