Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ
Το τελευταίο "αντίο"...

Με την υποστολή της βρετανικής σημαίας και την επίσημη παράδοση στην Κίνα, το Χονγκ - Κονγκ ανήκει από χτες τα μεσάνυχτα (7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) στην επικράτεια της τεράστιας ασιατικής χώρας.

Οι τελετές, που έχουν αρχίσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα διαρκέσουν έως και σήμερα, συμπεριλαμβάνουν πληθώρα εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου, με προεξέχουσα την επίσημη φαντασμαγορική τελετή που έγινε με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων και ομιλιών από τους αποχωρούντες Βρετανούς και τους Κινέζους αξιωματούχους.

Η παρουσία του Προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν, που είναι ο πρώτος Κινέζος Πρόεδρος που επισκέπτεται το Χονγκ - Κονγκ από το πόλεμο του οπίου, το 1840, του πρωθυπουργού Λι Πενγκ, του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου, που εκπροσωπεί τη βασίλισσα Ελισάβετ και της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είχε υπογράψει το 1984 την "Κοινή διακήρυξη με την Κίνα" με τον πρόσφατα εκλιπόντα ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ, προσδίδουν σε αυτό καθεαυτό το γεγονός την τεράστια γεωπολιτική του σημασία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρότι είναι στο Χονγκ - Κονγκ, δεν παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης. Παραβρέθηκαν όμως στο χτεσινό επίσημο δείπνο, στο συνεδριακό μέγαρο στο Χονγκ - Κονγκ, όπου ήταν προσκεκλημένοι περίπου 4.000 επίσημοι, μεταξύ αυτών όλοι οι ξένοι επίσημοι που βρίσκονται στο Χονγκ - Κονγκ, καθώς και ο νέος ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Τουνγκ Σι - Χούα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιαν Τσισέν και οι επικεφαλής από τουλάχιστον 60 διπλωματικές αποστολές.

Σε δηλώσεις της, η Θάτσερ, πριν την επίσημη παράδοση, είπε ότι αισθάνεται ανάμεικτα συναισθήματα θλίψης και υπερηφάνειας, αφού είναι πεπεισμένη ότι "ο κόσμος θα αναγνωρίσει το μεγάλο επίτευγμα που κατάφερε η Βρετανία, αυτό του μεγάλου πλούτου και της ευημερίας των 6.5 εκατ. κατοίκων του". Ο Μπλερ όμως και η Ολμπράιτ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, κατά πόσο η Κίνα θα τηρήσει το λόγο της για τη διατήρηση της αυτονομίας του Χονγκ - Κονγκ και τη διαφύλαξη του τρόπου ζωής στις προσεχείς δεκαετίες.

Το μέλλον του Χονγκ - Κονγκ

Η ανάκτηση της κυριαρχίας του Χονγκ - Κονγκ από την Κίνα, αφ' ενός σημαίνει την απώλεια μιας αποικίας για τη Βρετανία και την επιστροφή της στο "φυσικό" της περιβάλλον, αυτό της κινεζικής επικράτειας, και αφ' ετέρου τις αλληλοεπιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό του Χονγκ - Κονγκ και της Κίνας.

Σύμφωνα με την "Κοινή Διακήρυξη", που υπέγραψαν τα δύο μέρη, στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει για την πρώην, πλέον, βρετανική αποικία. Το Χονγκ - Κονγκ θα είναι Ειδική Διοικητική Περιοχή της Κίνας και η τοπική Βουλή του θα είναι υπόλογη στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο! Τα ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του κρατιδίου, όπως η άμυνα και η εδαφική ακεραιότητα, θα είναι ευθύνη της Κίνας. Επίσης, για τα πρώτα 50 χρόνια, το Χονγκ - Κονγκ θα έχει απόλυτη οικονομική αυτοδιοίκηση, Βουλή, ελευθερία λόγου και θρησκεία. Θα έχει καινούριο κυβερνήτη με τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με τον απερχόμενο Κρις Πάτεν, που είχε χρέη πρωθυπουργού. Ο νέος κυβερνήτης, Τουνγκ Σι - Χούα, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, υποσχέθηκε ότι θα υπερασπίσει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την ελευθερία λόγου που απολαμβάνουν σήμερα οι κάτοικοί του. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για να αποκτήσει ξανά το Χονγκ - Κονγκ τους στενούς του δεσμούς με τις "κινεζικές αξίες", όπου παρατηρείται ότι ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας παρεισφρέει στην ομαλή διεξαγωγή του κοινωνικού βίου.

Το εκλεγμένο Κοινοβούλιο θα αντικατασταθεί από ένα νέο, δύναμης 60 μελών, που θα διοριστεί από την Κίνα και θα έχει ζωή το πολύ μέχρι ενός έτους και βασικό σκοπό, να προετοιμάσει το Χονγκ - Κονγκ για τις επερχόμενες εκλογές, που υπολογίζονται ότι θα γίνουν μέσα στο 1998. Τα Περιφερειακά, Αστικά και τα Συμβούλια Περιοχών θα παραμείνουν ως έχουν, με μοναδική διαφορά την προσθήκη 116 νέων μελών που διόρισε ο νέος κυβερνήτης, Τουνγκ Σι - Χούα.

Το βρετανικό στρατό θα αντικαταστήσει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας. Ηδη, 509 στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις, ενώ περίπου 4.000 στρατιώτες έχουν ξεκινήσει από το εσωτερικό της χώρας με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και αεροπορικών δυνάμεων. Αναμένεται ότι θα έχει εγκατασταθεί στο Χονγκ - Κονγκ, στις βρετανικές θέσεις, μόλις έξι ώρες μετά τα μεσάνυχτα, που σηματοδότησαν την παράδοση.

Η αποικιακή σημαία αντικαταστάθηκε από την κινεζική, το σύμβολο της πόλης, που πρώτα ήταν ο δράκος, αντικαταστάθηκε από το τοπικό λουλούδι με τους πέντε υπέρους, που συμβολίζει τα πέντε αστέρια της κινεζικής σημαίας. Επίσημες γλώσσες του κράτους παραμένουν η κινεζική και αγγλική. Η βασιλική αστυνομία θα αντικατασταθεί από τη λαϊκή αστυνομία και το στέμμα, σύμβολο της βασιλείας, θα παραλειφθεί από παντού.

Το Χονγκ - Κονγκ θα χαίρει κοινωνικής ανεξαρτησίας σε σχέση με την υπόλοιπη Κίνα, που αυτό μεταφράζεται ότι η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική, ενώ το μέτρο του ενός παιδιού σε κάθε οικογένεια, που ισχύει στην Κίνα για να μειωθεί η πληθυσμιακή αύξηση, δε θα ισχύει.

"Μία χώρα, δύο συστήματα" λοιπόν, όπως είχε υποσχεθεί και διακηρύξει κατά τη διάρκεια της υπογραφής της "Κοινής Διακήρυξης", ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ