Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλυψη των χρεών απ' τον προϋπολογισμό

- Τι είναι το περίφημο χρέος των νοσοκομείων;

- Είναι χρήματα που χρωστούν τα Νοσοκομεία στους προμηθευτές τους για φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό και ξεπερνούν τα 160 δισ. δραχμές.

Το χρέος αυτό δημιουργείται και συνεχώς αυξάνει γιατί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια είναι ελλειμματικοί και μικρότεροι των πραγματικών τους αναγκών. Εξάλλου, το ήδη συσσωρευμένο χρέος δημιουργεί συνθήκες αναξιοπιστίας των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να αγοράζουν συνεχώς πιο ακριβά από τους προμηθευτές τους (γιατί αυτοί δε γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν) και πρόκειται για φάρμακα και αναλώσιμο υλικό.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν να στηρίξει το ΕΣΥ και τα δημόσια Νοσοκομεία, θα έπρεπε να καλύψει το χρέος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως, προβάλλοντας τον ισχυρισμό της σφιχτής δημοσιοοικονομικής πολιτικής που επιβάλλει το πρόγραμμα σύγκλισης, οδηγεί τα Νοσοκομεία να πάρουν από μόνα τους δάνεια από τράπεζες για να πληρώσουν το χρέος τους. Ομως, έτσι ένα άτοκο χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μετατρέπεται σε έντοκο χρέος και μάλιστα στις τράπεζες.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής;

- Τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα κληθούν να πληρώσουν νοσήλια κοντά στο ύψος των πραγματικών αναγκών για να μπορέσουν τα Νοσοκομεία να πληρώσουν τις τράπεζες. Ετσι, αναμένεται αναπροσαρμογή του νοσηλίου που πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στα Νοσοκομεία στο πολλαπλάσιο του σημερινού. Ομως, έτσι, τα ήδη βεβαρημένα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τα νέα μέτρα θα οδηγηθούν σε κατάρρευση και η νέα εικόνα που προβάλλει είναι κατάρρευση όλων των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων και μάλιστα με δημόσια Νοσοκομεία χρεωμένα σε τράπεζες.

- Η κυβέρνηση διακηρύσσει το "ιδιαίτερο ενδιαφέρον" για το ΕΣΥ;

- Μπροστά σ' αυτή τη λαίλαπα το σενάριο που προβάλλει είναι ένας νέος ασφαλιστικός νόμος με πρόσθετα ασφάλιστρα για τους εργαζόμενους και ελαχιστοποίηση των παρεχομένων ασφαλιστικών καλύψεων. Τώρα, εάν αυτή η στάση της κυβέρνησης συνεπάγεται ενδιαφέρον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το κράτος πρόνοιας, είναι στην κρίση του καθενός.

- Τι προέχει αυτή τη στιγμή για τα συνδικάτα;

-Η υπεράσπιση του ΕΣΥ και του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος, δεν μπορεί να μείνει μόνο στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι μαζικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κλπ.), αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Χρειάζεται μαζική κινητοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν πρέπει να περάσει η κυβέρνηση τα αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά της σχέδια. Ιδιαίτερα τώρα που γίνεται και η μάχη του προϋπολογισμού, πρέπει συντονισμένα να γίνουν προσπάθειες και ενέργειες ώστε να μην περάσει προϋπολογισμός για την υγεία που δε θα προβλέπει την κάλυψη των χρεών των νοσοκομείων.

Αυτός ο προϋπολογισμός για την υγεία, πρέπει να περιέχει γενναίες αυξήσεις γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει τη δραματική έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τη λειτουργία νέων Νοσοκομείων, όπως της Ελευσίνας, και την αναβάθμιση των απαράδεκτων μισθολογίων των υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ