ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!

Ιούνης 1997: Ιδιωτικοποιήσεις, νομοσχέδιο ξεθεμελιώματος του ΕΣΥ, μέσα στο φόντο της Διάσκεψης Κορυφής του Αμστερνταμ και της Διακυβερνητικής. Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τις επιτυχίες της στο Αμστερνταμ! Τώρα πώς γίνεται μετά από τόσες "επιτυχίες" σε Συνόδους Κορυφής της ΕΕ οι εργαζόμενοι να βουλιάζουν όλο και περισσότερο στο βάλτο της λιτότητας, της ανεργίας, της υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου,αυτό δεν έχει καμιά σημασία για τον κ. Κ. Σημίτη και τα επιτελεία του. Πάνω απ' όλα το Μάαστριχτ, η επιτυχία του προγράμματος "σύγκλισης"! Καναλάρχες, ιδιοκτήτες εφημερίδων και λοιπών Μέσω Μαζικής Εξαπάτησης του λαού τα δίνουν όλα, προκειμένου να "χωνέψει" την ξέφρενη επιχείρηση μετατροπής του μαύρου σε άσπρο. Τα άλλα κόμματα, που ακολουθούν το "μονόδρομο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ψελλίζουν τις "διαφωνίες" τους και συμπληρώνουν το φόντο της σημερινής πολιτικής κατάστασης.

Σ' ένα τέτοιο κλίμα αναπτύσσουμε τη δράση μας σήμερα οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ. Είναι δύσκολη η κατάσταση, ακούγεται πολλές φορές. Η κατάσταση για το Κόμμα μας, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων ποτέ δεν ήτανε εύκολη. Ανάλογα με τις κάθε φορά συνθήκες, το βαθμό ανάπτυξης της ταξικής πάλης, οι κομμουνιστές αντιμετώπιζαν δύσκολες καταστάσεις. Ο ταξικός αντίπαλος ποτέ δεν έκανε σκόντο στο ΚΚΕ, οι μορφές της πολεμικής διαφέρουν ανάλογα με τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις και συνθήκες.

***

Οι σημερινές δυσκολίες συνυπάρχουν με τις δυνατότητες. Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε αυτές.

1. Εξι περίπου χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ολοκλήρωση του κύκλου της αντεπαναστατικής διαδικασίας,ο κόσμος όλος δοκιμάζει στο πετσί του τις συνέπειες:

  • Μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώνουν αμύθητα πλούτη!
  • Ανεργία, φτώχεια, για ένα δισεκατομμύριο και πλέον ανθρώπους στη Γη. Οι εργαζόμενοι σε όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου, που τα θέλει όλα! Ο καπιταλισμός δείχνει το πραγματικό αποκρουστικό του πρόσωπο στους λαούς. Τα φτιασίδια και οι καλοσύνες της προηγούμενης περιόδου (λόγω της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών) έπεσαν, "ο βασιλιάς είναι γυμνός"!

2. Στον τόπο μας, ο λαός μετράει τη μείωση μισθών - ημερομισθίων - συντάξεων, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και των κοινωνικών υπηρεσιών του Κράτους. Βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεισαγωγείς, μεγαλέμποροι και λοιπά μέλη των "παραγωγικών τάξεων" βλέπουν τα κέρδη τους στα ύψη, μετράνε τα νέα προνόμια! Αγρότες και ΕΒΕ είναι στην τροχιά εξόντωσης, για να πάει μπροστά η επέκταση της δράσης του κεφαλαίου, να αυγατίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη του, για να πυκνώσει ακόμα περισσότερο ο στρατός της ####### εργασίας.

Ολα αυτά τα άνθη του κακού φύτρωσαν μέσα σε λίγα χρόνια, με τον ιμπεριαλισμό να έχει το πάνω χέρι. Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ άρον - άρον στο κατακαλόκαιρο - από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ - φαίνονται οι καρποί της δράσης του ΚΚΕ για τη διαφώτιση και ενημέρωση του λαού μας. Τώρα πολλοί εργαζόμενοι ξέρουν - μέσα από την πείρα τους - ότι το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές έλεγαν και λένε την αλήθεια για το χαρακτήρα των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετράνε τις βαριές συνέπειες από την υλοποίηση των ταξικών επιταγών του Μάαστριχτ - της "Λευκής Βίβλου" - της Συμφωνίας του ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ). Οι υπερασπιστές του "μονόδρομου" της Ευρωπαϊκής Ενωσης στριμώχνονται! Η φιλολογία για "αριστερό", "κοινωνικό" Μάαστριχτ, για "κοινωνική Ευρώπη", είναι δείγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις αυτές να περάσουν στη συνείδηση του λαού την ιδέα της ορθότητας και αναγκαιότητας αυτού του δρόμου.

***

Πέντε χρόνια μετά τον Ιούλη του '92, η πολιτική, οι θέσεις, οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, για το χαρακτήρα, την προοπτική και τις συνέπειες της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης επαληθεύονται στο καμίνι της ζωής. Αντίθετα, οι κάθε απόχρωσης ψάλτες του Μάαστριχτ διαψεύστηκαν και διαψεύδονται καθημερινά. Οι λεγόμενοι σοσιαλιστές στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ψήφισαν το Σύμφωνο Σταθερότητας μαζί με το "δεξιό" Χ. Κολ και τον Ισπανό ομοϊδεάτη του Μ. Αθνάρ.

Το "αριστερό" Μάαστριχτ... βούλιαξε στα κανάλια του Αμστερνταμ όπως έγραψε πολύ εύστοχα ο "Ριζοσπάστης"!

Εχουμε, λοιπόν, πολλά όπλα στον πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα, έχουμε την πείρα δεκαετιών του ΚΚΕ, πώς να τολμάμε στα δύσκολα και να πετυχαίνουμε ακόμα κι εκείνα που φαίνονται ακατόρθωτα. Η υπομονετική, επίμονη προσέγγιση των εργαζομένων είναι ο δικός μας δρόμος για το ξεπέρασμα των τειχών, των εμποδίων που ορθώνει καθημερινά η αστική προπαγάνδα. Δεν είναι ανίκητοι, όσο κι αν φουσκώνουν σαν διάνοι και επιδεικνύουν με περισσή αλαζονεία την ορθότητα της πολιτικής τους, καταστροφολογώντας και διαβάλλοντας την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ. Τρέμουν, στην κυριολεξία, τη δύναμη των ιδεών μας, την ορθότητα της πολιτικής, των θέσεων του ΚΚΕ, την απήχησή του σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα.

Η δράση όλων των μελών και φίλων του ΚΚΕ, πρόσωπο με πρόσωπο, μέσα στην εργατική τάξη, τους άλλους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις νοικοκυρές και τους απόμαχους της δουλιάς μπορεί να αλλάξει τη ρότα των πραγμάτων. Με όλες μας τις δυνάμεις, για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, για βαθιές αντικαπιταλιστικές αλλαγές, για το σοσιαλισμό!

Η ταξική πάλη δε σταμάτησε τόσα χρόνια, δε θα σταματήσει και τώρα με τον "κοινωνικό διάλογο" και την "κοινωνική συναίνεση". Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Πέντε χρόνια μετά τον Ιούλη του '92, η πολιτική, οι θέσεις, οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, για το χαρακτήρα, την προοπτική και τις συνέπειες της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης επαληθεύονται στο καμίνι της ζωής. Αντίθετα, οι κάθε απόχρωσης ψάλτες του Μάαστριχτ διαψεύστηκαν και διαψεύδονται καθημερινά


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΟΥΝΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αγώνας να μην εφαρμοστεί η Σένγκεν

- Πρόσφατα, στη Βουλή, ψηφίστηκε η γνωστή Συμφωνία Σένγκεν. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

- Πράγματι στις 11 Ιούνη με τις ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - υπερψήφισαν 142 και καταψήφισαν 80 - κυρώθηκε η Συμφωνία Σένγκεν. Ομως, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, αφού μια τέτοια συμφωνία με την οποία εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε τρίτους - σε σχέση με τους πρόσφυγες, το άσυλο κλπ. - σύμφωνα με το Σύνταγμα θα έπρεπε να κυρωθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή από 151, όπως υπογράμμισε το ΚΚΕ. Μετά την ψήφιση της Σένγκεν, τώρα μπαίνουμε στο στάδιο υλοποίησής της. Θα γίνει η πλήρης εγκατάσταση του εξοπλισμού και η στελέχωσή των υπηρεσιών, οπότε θα αρχίσει η τροφοδοσία του κεντρικού υπολογιστή με τα δεδομένα των φακέλων των Ελλήνων πολιτών. Οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν εφαρμόζουν ούτε το νόμο που ψήφισαν (ν. 2472/97), υποτίθεται για προστασία των πολιτών από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Αυτός ο νόμος, με βάση τον οποίο θα γίνεται η "βρώμικη δουλιά", προβλέπει - ως "φύλλο συκής" ουσιαστικά - τη δημιουργία κάποιας "Αρχής" που θα εποπτεύει το φακέλωμα, για την προστασία, υποτίθεται, του πολίτη. Ομως, ενώ δε συγκροτήθηκε ακόμα αυτή η "Αρχή", ξεκινούν (από 1ης Ιούλη) την τροφοδοσία της Σένγκεν με την εποπτεία κάποιου Εισαγγελέα... Προχωρούν χωρίς καν να κρατάνε τα προσχήματα!

- Πώς μπορεί ο λαός να βάλει φρένο στην εφαρμογή της Σένγκεν;

- Κατ' αρχάς τη Συμφωνία της Σένγκεν πρέπει να τη δούμε σαν στοιχείο των αντιδημοκρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν για να να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα τους, για την καταστολή του λαϊκού κινήματος. Ως Επιτροπή κατά της Σένγκεν πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης του λαού για τον περιορισμό των συνεπειών και, γιατί όχι, για την αποτροπή της εφαρμογής στην πράξη του ν. 2472/97 και της Σένγκεν. Παρά την απαράδεκτη στάση αποδοχής που κρατούν οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ, η Επιτροπή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός και οι φορείς του, για να μην προχωρήσει η εφαρμογή της τρομοκρατικής Συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενημέρωση του λαού, τι προβλέπει και πόσο επικίνδυνη για τις ελευθερίες των πολιτών και των εργαζομένων, ειδικότερα, είναι η Συμφωνία Σένγκεν.

- Τι αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν άμεσα;

- Μπορούν και πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι Ενώσεις Νομικών, Συνταγματολόγων, Δικαστών κ. ά., οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και, πρώτα από όλους ο ΔΣΑ, καθώς γνωρίζουν και για την αντισυνταγματικότητα της Σένγκεν, και του ν. 2472/97, και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εφαρμογή τους για τους πολίτες. Πρέπει να αντιδράσουν οι μαζικές οργανώσεις, πολιτιστικοί φορείς, οι αντιστασιακές οργανώσεις κλπ. Οι πνευματικοί άνθρωποι και οι φορείς τους, με το δικό τους τρόπο, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του κινήματος κατά του φακελώματος, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη εμπειρία των Γάλλων διανοουμένων. Τελικά πρέπει όλοι μαζί, Επιτροπή και μαζικοί φορείς, να ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης και οργανωμένης αντίδρασης στα άνομα σχέδιά τους. Ο αγώνας τώρα αρχίζει ουσιαστικά.

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ