- ΑΓΚΥΡΑ.- Την έγκρισή του στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού έδωσε, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανοίγοντας τον δρόμο της πρωθυπουργίας στον ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ... - 1997-07-01 00:00:00.0"/> - ΑΓΚΥΡΑ.- Την έγκρισή του στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού έδωσε, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανοίγοντας τον δρόμο της πρωθυπουργίας στον ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ... - 1997-07-01 00:00:00.0" /> Νέα κυβέρνηση έμπνευσης στρατηγών | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΥΡΑ
Νέα κυβέρνηση έμπνευσης στρατηγών
  • Στόχοι της νέας κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ, η περιφρούρηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, η ανόρθωση της οικονομίας και η εξόντωση των Κούρδων
  • Επιφυλάσσεται για την "ψήφο" του το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την έγκρισή του στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού έδωσε, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανοίγοντας τον δρόμο της πρωθυπουργίας στον ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Με τη δήλωση ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει το κοσμικό και δημοκρατικό τουρκικό κράτος, αρχίζει το κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ, του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς υπό τον Μπουλέντ Ετσεβίτ και του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας υπό τον Ισμέτ Σεζγκίν. Ο νέος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την εκτόνωση της κρίσης, που είχε προκαλέσει η άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ηγεσίας του τουρκικού στρατού σχετικά με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους με πρώτο μέτρο τη σταδιακή μείωση της θρησκευτικής εκπαίδευσης ενώ ως αμέσως επόμενος στόχος εμφανίζεται η τόνωση της οικονομίας.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση, ικανοποιώντας άλλο ένα αίτημα της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον στρατό για την αντιμετώπιση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία μέσα από τη λήψη έκτακτων οικονομικών μέτρων και την έναρξη μιας σχετικής διεθνούς καμπάνιας.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκε, χτες, από τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, που υπήρξε πρωθυπουργός για 5 μήνες το 1991 αλλά και το 1996. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αναλαμβάνει τη θέση του ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης καθώς και τη θέση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ ενώ ο έτερος κυβερνητικός εταίρος Ισμέτ Σεζγκίν είναι ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά και υπουργός Αμυνας. Οι Μουράτ Μπασεσγκίογλου και Ολτάν Σουνγκουρλού, του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα ενώ νέος υπουργός Εξωτερικών ορίζεται ο Ισμαϊλ Τσεμ, του Δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς, ο οποίος είναι δημοσιογράφος και μέλος της τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η νέα κυβέρνηση, η 55η της τουρκικής δημοκρατίας, θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες μέρες και εικάζεται ότι δε θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα αν, όντως, εξασφαλίσει την υποστήριξη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (ΛΡΚ) του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο ηγέτης του ΛΡΚ έχει δηλώσει πρόθυμος να ψηφίσει υπέρ της νέας κυβέρνησης, όπως και οι 49 βουλευτές του κόμματός του, όμως διαφωνεί με τον Μεσούτ Γιλμάζ στην ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ο Μπαϊκάλ θέλει άμεση διεξαγωγή εκλογών ενώ ο Γιλμάζ επιδιώκει να μεταφερθεί η ημερομηνία αυτή ακόμα και μέχρι το φθινόπωρο του 1998. Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Αλί Τοπούζ, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη του κόμματός του δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Από την πλευρά του, ο Γιλμάζ εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τον υπερσκελισμό των διαφωνιών αυτών γνωρίζοντας, βέβαια, ότι οι 221 βουλευτές του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, ακόμα και με τη σταθερά αυξανόμενη αποσκίρτηση των βουλευτών του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, δεν αποτελούν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ