Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δηλητηριάσεις παιδιών από φάρμακα

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων αφορούσαν παιδιά ηλικίας 2-4 ετών

Τα τέσσερα πρώτα χρόνια θεωρούνται η πιο επικίνδυνη ηλικία των παιδιών για τις δηλητηριάσεις, καθώς σ' αυτή την ηλικία τα παιδιά παρουσιάζουν μεγάλη περιέργεια και άγνοια. Το ποσοστό των δηλητηριάσεων είναι υψηλότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα παιδιά δεν έχουν ελεύθερους χώρους για παιχνίδι, παρά μόνο τα μικρά, συνήθως, διαμερίσματα. Οι γιατροί στο Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαϊα Κυριάκου" συνιστούν αυξημένη προσοχή στους μεγάλους, καθώς "για κάθε δηλητηρίαση στην ηλικία αυτή ευθύνεται κάποιος ενήλικος".

Στον απολογισμό λειτουργίας του Κέντρου για το 1995, αναφέρονται επιδημιολογικά στοιχεία δηλητηριάσεων και τα αίτια που τις προκαλούν. Το 1995 καταγράφηκαν 30.551 κλήσεις. Το ένα τρίτο των περιπτώσεων αφορούσαν παιδιά ηλικίας 2-4 ετών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των περιπτώσεων αφορούσαν την Αττική (19.377 κλήσεις), ακολουθούν η Μακεδονία (4.060 κλήσεις) και η Πελοπόννησος (2.596 κλήσεις).

Τα φάρμακα ευθύνονται για το μεγαλύτερο αριθμό των δηλητηριάσεων (14.868 περιπτώσεις). Ακολουθούν τα είδη οικιακής χρήσης (8.102), διάφορες χημικές ουσίες (2.176), τα καλλυντικά (1.951), τα γεωργικά φάρμακα (1.430), οι τροφές (1.125) και τα φυτά (188). Από τα φάρμακα, τα ηρεμιστικά - αγχολυτικά κατέχουν την πρώτη θέση, ενώ από τα είδη οικιακής χρήσεως, τα απορρυπαντικά, καθαριστικά και η χλωρίνη καλύπτουν το 50% των δηλητηριάσεων. Η δηλητηρίαση με οινόπνευμα που προκαλείται από οινοπνευματώδη ποτά, ιδιαίτερα σε παιδιά καλύπτει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Η μάσηση τσιγάρων από βρέφη, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Οι δηλητηριάσεις με γεωργικά φάρμακα δεν είναι πολλές, αλλά είναι περισσότερο επικίνδυνες. Ορισμένα γεωργικά φάρμακα είναι πολύ τοξικά και αρκούν πολύ μικρές ποσότητες για να προκαλέσουν βαριά ή θανατηφόρα δηλητηρίαση. Σε περιορισμένο αριθμό συμβαίνουν κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από φυτά, όπως τα άγρια μανιτάρια. Ωστόσο, μερικές είναι βαριές και θανατηφόρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ