Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υπόκλιση στο ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Η Μόσχα πήρε την τελική απόφαση ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δε θα πάει ούτε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν (το είχε, άλλωστε, δηλώσει πριν αναχωρήσει για το Ντένβερ στη σύνοδο της "Ομάδας των 7"), ούτε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Και όμως, μια ρωσική αντιπροσωπεία θα παραβρεθεί στη ΝΑΤΟϊκή συνάντηση να διαπιστώσει την πραγματική στάση των ηγετών του ΝΑΤΟ απέναντι στα συμφέροντα της Ρωσίας - την πρόσκληση για ένταξη νέων μελών. Ετσι, λοιπόν, το Κρεμλίνο αποφάσισε να στείλει στη Μαδρίτη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαλέρι Σερόφ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι. Ο Σερόφ είναι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της ρωσο-λευκορωσικής ένωσης, που προετοίμασε και τα σχετικά ντοκουμέντα, Ενωση που προκάλεσε τον εκνευρισμό και την αρνητική αντίδραση τόσο των φιλοδυτικών της Ρωσίας, όσο και ηγετικών δυνάμεων στην ίδια τη Δύση. Δηλαδή δεν είναι ο εκπρόσωπος της ρωσικής ηγεσίας, ο οποίος θα γινόταν δεκτός με ανοιχτές αγκάλες, όπως ο Τσουμπάις ή ο Νεμτσόφ. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό το Κρεμλίνο προσπαθεί να δείξει ότι παραμένει σταθερός αντίπαλος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αλλά δε σκοπεύει να αρνηθεί γενικά τη συνεργασία μαζί του.

Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν ότι το ντοκουμέντο για τις μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που υπέγραψε ο Γιέλτσιν στο Παρίσι στις 27 Μάη, αποτελεί γραπτή επιβεβαίωση της γεωπολιτικής ήττας της Ρωσίας. Η "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" παραθέτει τα λόγια του συμβούλου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, για τη Ρωσία, Κρις Ντόνελι: "Τυπικά στη Μαδρίτη θα δοθεί έμφαση στην ένταξη νέων μελών, αλλά κύριο ζήτημα θα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε εκείνους που δε θα κληθούν για την ώρα στη Συμμαχία". Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει και τη γνώμη ανώνυμου συνεργάτη της αμερικανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ, ο οποίος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Βαλτικές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ δε θα περιμένουν πολύ καιρό για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Τόνισε, επίσης, ότι "σε τελευταία ανάλυση τα πάντα ανάγονται στη στρατιωτική ισχύ". Επομένως, πρέπει, από τη μεριά μας, να προσθέσουμε ότι από την άποψη αυτή η Ρωσία δεν μπορεί καθόλου να σταθεί εμπόδιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ δε σκοπεύει καθόλου να συζητήσει με τη Ρωσία το θέμα της εισδοχής νέων μελών. Αυτό επιβεβαιώνει ότι όλα τα "παρισινά ντοκουμέντα", τα οποία με τόση χαρά σχολίασε ο Γιέλτσιν, δεν έχουν καμία σοβαρή σημασία για την εξασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων, διότι απλώς κανείς δε θεωρεί σκόπιμο να τα λάβει στα σοβαρά υπόψη του. Ετσι, οι ΝΑΤΟϊκοί ακούν... βερεσέ τις απειλές της Ρωσίας ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, αν προχωρήσει σε διεύρυνση προς Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω, αίσθηση προκάλεσε στη χώρα η έκκληση του προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα, στρατηγού Λεβ Ρόχλιν (ανήκει στο κόμμα του Τσερνομίρντιν "Σπίτι μας - η Ρωσία") προς τον Γιέλτσιν (ως ανώτατο διοικητή) και τους στρατιωτικούς, στην οποία αναφέρει:"Στο Παρίσι εσείς, κύριε ανώτατε διοικητή, κάνατε την ανάγκη φιλοτιμία. Εχει αναγνωριστεί επίσημα η ήττα της δική σας και της γκορμπατσοφικής πολιτικής στο ζήτημα της προώθησης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Στο ζήτημα αυτό κανείς δε ζήτησε τη συγκατάθεσή σας και ούτε είχε την ανάγκη να τη ζητήσει... Η Δύση εφαρμόζει άμεση επιβολή στα ζητήματα της στρατιωτικοπολιτικής οικοδόμησης της Ευρώπης και περιφρονούνται τα συμφέροντα της Ρωσίας".

Ωστόσο, το Κρεμλίνο αποφάσισε να στείλει κάποιον στη Μαδρίτη. Υστερα απ' αυτό, μόνο οι πιο δουλοπρεπείς παράγοντες της Ρωσίας μπορούν να μιλήσουν στα σοβαρά ότι η σημερινή ηγεσία του Κρεμλίνου είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ