Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Στο δρόμο του αγώνα οι σπουδαστές

Πορεία στη Νομαρχία πραγματοποιούν σήμερα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη σίτιση και στέγαση. Σε συντονισμένο αγώνα καλεί ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας

Πορεία στη Νομαρχία Αχαϊας και αποκλεισμό της πραγματοποιούν σήμερα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας, με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ψαλίδισμα των φοιτητικών παροχών. Παράλληλα, οι σπουδαστές ξεκινούν ενημέρωση των άλλων εκπαιδευτικών φορέων της Πάτρας και των εργαζομένων της πόλης.

Οι σπουδαστές δηλώνουν την αντίθεσή τους για το νέο κανονισμό των Εστιών, που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα και την καταβολή ενοικίου από τους οικότροφους σπουδαστές, και την πρόθεσή τους, με τους αγώνες τους, να τον καταστήσουν ανενεργό, διεκδικώντας σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές, να μην επιβληθεί κανένα ενοίκιο και να γίνει κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των σπουδαστών που διαμένουν στην Εστία και στα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία, για καλύτερο συντονισμό του αγώνα τους.

Το ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας (ΦΕΠ) καλεί σε συντονισμένες ενέργειες τους άλλους Συλλόγους. Με απόφασή του καλεί για δημιουργία μαζικού, ενωτικού και πανεκπαιδευτικού μετώπου, με σαφή προσανατολισμό την κατοχύρωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που συνεπάγεται δωρεάν σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για όλους τους φοιτητές.

Κάνοντας μια αναδρομή στις μεθοδεύσεις ενάντια στη δωρεάν σίτιση, το ΔΣ της ΦΕΠ στο κείμενο της απόφασης διαπιστώνει ότι από το 1991 οι εκάστοτε κυβερνήσεις - εφαρμοστές των επιταγών της ΕΕ και της "Λευκής Βίβλου", που επιτάσσει η χρήση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης να γίνεται επί πληρωμή, βάζουν στο στόχαστρό τους και τις φοιτητικές εστίες. Το Μάη του '91 περιλαμβάνεται το ΕΙΝ (Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας) στις προς πώληση επιχειρήσεις. Το Σεπτέμβρη του '92 ο γενικός διευθυντής του ΕΙΝ δηλώνει την άποψή του για αποδέσμευση του Ιδρύματος από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπογράφονται 10μηνες συμβάσεις με εργαζόμενους και συνταξιοδοτείται προσωπικό, ενώ μαζί μ' αυτό βγαίνουν στη "σύνταξη" και οι θέσεις εργασίας. Το κουπόνι σίτισης δεν καλύπτει το κόστος παρασκευής του φαγητού, ενώ λειτουργίες των εστιών δίνονται σε ιδιώτες...

Και το κείμενο καταλήγει: "Πρόσφατο επίτευγμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής είναι η τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων του ΕΙΝ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη μη κάλυψη των οικονομικών αναγκών των εστιών, τις οδηγεί στο ξεπούλημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ