Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Νικαράγουα την περασμένη Δευτέρα, όταν φοιτητές, που διαδήλωναν για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Οι φοιτητές απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στο κεντρικό Πανεπιστήμιο, ενέργεια που είχε σαν αποτέλεσμα να διαχωριστεί η ανατολική Μανάγκουα από τη δυτική πλευρά. Για περισσότερο από δύο ώρες, η κίνηση στην πρωτεύουσα είχε αποκλειστεί λόγω των συγκρούσεων.

Οι φοιτητές ζητούν να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 6% του κρατικού προϋπολογισμού.

Την περασμένη βδομάδα είχαν ξεσπάσει πάλι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης πως θα προχωρήσει στην περικοπή των δαπανών για τα πανεπιστήμια. Η συντηρητική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αριστεροί πρυτάνεις είχαν σπαταλήσει τα χρήματα που λαμβάνουν για τα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Αρνόλντο Αλεμάν, υποστήριξε πως τις κινητοποιήσεις αυτές τις καθοδηγούν οι δυνάμεις των "Σαντινίστας", ώστε να φέρουν μια αστάθεια στη χώρα. Ο ίδιος κατηγόρησε τον ηγέτη των "Σαντινίστας", Ντανιέλ Ορτέγκα, πως προσπαθεί να μετατρέψει τους φοιτητές σε αντικυβερνητικούς "μάρτυρες".

Ο ίδιος ο Ορτέγκα κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως "η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης είναι αναμενόμενη. Και αυτό επειδή είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη για το τι γίνεται την έχει η κυβέρνηση".

"Εγώ βλέπω μια εύκολη λύση για τη διαμάχη αυτή - να δεχτεί η κυβέρνηση το αίτημα των φοιτητών για 6% των δαπανών του προϋπολογισμού για την παιδεία", πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ