Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Ικανοποιημένη... δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση

Παρά την ικανοποίηση της Αθήνας για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Αλβανία, η γειτονική χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από μια κατάσταση που να χαρακτηρίζεται "ομαλή"

Τα - ανεπίσημα - αποτελέσματα των αλβανικών εκλογών προκάλεσαν ικανοποίηση στην Αθήνα, καθώς διαφαίνεται η δυνατότητα αποκατάστασης της ομαλότητας μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο της πολιτικής ζωής των Τιράνων από το Διεθνή Παράγοντα.

Η ικανοποίηση της Αθήνας ωστόσο, όπως αυτή εκφράστηκε με δηλώσεις από τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, τον υφυπουργό εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και τον εκτελούντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, περισσότερο περιγράφει τους "ευσεβείς πόθους" της ελληνικής κυβέρνησης, παρά την αλβανική πραγματικότητα, η οποία εξακολουθεί να είναι οδυνηρή.

Πράγματι, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η οικονομική κατάσταση της Αλβανίας παραμένει τραγική, μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι οπλισμένο και δρουν ανεξέλεγκτα ισχυρές ομάδες κακοποιών. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες επισημάνεις, η κατάσταση είναι πολωμένη μεταξύ Βορρά - Νότου, μεταξύ Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού κόμματος, γεγονός που δυσκολεύει το εγχείρημα εκμαίευσης της απαραίτητης συναίνεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρώτες, πολύ προσεκτικές, εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, οι οποίες διατυπώνονται ανεπίσημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τα μηνύματα που εισπράττει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον δε συνάδουν με το κλίμα αισιοδοξίας που πλανάται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, η προβαλλόμενη τεράστια διαφορά μεταξύ Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού κόμματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γεγονός που θα φανεί όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, δυσκολεύει το "εγχείρημα" απομάκρυνσης του Σ. Μπερίσα από το πολιτικό σκηνικό.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη - "ότι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός ευρέως αποδεκτής κυβέρνησης, που θα αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε Γ. Κρανιδιώτης, είναι ικανοποιημένη γι' αυτή τη θετική εξέλιξη, στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά με σημαντικές και συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, τόσο στο διμερές, όσο και στο διεθνές επίπεδο".

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σημειωθεί ότι εμφανίζεται ικανοποιημένη και από την εκλογική επίδοση των μειονοτικών υποψηφίων, έστω κι αν τόσο η Ομόνοια, όσο και το κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πλαισίωσαν μειονοτικοί υποψήφιοι, δε θεωρούν ότι πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ