ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραίτηση πρωθυπουργού

ΚΙΕΒΟ.-

Αποδεκτή έκανε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Πάβλο Λαζαρένκο, ο Πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, ύστερα από πιέσεις που δεχόταν επί πολλούς μήνες για την απομάκρυνση του Λαζαρένκο.

Ο Πρόεδρος Κούτσμα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ουκρανία του Προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, δήλωσε ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί μετά από διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει το διορισμό με απλή πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Λαζαρένκο κατέθεσε την παραίτησή του, εξηγώντας πως δεν μπορούσε να συνεχίσει περισσότερο λόγω προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν πως ο Λαζαρένκο προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια για να μην τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, είτε το Κοινοβούλιο είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ντμίτρο Μαρκόφ δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των προεδρικών εκπροσώπων και των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται πως στις 19 Ιουνίου ο Κούτσμα εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο διόριζε τον Βασίλ Ντίρντινετς ως προσωρινό πρωθυπουργό, μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως το καθοριστικό βήμα για την οριστική απομάκρυνση του Λαζαρένκο από την εξουσία.

Στρατιωτικές ασκήσεις

Αμερικανοί, Ελληνες και Μολδαβοί στρατιώτες έφτασαν την Τρίτη στο Ιαβορίβ, σε απόσταση 50 χλμ από το Λβοβ (Δυτική Ουκρανία), όπου θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Οι ασκήσεις αυτές με την κωδική ονομασία "Cooperative Neighbors '97" θα αρχίσουν το Σάββατο με την παρουσία του Ουκρανού υπουργού Αμυνας Αλεξάντρ Κουζμούκ. Συνολικά θα συμμετάσχουν 1.201 στρατιώτες: 821 Ουκρανοί, 121 Αμερικανοί, 145 Ελληνες, 48 Ρουμάνοι, 39 Μολδαβοί, 13 Τσέχοι, 10 Σλοβάκοι και τέσσερις αντιπρόσωποι της νότιας διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Θα παραβρεθούν, επίσης, παρατηρητές από την ΠΓΔΜ, την Ιταλία και τη Γεωργία. Επί περίπου 10 μέρες οι στρατιωτικοί θα ασκηθούν σε επιχειρήσεις προστασίας και διάσωσης πληθυσμού και θα οργανώσουν συνοδείες ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας Κονσταντίν Σιβρένκο.

ΔΑΝΙΑ
Αντιαμερικανική εκδήλωση

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Πρωτότυπη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χτες στη Δανία, όταν μια παρέα νεαρών, οι οποίοι επέβαιναν σε παιδικές φουσκωτές βάρκες, προσπάθησαν να αποτρέψουν να αράξει πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε λιμάνι της χώρας. Την ίδια στιγμή, στην ακτή διαδήλωναν άλλοι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποτρέψουν να αράξει στο λιμάνι της πόλης Νοερεσούντμπι το αμερικανικό πλοίο "USS Estocin".

Οταν η αστυνομία προσπάθησε να πιάσει τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στις φουσκωτές βάρκες, οι διαδηλωτές έπεσαν στο νερό και έφυγαν κολυμπώντας. Ωστόσο, μόλις έφθασαν στις ακτές, η αστυνομία τους συνέλαβε και τους απάγγειλε την κατηγορία ότι διατάραξαν την κοινή ησυχία.

Το αμερικανικό πλοίο "USS Estocin" αναμένεται να πάρει μέρος στο γιορτασμό της 4ης Ιούλη, που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Πάρκο του Ρέμπιλντ, νότια του Νοερεσούντμπι. Εδώ και 85 χρόνια γίνονται εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη αυτή μέρα, για να γιορταστεί η Μέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και πάντα υπάρχουν αντιδράσεις από πολλούς κατοίκους που κινητοποιούνται ενάντια σε αυτές τις εκδηλώσεις.

ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ
Γενική απεργία

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-

Κατάσταση τρομοκρατίας θύμιζε την περασμένη Τρίτη η βορειοανατολική περιοχή της Δομινικανής Δημοκρατίας, αφού είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους εκατοντάδες στρατιώτες για να "ελέγχουν" την κατάσταση, εξαιτίας της γενικής απεργίας που παρέλυσε τη χώρα αυτή της Καραϊβικής.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, ενώ οι αγρότες και οι εργαζόμενοι κατέβηκαν μαζικά στην απεργία, στην οποία κάλεσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και άλλων. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και τόνισαν πως θα συνεχιστεί η απεργία μέχρι και σήμερα Πέμπτη.

Τα αιτήματα των συγκεντρωμένων αφορούσαν μια σειρά ζητήματα, από την καλυτέρευση της υπηρεσίας ύδρευσης και ηλεκτρισμού σε αυτή την επαρχία, μέχρι και την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή.

Η αστυνομία εξάντλησε τις πιο σκληρές της μεθόδους στους φοιτητές

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Νικαράγουα την περασμένη Δευτέρα, όταν φοιτητές, που διαδήλωναν για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Οι φοιτητές απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στο κεντρικό Πανεπιστήμιο, ενέργεια που είχε σαν αποτέλεσμα να διαχωριστεί η ανατολική Μανάγκουα από τη δυτική πλευρά. Για περισσότερο από δύο ώρες, η κίνηση στην πρωτεύουσα είχε αποκλειστεί λόγω των συγκρούσεων.

Οι φοιτητές ζητούν να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 6% του κρατικού προϋπολογισμού.

Την περασμένη βδομάδα είχαν ξεσπάσει πάλι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης πως θα προχωρήσει στην περικοπή των δαπανών για τα πανεπιστήμια. Η συντηρητική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αριστεροί πρυτάνεις είχαν σπαταλήσει τα χρήματα που λαμβάνουν για τα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Αρνόλντο Αλεμάν, υποστήριξε πως τις κινητοποιήσεις αυτές τις καθοδηγούν οι δυνάμεις των "Σαντινίστας", ώστε να φέρουν μια αστάθεια στη χώρα. Ο ίδιος κατηγόρησε τον ηγέτη των "Σαντινίστας", Ντανιέλ Ορτέγκα, πως προσπαθεί να μετατρέψει τους φοιτητές σε αντικυβερνητικούς "μάρτυρες".

Ο ίδιος ο Ορτέγκα κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως "η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης είναι αναμενόμενη. Και αυτό επειδή είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη για το τι γίνεται την έχει η κυβέρνηση".

"Εγώ βλέπω μια εύκολη λύση για τη διαμάχη αυτή - να δεχτεί η κυβέρνηση το αίτημα των φοιτητών για 6% των δαπανών του προϋπολογισμού για την παιδεία", πρόσθεσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ