ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Ψήφος κατά Μπερίσα
  • Κατά το 50% το αλβανικό εκλογικό σώμα εξέφρασε τη βούλησή του να τερματιστεί η διακυβέρνηση από τον Πρόεδρο
  • Οι σοσιαλιστές του Νάνο μιλούν για "έλεγχο των δύο τρίτων της νέας Βουλής"

ΤΙΡΑΝΑ.-Ο Πρόεδρος Μπερίσα παραδέχτηκε χτες την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της Κυριακής, λέγοντας πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της παραίτησής του - ή μη -, το οποίο ο ίδιος είχε θέσει προχτές μιλώντας σε ξένους διπλωμάτες.

Από την πλευρά του ο κατά τα φαινόμενα "θριαμβευτής" των εκλογών, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο, εκτίμησε ότι με βάση κάποια πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα (τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα ή αύριο) το κόμμα του καταλαμβάνει 63 από τις 115 έδρες (σε ποσοστό ψήφων το 50%), για τις οποίες έγινε ψηφοφορία. Και κάλεσε τον Μπερίσα να "υποβάλει την παραίτησή του", αφού, όπως πρόσθεσε, "πάντα δήλωνε αντίθετος στη συγκατοίκηση".

Ο Νάνο υιοθέτησε λόγο "νικητή" ήδη από την Κυριακή το βράδυ: "κανείς σήμερα στην Αλβανία δεν πρέπει να νιώθει χαμένος", είπε, κι ουσιαστικά συνέστησε στο Δημοκρατικό Κόμμα, στα "ένοπλα στοιχεία", όπως η προεδρική φρουρά και τους υπόλοιπους αντιπάλους του "πολιτισμένη σιωπή".

Ο Μπερίσα κάλεσε "όλους τους ακτιβιστές, όλους τους συμπαθούντες του Δημοκρατικού Κόμματος" να σεβαστούν τη "βούληση του λαού" και να συνεχίσουν από κοινού την προσπάθεια από την αντιπολίτευση για τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας".

Πρώτες εκτιμήσεις κι αντιδράσεις...

Αν οι εκτιμήσεις των Σοσιαλιστών αποδειχθούν επαρκώς ακριβείς, τότε εκτός από τις 65 έδρες από τις 115 που φαίνεται ότι κρίθηκαν, αναμένεται να κατακτήσουν και τις μισές από τις υπόλοιπες 40 έδρες που θα αποδοθούν με βάση το αναλογικό σύστημα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισήμανε ο Νάνο, οι Σοσιαλιστές και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ελέγχουν τα δύο τρίτα των εδρών του Κοινοβουλίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φέρεται να έχει κατακτήσει περιοχές θεωρούμενες ως "προπύργια" του Δημοκρατικού Κόμματος (Τίρανα, Κακκαβιά, Δυρράχιο). Οι δύο γνωστότεροι ηγέτες των Σοσιαλιστών, ο Φάτος Νάνο και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο, φέρονται να εκλέχτηκαν βουλευτές με σχεδόν απόλυτα ποσοστά, 88% και 92% αντίστοιχα, στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Κριστάκ Κούμε, δήλωσε χτες ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία στις κάλπες προσήλθε τουλάχιστον ένα 60% του εκλογικού σώματος της Αλβανίας.

Οσον αφορά την ψηφοφορία για την επαναφορά της μοναρχίας, προσωποποιημένης στον Λέκα Ζόγκου, οι εκτιμήσεις είναι αντιφατικές. Κάποιοι είπαν ότι το 55% ψήφισε υπέρ, όμως ανώνυμα ένα μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής αντέτεινε ότι ούτε το εν τρίτο δε συντάχθηκε με την επαναφορά της μοναρχίας...

Οσον αφορά τις αντιδράσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και των διεθνών παρατηρητών, φαίνεται ότι αυτές συμπυκνώνονται στη φράση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι "ικανοποιητικό και αποδεκτό σ' αυτή τη φάση", όπως είπε χτες η Κατρίν Λαλιμιέρ.

Η συντονίστρια της διεθνούς κοινοβουλευτικής τρόικας για την επίβλεψη των αλβανικών εκλογών δήλωσε ότι οι εκλογές "έδειξαν την επιθυμία του αλβανικού λαού για ένα δημοκρατικό μέλλον, παρά ορισμένα μικροεπεισόδια σε πολλές περιοχές και ορισμένα σοβαρότερα προβλήματα σε άλλες περιοχές".

"Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να γίνει η βάση για ένα σταθερό, δημοκρατικό σύστημα", κατέληξε η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης.Ελάχιστες κυβερνήσεις εξέφρασαν άποψη για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αλβανία, περιμένοντας ουσιαστικά για απτά αποτελέσματα. Η Γαλλία εξέφρασε την "ικανοποίησή της" για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων και την απουσία εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές "θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα".

Σήμερα αναμένεται στα Τίρανα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος έπεισε τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να συναινέσουν στη διεξαγωγή των εκλογών.

Μεγάλες προσδοκίες...

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η - όποια - νέα κυβέρνηση της Αλβανίας θα είναι "υποχρεωμένη από την πρώτη μέρα να αποκαταστήσει την τάξη στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου δρουν συμμορίες ενόπλων". Σημαίνει αυτό μόνο τη δράση των ενόπλων συμμοριών, ή μήπως και τις εναπομείνασες ομάδες των εξεγερμένων πολιτών; Οπως κι αν έχει, ο Νάνο δηλώνει ότι "έχουμε τις δομές και τη διεθνή βοήθεια για να εξαλείψουμε τις συμμορίες των ενόπλων".Είναι ίσως ενδεικτική προσδοκιών η ανακοίνωση της γερμανικής διπλωματίας - διά του εκπροσώπου της, Μάρτιν Ερντμαν - ότι "ο αλβανικός λαός έδειξε την αποφασιστικότητά του να επανέλθει η χώρα σε κατάσταση έννομης τάξης", και η νουθεσία προς τους Αλβανούς πολιτικούς να συμμορφωθούν με το "παράδειγμα που τους έδωσε ο αλβανικός λαός".

Η βία συνεχίζεται

Τις τελευταίες δύο μέρες αναφέρθηκαν, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, "μεμονωμένα επεισόδια" στη χώρα. Το ένα κατεγράφη στο Φίερι, όπου σκοτώθηκε ένας εκλογικός αντιπρόσωπος, άλλος ένας πολίτης και τραυματίστηκαν τέσσερις ακόμη άνθρωποι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία τρεις από τους τραυματίες "είναι μέλη του" και ότι η επίθεση εναντίον τους ήταν "μία προμελετημένη πολιτική πράξη".

Στην Αυλώνα, χτες, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητα.

Σε ένα δεύτερο επεισόδιο, τέσσερις ένοπλοι συνέλαβαν Ελληνες δημοσιογράφους της τηλεόρασης και προσπάθησαν να τους κλέψουν την κάμερα. Πυροβόλησαν και ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από αδέσποτη σφαίρα.

Χτες επίσης κηδεύτηκε στο χωριό του Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου, ο 28χρονος Βορειοηπειρώτης φρουρός του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην πόλη του Αργυρόκαστρου, Χρήστος Κολλάς, ο οποίος την Παρασκευή σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αγνώστων. Η μεικτή ελληνοαλβανική ανακριτική επιτροπή που διεξάγει έρευνες δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.


Ικανοποιημένη... δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

Παρά την ικανοποίηση της Αθήνας για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Αλβανία, η γειτονική χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από μια κατάσταση που να χαρακτηρίζεται "ομαλή"

Τα - ανεπίσημα - αποτελέσματα των αλβανικών εκλογών προκάλεσαν ικανοποίηση στην Αθήνα, καθώς διαφαίνεται η δυνατότητα αποκατάστασης της ομαλότητας μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο της πολιτικής ζωής των Τιράνων από το Διεθνή Παράγοντα.

Η ικανοποίηση της Αθήνας ωστόσο, όπως αυτή εκφράστηκε με δηλώσεις από τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, τον υφυπουργό εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και τον εκτελούντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, περισσότερο περιγράφει τους "ευσεβείς πόθους" της ελληνικής κυβέρνησης, παρά την αλβανική πραγματικότητα, η οποία εξακολουθεί να είναι οδυνηρή.

Πράγματι, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η οικονομική κατάσταση της Αλβανίας παραμένει τραγική, μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι οπλισμένο και δρουν ανεξέλεγκτα ισχυρές ομάδες κακοποιών. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες επισημάνεις, η κατάσταση είναι πολωμένη μεταξύ Βορρά - Νότου, μεταξύ Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού κόμματος, γεγονός που δυσκολεύει το εγχείρημα εκμαίευσης της απαραίτητης συναίνεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρώτες, πολύ προσεκτικές, εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, οι οποίες διατυπώνονται ανεπίσημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τα μηνύματα που εισπράττει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον δε συνάδουν με το κλίμα αισιοδοξίας που πλανάται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, η προβαλλόμενη τεράστια διαφορά μεταξύ Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού κόμματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γεγονός που θα φανεί όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, δυσκολεύει το "εγχείρημα" απομάκρυνσης του Σ. Μπερίσα από το πολιτικό σκηνικό.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη - "ότι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός ευρέως αποδεκτής κυβέρνησης, που θα αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε Γ. Κρανιδιώτης, είναι ικανοποιημένη γι' αυτή τη θετική εξέλιξη, στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά με σημαντικές και συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, τόσο στο διμερές, όσο και στο διεθνές επίπεδο".

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σημειωθεί ότι εμφανίζεται ικανοποιημένη και από την εκλογική επίδοση των μειονοτικών υποψηφίων, έστω κι αν τόσο η Ομόνοια, όσο και το κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πλαισίωσαν μειονοτικοί υποψήφιοι, δε θεωρούν ότι πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ