Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Πνίγουν" την Ανω Τούμπα

Ο χώρος γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ έχει δεσμευτεί από το δήμο, για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και πράσινο. Ομως, άρχισαν ήδη να ξεφυτρώνουν τσιμεντένια τέρατα. Οι κάτοικοι αντιδρούν και προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Δυναμικά προτίθεται να αντιδράσει η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων της Ανω Τούμπας, προκειμένου να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση της περιοχής γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ηδη έχει αποφασιστεί τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι να προχωρήσουν στο κλείσιμο κεντρικής αρτηρίας στην Ανω Θεσσαλονίκη, ώστε το πρόβλημα να γίνει γνωστό σε όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη,ο οποίος επισκέπτεται την πόλη στις 17 τουΟκτώβρη.

Ο χώρος αυτός, που ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε ιδιώτες, είχε δεσμευτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για να κατασκευαστούν Πολιτιστικό Κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και να αποδοθεί για χρήσεις πράσινου και αναψυχής. H διοίκηση του δήμου, όμως, περιορίστηκε σε ευχολόγια χωρίς να κάνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των παραπάνω αποφάσεων. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - είναι και πρόεδρος του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - δεν ενέταξε το παραμικρό έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του ΟΠΠΕ για την Τούμπα, αν και η περιοχή το έχει άμεση ανάγκη γιατί "πνίγεται" στο μπετόν.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων, που συγκροτήθηκε τελευταία - αφού οι κάτοικοι κατάλαβαν στο μεταξύ πως μόνο αν οι ίδιοι κινητοποιηθούν θα μπορέσει να προχωρήσει η λύση - ζητά από το δήμο την άμεση απαλλοτρίωση του χώρου στα σημεία που αυτό είναι απαραίτητο και τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής για τους δημότες. Για την απαλλοτρίωσή του απαιτούνται τουλάχιστον 3 δισ. δραχμές.

"Μόλις οι κάτοικοι της Α. Τούμπας είδαν ότι αρχίζει η οικοπεδοποίηση της περιοχής πήγαν και απέτρεψαν την παραπέρα πορεία των έργων. Για μας δε φτάνει απλά να επαναδεσμευτεί αυτή η γη από το δήμο. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα πάντα σ' αυτό το χώρο", τονίζει εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Αθανάσιος Βασιλειάδης.Και συνεχίζει: "Στο χώρο γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ χτίστηκε το πολυιατρείο του ΙΚΑ και τέσσερα συγκροτήματα σχολείων, παρ' όλο που δεν υπήρχε παρόμοια πρόβλεψη. Οι κάτοικοι το δέχτηκαν όμως, γιατί αυτά επιτελούν κοινωφελείς στόχους. Επίσης, ένας αθλητικός σύλλογος έφτιαξε ένα γηπεδάκι μπάσκετ προκειμένου να βρουν διέξοδο τα παιδιά της Ανω Τούμπας".

"Ο χώρος αυτός ανήκει στην Τούμπα, κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει", συμπληρώνει ο Νίκος Γαρουφαλίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Οι κάτοικοι, σε υπόμνημα τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος χώρος έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων και κάθε είδους άλλων οχημάτων. Επισημαίνουν πως τη νύχτα η περιοχή δε φωτίζεται, ενώ υπάρχει κίνδυνος μετατροπής του χώρου σε ανοιχτή χωματερή.

"Χρειάζεται να βγει απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τη χρήση της γης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ", επισημαίνει ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης. "Θα πρέπει να αναφέρεται, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο εκτός από Πνευματικό Κέντρο, χώρους άθλησης και πρασίνου. Και να βγουν άμεσα οι αποφάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το όραμα για την περιοχή. Προτείνουμε άμεσα να καλυφθεί ο χώρος με μπάρες, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα να παρκάρουν ανεξέλεγκτα όλων των ειδών τα οχήματα. Σε επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας - στην οποία συμμετείχε και η παράταξη μας - θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ευθύνες που έχει η Αστυνομία σχετικά με τον έλεγχο της περιοχής και στα ανησυχητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται, όπως η διακίνηση ναρκωτικών τις βραδινές ώρες στην κατασκότεινη μεγάλη αλάνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ