Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Σαπίζουν στα αμπέλια τα σταφύλια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν 400 οικογένειες που ζουν στον Αγιο Παντελεήμονα της Φλώρινας, μετά την καταστροφή της φετινής παραγωγής των αμπελώνων τους από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Τα αμπέλια αποτελούν μονοκαλλιέργεια και είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της κοινότητας, που στο σύνολό τους είναι αγρότες. Καλλιεργούν 2.500 στρέμματα κρασοστάφυλα με μέση παραγωγή 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Παράγουν δηλαδή περίπου 2.500 τόνους σταφύλια. Μέχρι τώρα απορροφήθηκαν 200 τόνοι από την Ενωση Αμυνταίου, ενώ τα υπόλοιπα που χτυπήθηκαν από την αρρώστια του Βοτρύτη σαπίζουν στα αμπέλια. Αλλά ακόμη και αυτά τα λίγα που δεν έχουν σαπίσει, οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα μαζέψουν, γιατί δύο μήνες τώρα βρέχει συνέχεια.

Πέρσι πούλησαν την παραγωγή τους με 100 δραχμές το κιλό και πήραν έστω κάποια χρήματα. Φέτος όμως ακόμη και αυτοί που κατάφεραν να τα δώσουν στην Ενωση πήραν μόλις 50 δραχμές στο κιλό. Το μέλλον για τους υπόλοιπους όμως διαγράφεται μαύρο. Γνωρίζουν πως δε θα εισπράξουν ούτε μια δραχμή από την άρρωστη και κατεστραμμένη παραγωγή τους, γιατί πολύ απλά κανείς από τους γνωστούς οινοποιούς Τσάνταλης, Μπουτάρης κλπ. δε θα την αγοράσει ή ακόμη και αν την πάρουν θα τους δώσουν εξευτελιστικές τιμές.

Ετσι οι αμπελοκαλλιεργητές απαιτούν από το κράτος και το Υπουργείο Γεωργίας να παρέμβει και να δώσει λύση. Θεωρούν ότι εφόσον η παραγωγή τους καταστράφηκε λόγω των καιρικών φαινομένων, πρέπει να αποζημιωθούν από το κράτος. Απαιτούν να γίνει άμεσα εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Γεωργίας και να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ