Πέμπτη 3 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις, τριβές και υπολογισμοί

ΤΙΡΑΝΑ.-

Την άρνησή του για να συγκατοικήσει με τους σοσιαλιστές στην κυβέρνηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, εμμένοντας στην προεκλογική του δέσμευση και ανατρέποντας τις προχτεσινές του δηλώσεις που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

"Οφείλω να τηρήσω αυτό που είπα. Και δεν πρόκειται να διστάσω αναφορικά μ' αυτό... αλλά με τον τρόπο που είναι ο πιο κατάλληλος γι' αυτή τη χώρα. Δε θα δεχτώ μια συγκατοίκηση με τους σοσιαλιστές, είναι απαράδεκτο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στην αλβανική πρωτεύουσα, χωρίς όμως να διευκρινίσει τη χρονική στιγμή που θα πραγματοποιήσει την απόφασή του αυτή. Το πιθανότερο είναι ότι ο Μπερίσα θα παραιτηθεί, αφού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία με το δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή, και θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, που θα αποτελείται από τον "πιθανολογούμενο θριαμβευτή", το συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστικών δυνάμεων που δημιουργήθηκε την παραμονή των εκλογών.

Ο Μπερίσα ακόμα δήλωσε ότι ζήτησε από τον προσωρινό πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο, να προτείνει έναν υπουργό Εσωτερικών σε αντικατάσταση του Μπελούλ Τσέλο, για τον οποίο είπε πως έφυγε από τη χώρα.

Μικροεντάσεις...

Το σημείο αυτό έχει δημιουργήσει πολλές τριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ του Μπερίσα και του Φίνο, καθώς φήμες και συγκεχυμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα Τίρανα από την επομένη των εκλογών, θέλουν πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, ανάμεσα σε αυτούς και τον υπουργό Εσωτερικών, Μπελούλ Τσέλο, ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα, Αγκίμ Σιέχου. Ο Μπασκίμ Φίνο, κατηγόρησε τον Μπερίσα ότι κατ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα και διέψευσε όλες τις φήμες περί φυγής του Τσέλο και ενδεχόμενης αντικατάστασής του. Το υπουργείο Εσωτερικών στην προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού, δόθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα με τη συμφωνία της 9ης Μάρτη και θα παραμείνει στα χέρια του, μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.Αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή ο έλεγχος του υπουργείου Εσωτερικών, που αποτελεί και το πιο νευραλγικό υπουργείο στη γειτονική χώρα λόγω του ελέγχου όλων των δυνάμεων ασφαλείας, παραλίγο να αναζωπυρώσει την ένταση στα Τίρανα τη χτεσινή μέρα. Από πολύ νωρίς το πρωί, ένοπλες ομάδες είχαν παραταχθεί έτοιμες για σύγκρουση, γύρω από την κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεϊ των Τιράνων, χωρίς να μπορεί να γίνει καθαρό πού ανήκουν οι ένοπλοι. Ομως, καμία ανταλλαγή πυροβολισμών δεν έγινε και οι ομάδες διαλύθηκαν μετά το απόγευμα. Μετά από λίγο, τεθωρακισμένα βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας κάνοντας επίδειξη ισχύος.

Οσον αφορά, την προεδρική φρουρά που αποφάσισε να αναπτύξει ο Μπερίσα, ο Φίνο κατέκρινε αυτή την απόφαση και δήλωσε ότι "Θέλω να κάνω σαφές ότι δε θα επιτρέψω ποτέ σε κανένα, περιλαμβανομένου του Προέδρου Μπερίσα, να παραβιάσει τους συνταγματικούς νόμους της χώρας". Οι προεδρικοί φρουροί έχουν σαν καθήκον τους την προστασία του Προέδρου, του πρωθυπουργού και του προέδρου του Κοινοβουλίου, αλλά για την ανάπτυξή τους χρειάζεται η έγκριση από το Συμβούλιο Αμυνας, μέλη του οποίου είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας, κάτι που όμως ο Μπερίσα δεν έκανε. Ο Φίνο ακόμα δήλωσε ότι, η αστυνομία του υπουργείου Εσωτερικών, η μυστική αστυνομία "Shik" και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

Προετοιμασίες για τη νέα κυβέρνηση

Απομένουν μόνο 10 ως 15 ημέρες για να αναλάβει η νέα κυβέρνηση, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των εκλογών δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Τα αποτελέσματα όμως, που έχει ανακοινώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και έχουν αποδεχτεί με τις δηλώσεις τους τόσο ο Μπερίσα όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Η Κατρίν Λαλιμιέρ, κορυφαία παρατηρητής, δήλωσε ότι με καταμετρημένο το 95% των ψήφων το σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου το 60% και δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί αυτή η τάση από το υπόλοιπο 5% που απομένει να καταμετρηθεί.

Οσον αφορά τις κατηγορίες από το Δημοκρατικό Κόμμα ότι θα ζητήσουν ακύρωση μερικών αποτελεσμάτων λόγω της τρομοκρατίας και των παρατυπιών που σημειώθηκαν κυρίως σε βάρος των υποψηφίων του κόμματος, η Κ. Λαλιμιέρ δήλωσε από τις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, ότι την "Κυριακή κατά την ψηφοφορία έγιναν παρατυπίες, όχι όμως σε τέτοια έκταση που ο ΟΑΣΕ να μην χαρακτηρίσει έγκυρη την εκλογική διαδικασία στο σύνολό της" και πρόσθεσε ότι "Δεν είναι ένα κράτος όπως τα άλλα η Αλβανία. Ομως το βράδυ της Κυριακής ήμασταν αρκούντως ικανοποιημένοι από την εκλογική διαδικασία".

Πυρετωδώς ετοιμάζονται λοιπόν, οι Σοσιαλιστές για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αφού όλες οι ενδείξεις και τα γεγονότα καταμαρτυρούν αυτή τη νίκη τους, κάτι που από ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να ανατραπεί από το δεύτερο γύρο για τις έδρες που εκκρεμούν. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, φαίνεται ότι είναι έτοιμος για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, καθώς ήδη έχει αρχίσει τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις τόσο στο εσωτερικό για την κατάρτιση του υπουργικού Συμβουλίου όσο και στο εξωτερικό για την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και κυρίως με την Ευρώπη.

Εκείνο που τόνισε και στον Βρανίτσκι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους προχτές, είναι ότι η Αλβανία αποζητά την άμεση διεθνή οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να επουλώσει τις πληγές της αλβανικής οικονομίας. Αυτό το πρόγραμμα, που έχουν επεξεργαστεί οι Σοσιαλιστές και το παρουσίασε ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών, Αρμπέν Μαλάι, προβλέπει ότι ένα ποσό 120 εκατ. δολ. είναι αναγκαίο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ενώ ένα ποσό 500 εκατ. δολ. για τη συνολική οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας. "Δεν είναι ένα πρόγραμμα κομμουνιστικό, αλλά ένα οικονομικό πρόγραμμα βασισμένο στις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο Μαλάι, καθησυχάζοντας και τους τελευταίους "ανήσυχους" από τη διεθνή κοινότητα που ίσως "ανασήκωναν" με απορία το φρύδι μετά την επικράτηση των σοσιαλιστών στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ