ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δεσμεύτηκαν στον Κουήν για λύση σε ένα μήνα

Προς πενήντα λεπτά το τετραγωνικό του είχαν παραχωρήσει 100 στρέμματα αιγιαλού το 1960

Για το 120 στρεμμάτων κτήμα της Ρόδου, που του είχε αρχικά παραχωρηθεί έναντι ευτελούς ποσού και στη συνέχεια η υπόθεση περιήλθε στη Δικαιοσύνη, ο διάσημος ηθοποιός Α. Κουήν συναντήθηκε χτες με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Σε δηλώσεις του ο τελευταίος μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι σε ένα μήνα από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τις προτάσεις του προκειμένου να βρεθεί λύση επωφελής για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου αλλά και του κ. Κουήν.

Η εξεύρεση όμως επωφελούς και για τις δύο μεριές λύσης, δεν είναι και εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι: κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων το ΔΣ του Οργανισμού Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου με απόφασή του στις 28 Απρίλη 1960, αποφάσισε να παραχωρήσει στον Α. Κουήν κτήμα 117 στρεμμάτων στην περιοχή Λαδικό της Ρόδου, έναντι τιμήματος...0,55 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται συμβολή του Α. Κουήν στην τουριστική προβολή της Ρόδου λόγο της ταινίας "Τα κανόνια του Ναβαρόνε", καθώς και η υπόσχεση του τελευταίου ότι στο χώρο του οικοπέδου θα ανεγερθεί έπαυλη θερινής διαμονής, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία προσωπικοτήτων διεθνούς φήμης... Η υπόθεση όμως εκκρεμεί από τότε, ενώ παράγοντες αναφέρουν σήμερα ότι η παραχώρηση του κτήματος δεν είναι δυνατή επειδή τα 100 απ' τα 120 στρέμματα είναι αιγιαλός.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ανοίγει επίσημα σήμερα η αυλαία
  • Τουλάχιστον δύο μήνες θα κρατήσουν φέτος
  • Οδηγίες του ΙΝΚΑ προς τους καταναλωτές

Ανοίγει σήμερα επίσημα η αυλαία των θερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο ολόκληρους μήνες, μέχρι τις 31 Αυγούστου, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις των "επώνυμων" καταστημάτων που έχουν εκφυλίσει το θεσμό, πραγματοποιώντας εκπτώσεις τους περισσότερους μήνες του χρόνου, και κάτω από την ασφυκτική δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας της αδυναμίας του καταναλωτικού κοινού να "ζεστάνει" τα παγωμένα ταμεία των μαγαζιών. Παρά, όμως, την εξάντληση όλων των περιθωρίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, και φέτος ο εμπορικός κόσμος δεν τρέφει ελπίδες ότι το δίμηνο των εκπτώσεων, όσο ελκυστικά κι αν είναι τα ποσοστά - μέχρι και 50% σε κάποια είδη - θα σταθεί αρκετό για να αναστραφεί ουσιαστικά η συνεχόμενη πτώση του τζίρου. Ετσι, στην καλύτερη περίπτωση οι έμποροι αναμένουν μία μικρή και προσωρινή ανάσα μόνο κατά τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων και τις πρώτες του Αυγούστου, όταν οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και πραγματοποιούν τις αναγκαίες αγορές με το ισχνό επίδομα αδείας.

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την περίοδο των εκπτώσεων υπενθυμίζοντας ότι:

  • οι αγορές πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι το ποσοστό έκπτωσης.
  • Πρέπει να ακολουθούν τον προγραμματισμό και την έρευνα στα καταστήματα.
  • Να τηρούν τον προγραμματισμό που γίνεται στην ηρεμία του σπιτιού.
  • Οι καταναλωτές να καταπολεμούν τη νοοτροπία τού "να προλάβουμε".
  • Να μην επηρεάζονται από το ποσοστό της έκπτωσης σε ένα συγκεκριμένο είδος και να νομίζουν ότι το ίδιο ποσοστό έκπτωσης στις ίδιες ποιότητες ισχύει για όλα τα είδη μέσα στο κατάστημα. Η αποφυγή γενίκευσης των εντυπώσεων είναι σημαντική γιατί πολλά καταστήματα χρησιμοποιούν στη διαφήμιση και τις βιτρίνες κάποιο ή κάποια είδη για "κράχτη".
  • Προσοχή στις πλασματικές εκπτώσεις και στα ελαττωματικά προϊόντα.

Επίσης, το ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στις αγορές με πιστωτικές κάρτες και με δόσεις, καθώς, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, το 53% των αγορών στις εκπτώσεις γίνεται με πιστωτικές κάρτες. Οπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, η αγορά επιβιώνει με την προεξόφληση του εισοδήματος των καταναλωτών μέσω πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα οι μεν καταναλωτές να αγοράζουν ακριβότερα και να πληρώνουν τόκους υπερημερίας όταν αδυνατούν να είναι εμπρόθεσμοι, οι δε έμποροι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως αποκαλύπτει η δραματική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών. Τα υπερκέρδη των τραπεζών, τονίζει το Ινστιτούτο, έχουν να κάνουν και με τη διατήρηση της "ψαλίδας" μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στραγγαλίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Γενική συνέλευση στη λογική του συμβιβασμού

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων - που καταψήφισε τον απολογισμό - απορρίπτει τις επιλογές της σημερινής διοίκησης της ΕΣΕΕ και σημειώνει πως για τους μικρούς εμπόρους υπάρχει μόνο ο δρόμος του αγώνα

Στη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", κινήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πραγματοποιήθηκε προχτές. Πρόκειται για τη λογική της ενίσχυσης των κερδών των πολυεθνικών, μέσω της βίαιης συρρίκνωσης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και, φυσικά, της παραίτησης από τους αγώνες με το επιχείρημα ότι μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι ο "διάλογος". Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Καψάλης - που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας και είναι σταθερός "συνομιλητής" των εμποροβιομηχάνων, του ΣΕΣΜΕ, του ΣΕΛΠΕ και της κυβέρνησης) - επανέλαβε τις γνωστές θέσεις που λένε ότι... η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Εκθειάζοντας τη δράση του ΔΣ στα πλαίσια της "προστασίας" του εμπορικού κόσμου - που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί - επικαλέστηκε μεταξύ των "επιτυχιών" της διοίκησης της ΕΣΕΕ επί των ημερών του:

  • την τελευταία κατάπτυστη συμφωνία με τον ΣΕΣΜΕ για το ωράριο, που οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων σαν "καλοπροαίρετοι εταίροι", άρχισαν ήδη να καταστρατηγούν προκλητικότατα πριν καλά καλά νομοθετηθεί,
  • την "αναγνώριση από την κυβέρνηση της άυλης εμπορικής αξίας" και στις προθέσεις της να την αυξήσει, γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις εκβιαστικές διαθέσεις της ασύδοτης ιδιοκτησίας σε βάρος των μικρεμπόρων, που πετιούνται στο δρόμο και δε διασφαλίζει την επαγγελματική στέγη.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων

Για τους μικρούς εμπόρους μόνο ένας δρόμος υπάρχει, αυτός του αγώνα, που απορρίπτει η σημερινή διοίκηση της ΕΣΕΕ που επιμένει να συνδιαλέγεται με το ΣΕΒ, το ΣΕΣΜΕ, το ΣΕΛΠΕ και την κυβέρνηση στα διάφορα σαλόνια των υπουργείων ή στα συμπόσια και ημερίδες, στις επιτροπές και τα επιτροπάτα, στα ταξίδια στις Βρυξέλλες και αλλού. Αυτό, τονίζεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, η οποία καταψηφίζοντας τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης υπογράμμισε ότι το λόγο έχει η βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, οι μικρομεσαίοι έμποροι που καθημερινά παλεύουν για το μεροκάματο, και μαζί με τις πρωτοπόρες και αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πρέπει να φτιάξουν μια ΕΣΕΕ, που να ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες και όχι να είναι δεκανίκι των κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι παρακολουθούν τη συνεχή επιδείνωση της θέσης τους και γενικότερα των εργαζομένων, που έχουν φτάσει σε κατάσταση σχεδόν εξαθλίωσης με μια κυβέρνηση που - εξυπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών της ΕΕ - ξεπουλάει χωρίς προσχήματα την περιουσία του ελληνικού λαού και υποθηκεύει το μέλλον του. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, τα προγράμματα "σύγκλισης", τα πακέτα συνοχής κλπ., αποτελούν το ευρωπαϊκό όνειρο της κυβέρνησης, είναι μονόδρομος γι' αυτήν και όλους αυτούς που υπέγραψαν αυτή τη συνθήκη και βέβαια για τα μονοπώλια που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους. Για την υλοποίηση των στόχων τους, καταγγέλλει η παράταξη, χρησιμοποιούν τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συνειδητά έχουν ταχθεί με την εξυπηρέτηση των μεγαλοβιομηχάνων - μεγαλεμπόρων της χώρας, αλλά και των πολυεθνικών εταιριών που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Υπηρέτες αυτών των συμφερόντων συμμετέχουν σ' έναν κοινωνικό διάλογο - απάτη, γνωρίζοντας τα αποτελέσματά του. Σ' αυτή την πορεία, τονίζει, συμμετέχει και η διοίκηση της ΕΣΕΕ, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει πού οδηγεί αυτή η πολιτική, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στα προβλήματα των μικρομεσαίων εμπόρων του κέντρου και της περιφέρειας. Ευχαρίστως συνεργάζεται με τους ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ, ΣΕΒ, με τους εκπροσώπους, δηλαδή, αυτών που καθημερινά βάζουν λουκέτο στις μικρές επιχειρήσεις και τις εκτοπίζουν από την αγορά. Από την άλλη, καταγγέλλει, αντιμετωπίζει εχθρικά κάθε συνεργασία και κοινή δράση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών βιοτεχνών, των εργαζομένων, των αγροτών και των συνταξιούχων, ώστε να οργανωθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτό που έχουν σήμερα ανάγκη οι μικρομεσαίοι έμποροι είναι μια ΕΣΕΕ που θα πρωτοστατεί στη συγκρότηση ενιαίου μετώπου αντίστασης και πάλης μαζί με τις άλλες οργανώσεις των ΕΒΕ, ανασυγκροτώντας τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα. Που θα παλεύει, μαζί με τις οργανώσεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για μια πολιτική που:

  • θα χτυπάει την ασυδοσία των μονοπωλίων με όποια μορφή κι αν αυτή εμφανίζεται,
  • θα στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ κυρίως μέσα από τη συνεταιριστικοποίησή τους,
  • θα αναπτύσσει ένα δημόσιο τομέα, στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων και όχι μιας χούφτας μεγαλοσχημόνων, που σήμερα τον λυμαίνονται και φωνάζουν κι από πάνω,
  • θα ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων και θα αναπτύσσει συνεχώς κοινωνικές παροχές.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΟΤ
Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη

Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ξεκινούν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ από μεθαύριο Πέμπτη και ώρα 12 με 3 το μεσημέρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου νόμου που αφορά το ξεπούλημα της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού. Ο σύλλογος υπαλλήλων προβαίνει στις ενέργειες αυτές επειδή παρά τις αντίθετες δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης και του γγ ΕΟΤ, δεν έγινε διάλογος - και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε συμφωνία των εργαζομένων σχετικά με το σχέδιο νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, προωθείται η ίδρυση δυο ανωνύμων εταιριών, από τις οποίες η πρώτη θα έχει την ευθύνη για το Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ η δεύτερη θα αναλάβει να αποκρατικοποιήσει, είτε με απευθείας ξεπούλημα, είτε με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, μονάδες και εκτάσεις του ΕΟΤ σε ιδιώτες.

Ακέφαλη από χτες η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης κινδυνεύει πλέον από τη χαοτική κατάσταση που έχει αρχίσει ήδη να επικρατεί, αφού χτες έληξε η θητεία του ΔΣ, επισήμανε ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΘ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΔΕΘ, Κωνσταντίνος Μαυράκης, αναπτύσσοντας τις Θέσεις των εργαζομένων, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΚΘ, Βασίλη Ρέβα, τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν την εκκρεμότητα ως προς το Διοικητικό Συμβούλιο, διαφορετικά αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της σημερινής κατάστασης που οδηγεί στη διάλυση.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΘ έκανε έκκληση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της HELEXPO - ΔΕΘ να παραιτηθούν διαμαρτυρόμενοι για την "αρπαγή" των 107 εκατομμυρίων δρχ. από τα κέρδη της HELEXPO - ΔΕΘ, και προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακληθεί η απόφαση της "αρπαγής" και δεν αναπροσαρμοστούν οι αποδοχές τους με τις νόμιμες αυξήσεις, η όποια διοίκηση θα βρεθεί προ εκπλήξεων ενόψει της Γενικής Εκθεσης του Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ