Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
Τα έργα ξαναρχίζουν, τα παζάρια συνεχίζονται

Τα έργα στο μετρό της Αθήνας θα συνεχιστούν κανονικά τις επόμενες μέρες, αλλά οι όποιες οικονομικές διαφορές της κοινοπραξίας των εργολάβων "Ολυμπιακό Μετρό" με το ελληνικό δημόσιο παραμένουν και θα επιλυθούν ύστερα από διαπραγματεύσεις, μέσα όμως στο πλαίσιο της υπάρχουσας σύμβασης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη που έγιναν αργά χτες το βράδυ, ύστερα από πολύωρη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της κοινοπραξίας. Από πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ακόμη οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής και Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό" Λ. Κίκηρας, ενώ από πλευράς των εργολάβων επικεφαλής ήταν ο Γερμανός Κ. Νόιμπεκ, δεύτερος στην ιεραρχία της εταιρίας ΖΗΜΕΝΣ.

Σύμφωνα με όσα τουλάχιστον δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κ. Λαλιώτης, η κυβέρνηση έθεσε το εξής δίλημμα στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας: Η θα προχωρήσετε κανονικά στην εκτέλεση των εργασιών ή θα κηρυχτείτε έκπτωτοι και το έργο θα συνεχιστεί με άλλους εργολάβους. Κατόπιν αυτού, όπως υποστήριξε ο υπουργός, συμφωνήθηκε να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες η έναρξη των εργασιών που είχαν σταματήσει. Συγκεκριμένα στους σταθμούς Ομόνοιας, Δάφνης, Αττικής και Δεληγιάννη, καθώς και οι εργασίες πασσάλωσης στην Αγίου Κωνσταντίνου, ώστε να προχωρήσει ο πρώτος μετροπόντικας. Επίσης συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων για να προχωρήσει ο δεύτερος μετροπόντικας, που βρίσκεται καθηλωμένος από το καλοκαίρι στην οδό Ερμού.

Το ύποπτο όμως της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι παραμένουν αρκετές οικονομικές διαφορές μεταξύ εργολάβων και δημοσίου, κάτι που δεν αμφισβήτησε ούτε ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι κανονίστηκε και άλλη συνάντηση με τους επικεφαλής της κοινοπραξίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δεκαπέντε ημέρες. Δεν μπορεί επομένως να πει κανείς με βεβαιότητα αν η χτεσινή συμφωνία δεν ήταν απλώς μια "χειρονομία καλής θέλησης" εκ μέρους των εργολάβων, μέχρις ότου συζητηθούν τα οικονομικά τους αιτήματα και οι διεκδικήσεις τους για "πανωπροίκια" που ανέρχονται σε 160 δισ. δραχμές. Αλλωστε διάφορες πηγές επέμεναν και χτες να φέρουν την κυβέρνηση έτοιμη να ικανοποιήσει ένα μέρος των εξωφρενικών οικονομικών απαιτήσεων των εργολάβων (γύρω στα 20-30 δισ. δραχμές) αφού κάτι τέτοιο επιτρέπουν οι διάτρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα προβλήματα συνεχίζονται...(1997-09-25 00:00:00.0)
Ερχονται για τα "πανωπροίκια"...(1997-09-10 00:00:00.0)
Στην κόψη του ξυραφιού!(1997-05-25 00:00:00.0)
Σε "ομηρία" το έργο του μετρό(1996-12-06 00:00:00.0)
Δισ. στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!(1996-10-09 00:00:00.0)
Δίνει νέο "πανωπροίκι" η κυβέρνηση(1996-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ