Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Σε νέες περιπέτειες
  • Η Εθνική ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα προχωρήσει σε εκκαθάριση
  • Ταυτόχρονα υπάρχει η συμφωνία για την επινοικίαση του εργοστασίου από τη ΣΥΝΕΛ
  • Κριτική στη στάση του σωματείου από τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι 490 εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας,καθώς η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα είναι αποφασισμένη να δώσει τις αποζημιώσεις στο προσωπικό και να προχωρήσει σε εκκαθάριση του εργοστασίου! Από την άλλη, έχει συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, των τραπεζών, της δημοτικής αρχής και της Συνεταιριστικής Εταιρίας Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ) να επινοικιάσει το εργοστάσιο η ΣΥΝΕΛ.

Η συμφωνία που έχει γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης, τη ΣΥΝΕΛ, τη δημοτική αρχή και τις τράπεζες, είναι η νέα εταιρία να λειτουργήσει για δυο χρόνια ως παραγωγική μονάδα και για ένα χρόνο ως συσκευαστήριο και εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης, να πάρει παράταση του χρόνου λειτουργίας. Η θέση της Εθνικής Τράπεζας, όπως εκφράστηκε από τον υποδιοικητή της, σε συνάντηση που είχε με το σωματείο, είναι: η τράπεζα μέχρι το τέλος Απρίλη είναι αποφασισμένη να δώσει τις αποζημιώσεις στο προσωπικό.Είπε επίσης ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε εκκαθάριση γιατί, λόγω των παρατηρήσεων της ΕΕ, θέλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση της τράπεζας, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι επιδοτεί έμμεσα το εργοστάσιο της Δραπετσώνας και το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 10 δισ.

Η συμφωνία λέει ότι τη λειτουργία του εργοστασίου θα αναλάβει η νέα εταιρία Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ,με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων (80% ΣΥΝΕΛ, 10% Εθνική Τράπεζα, 10% Αγροτική Τράπεζα). Οπως ισχυρίζεται η ΣΥΝΕΛ, η εταιρία θα λειτουργήσει με 390 - 400 εργαζόμενους από 490 που είναι σήμερα. Οι προσλήψεις θα γίνουν με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας (δοκιμαστική περίοδος) και εν συνεχεία θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Το προσωπικό θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών για ένα μήνα και η επιλογή του προσωπικού θα γίνει από τους διευθυντές των κλάδων και τον γενικό διευθυντή, με κριτήρια "σωστής λειτουργίας του εργοστασίου".

Σ' αυτές τις απαιτήσεις της εταιρίας συμφώνησε το Σωματείο Εργαζομένων στα Λιπάσματα με ευθύνη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ, που αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους: "Να πάρουμε όλοι άδεια άνευ αποδοχών ένα μήνα! Πιστεύουμε ότι είναι θετική η πρόταση, οι προσλήψεις να γίνουν με την υπάρχουσα εργοστασιακή σύμβαση εργασίας και στο μέλλον θα επανεξετάσουμε το οργανόγραμμα και τον τρόπο που θα δίνονται τα δώρα παραγωγής". Αφού λοιπόν το σωματείο αποδέχτηκε αυτές τις προτάσεις, συγκαλεί την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι συνέλευση των εργαζομένων, με σκοπό να επιβάλει ως μονόδρομο αυτή τη... λύση, έχοντας εξασφαλίσει και τη συναίνεση και του προέδρου του ΕΚΠ, Γ. Μίχα,ο οποίος αρνήθηκε γραπτό αίτημα των έξι συμβούλων της ΕΣΑΚ στο ΔΣ του ΕΚΠ να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ για τα Λιπάσματα σήμερα το απόγευμα.

Προχτές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δραπετσώνας ο δήμαρχος, Γ. Χάσκας,πρότεινε το άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου!Μετά από την παρέμβαση του επικεφαλής της "Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης"Ν. Μπεάζογλου για εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Λιπασματοβιομηχανία και τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας,η πλειοψηφία του ΔΣ συμφώνησε με την πρόταση της ΣΥΝΕΛ.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλουν τις νέες μεθοδεύσεις που προωθούνται σε βάρος των εργαζομένων και τονίζουν ότι μένει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να κλείσει το εργοστάσιο! Επισημαίνουν επίσης ότι η θέση για Ενιαίο Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας έχει εγκαταλειφθεί όχι μόνο από την κυβέρνηση, που ήταν θέση της προεκλογικά, αλλά και από τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ στο σωματείο, καθώς και ότι μόνο οι εργαζόμενοι μέσα από τη γενική τους συνέλευση μπορούν να ανατρέψουν αυτές τις μεθοδεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ