Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις ανακοίνωσε η ΣΥΝΕΛ

Την απόφασή της να προχωρήσει σε απολύσεις με βάση το όριο του 2% ανακοίνωσε η ΣΥΝΕΛ,που απασχολεί περίπου 120 εργαζόμενους, ενώ σε ανακοίνωση του σωματείου σημειώνεται ότι η εταιρία αναζητεί παράλληλα τρόπους, προκειμένου να προχωρήσει και σε ομαδικές απολύσεις.

Να σημειώσουμε ότι η ΣΥΝΕΛ μονοπωλούσε τη διακίνηση των λιπασμάτων μέχρι το 1992, οπότε και απελευθερώθηκε το εμπόριο κι έτσι σήμερα ελέγχει το 55% της αγοράς. Πέρα από την απώλεια ενός σημαντικού κομματιού της αγοράς, η μείωση των κερδών της εταιρίας αποδίδεται και στις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης, η οποία σήμερα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τη μείωση του προσωπικού.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, "αυτά τα μέτρα δε θα φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα". Ευθύνες επιρρίπτονται και στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα των λιπασμάτων, αφού τονίζεται ότι "έχει αφήσει τα πράγματα ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει προγραμματισμός και σχεδιασμός για την ομαλή παραγωγή και διακίνηση του λιπάσματος, ενώ οι κρατικές λιπασματοβιομηχανίες αυθαιρετούν".

Το Σωματείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα είναι "οδυνηρά όχι μόνο για τους εργαζόμενους, με την εξαγγελθείσα συρρίκνωση ή την πιθανή εξαφάνισή της (λιπασματοβιομηχανίας), αλλά και για τις ΕΑΣ, καθώς και για το σύνολο του αγροτικού κόσμου".

Μπροστά σ' αυτούς τους κινδύνους καλείται η διοίκηση να ανακαλέσει τις απολύσεις και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συντονίσουν και να ομαλοποιήσουν το κύκλωμα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης των λιπασμάτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Τέλος, διατρανώνεται η απόφαση των εργαζομένων να αντιδράσουν στις απολύσεις, στο κλείσιμο της ΣΥΝΕΛ και στην εξαθλίωση που τους επιφυλάσσει η επερχόμενη λαίλαπα της "νέας τάξης πραγμάτων", καθώς και η απόφασή τους να διεκδικήσουν την αλλαγή της πολιτικής στο λίπασμα, την ομαλή λειτουργία παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων και το δικαίωμά τους στην εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ